Неделя, 21 Април 2019
08
май
 

БЛС: Лекарите наистина крадат, но от собственото си време, което подаряват на пациентите си

Вторник, 08 Май 2018 | 18:07:21
28

След изказването на социолога Андрей Райчев в национален ефир, според което лекарите ни "крадат повече от циганите в тая държава", и ръководството на Българския лекарски съюз излезе с позиция по казуса. Представяме ви я без редакторска намеса.

След изказването на социолога Андрей Райчев в национален ефир, според което лекарите ни "крадат повече от циганите в тая държава", и ръководството на Българския лекарски съюз излезе с позиция по казуса. Представяме ви я без редакторска намеса.

От години медицинското съсловие е обект на нападки, на обвинителни коментари и обиди от различни представители на обществото. Години наред БЛС апелира към всички да не „хвърлят“ обвинения и да не слагат под общ знаменател представителите на лекарката гилдия, приписвайки им характеристики на крадци и измамници. Днес, за съжаление, отново сме свидетели на поредната сериозна обида към цялото съсловие, на незачитане и омаловажаване на лекарската професия, в нейната цялост и представителност.

Конкретен повод за негодувание у медицинската общност и в частност у БЛС, предизвика гръмкото изказване на социолога Андрей Райчев в ефира на Нова Тв, в което той безцеремонно сравни всички лекари с крадци, които „влачат …. отвлачват и крадат…“.  Безпардонното поведение на г-н Райчев няма да остане подминато от нито един представител на лекарската гилдия, защото доверието се гради трудно и се руши лесно, а ние лекарите, искаме да съхраним достойнството си, което сме заслужили през годините, с много труд и упорита работа.

Българските лекари наистина крадат, но от собственото си време, което подаряват на пациентите си, крадат от съня си, „отвлачват“ присъствието си от празниците и от възможността да бъдат с близките си, за да се грижат за здравето и благосъстоянието на пациентите. Много са достойнствата на лекарите, които всички подминават, за да изведат на преден план негатива в съсловието, така че да се създаде усещане за вина, без реално да има доказателства за нея. БЛС е категоричен, че подобни хвърлени в пространството обвинения, уронват авторитета на всички заети в здравеопазването, излишно нагнетяват напрежението в сектора и влошават отношенията между лекар и пациент. Коментари, които безпочвено са казани и не са подкрепени от доказателствена фактология,  не постигат нищо друго, освен пораждане на недоверие и агресия към съсловието, което е в ущърб на всички хора, лекари и пациенти.

Лекарският съюз настоява, след като г-н Райчев си позволява публично да злепоставя медицинското съсловие, аналогично да посочи, какви са данните му за кражби в сектора, кои представители на гилдията визира и да предостави всички доказателства на Прокуратурата на РБългария, за да се спрат спекулациите, които отъждествяват всички лекари с крадци, а казусът да бъде разрешен.

Български лекарски съюз държи да подчертае, че неефективността на здравната система се дължи не на лекарите, които са посветили житейския си път на спасяването и опазването на живота на хората, а на недостатъчното финансиране на системата, на тежките условия, в които работят колегите и липсата на остойностяване на медицинския труд, за което БЛС говори от години наред. Всичко това, наред със спада на довери към гилдията, води до стряскащо прогресиращ отлив на кадри, миграция, която ще „повлече“ след себе си единствено и само негатив за целокупното българско общество, а като резултат – държава без лекари!

БЛС апелира към всички, веднъж за винаги да осъзнаят важността на медиците в социума и да се стремят не към пораждане на негативизъм към съсловието, а към подкрепа, която да има градивен характер за цялото общество, която да дава стимули за работа и усъвършенстване в професията, така че всички заедно да създадем предпоставки за качествено и ефективно здравеопазване.

 

С уважение,

д-р Венцислав Грозев

Председател на УС на БЛСКоментари по темата

Правила на форума за коментари
FXW6

Мед.сестра 12.05.2018 01:51:10

Да,всичко е така....Но крадете много от нас мед.сестрите...Крадете безобразно и от времето и от парите ни.

Лекари 11.05.2018 20:13:09

Внезапно е почина проф. Боряна Ишпекова дмн. Проф. Ишпекова е един от създателите на съвременната школа по клинична електромиография у нас. Блестящ учен с международна известност тя преподаваше с много желание на студенти, специализанти и лекари, и им завеща перфекционизъм в работата и любов към болния човек. За пациента тя правеше всичко възможно да му помогне и отделяше колкото му трябва време за разговор. Поклон пред човека, лекаря, учителя проф. Боряна Ишпекова.

Лекар 11.05.2018 07:32:29

Сега лекар в Русия е с официална заплата минимум 40000 Р , в мед.центрове / които са частни / си я договаряш като достига 250- 300000 Р. 1лв = ок.40 Р.

UK doctor 09.05.2018 23:58:29

БЛС, вместо да излизате с тези кухи декларации, съдете Райчев. Нали плащате на юрисконсулти?

Elf vi kaza-Kradzi ste. 09.05.2018 16:25:39

Няколко души са арестувани в Пловдив за неправомерно усвояване на средства, научи БЛИЦ от източници на разследването. Всички те са служители на Здравна каса - Пловдив. Все още не е ясно каква сума са усвоили. По непотвърдена информация на БЛИЦ, арестуваните са действали в схема, която е работела от доста време, а самите те са следени от много време от полицията. Акцията, която касае извършване на престъпления от длъжностни лица, продължава и в момента. Очаква се по скандалния случай да има още разкрития.

Гост 09.05.2018 18:58:31

Това са чиновници,бе простак! Не лекари.

Гост 09.05.2018 10:29:18

Алчни, жалки и винаги гладни - докторя.

академик 09.05.2018 12:55:26

Прости, нагли, некъпани и миризливи, преяждащи и препиващи, мислещи се безсмъртни - пациентела!

Гост 09.05.2018 12:33:59

Възможно е рано или късно ти или твой близък да опрете до тия "докторя".Тогава сигурно ще мислиш по дуг начин.

Стефанова 09.05.2018 09:42:14

Защо ходят при лекарите а не се лекуваме сами ,защото всеки ходи на работа за заплата а лекарите да работят без заплата те не крадат а здравната каса краде а на лекарите дават трохи.Никой лекар не е хванал пациент за рака и да му е казал ела в кабинета да те прегледам .А този големият Г-н Райчев по неговите думи той кой е хванал от лекарите ,че краде имали това право да говори и за него може да се каже ,че на всякъде където не му е мястото се бута значи и той краде такива като него е крайно време да спрат със смешните изказвания и да помисли ,че трябва да има всеки гражданин здравна книжка не вноските да бъдат в куп и не се вижда как се харчат .d

Гост 08.05.2018 22:06:43

Е па така си е. Краде се на поразия, инче със заплати от по 1 200 лв.не се купуват последни модели мерцедеси и не се концесионират летища

лекар 09.05.2018 12:54:26

Преди 7-8 години отидох на интервю в Германия в една болница,съизмерима с Окръжна болница. След интервюто ми показаха клиниката,основни места в болницата,кое къде е и прочие. На тръгване,си говорихме с домакините по-повод живота в Германия, условия, възможности и т.н.На паркинга на лекарите,пълен само с нови коли се заговорихме за автомобили. Германеца ми каза,че е добре,ако лекаря си сменя колата с новия модел,защото е не съвсем премливо лекарите да карат стари коли. Съгласих се с него,като мислено сравних своето и на много други колеги,незавидно и безперспективно положение в България.Сега карам Мерцедес и не се срамувам,нито се чувствам виновен пред обществото за това.Та така по въпроса с колите.

БЛС-Въоръжено Крило 09.05.2018 11:58:35

Манипулатор прост , покажи някой лекар с последен модел мерцедес. А ако става въпрос за кардиохирург, то нямя нищо необичайно .В Германия само лекари и адвокати карат последни модели луксозни автомобили , не и кварталните мутри на които мъчлиш като Путьо Маринкин. Много лесно се зъбите на лекари, ама ще ви шамари съдбата утре да се молите за спасение...

Elf 09.05.2018 12:46:36

I si kral,i si svidetel na kradene.Taka che si zatvariai chovkata.A nai kradete za kradcite -sobstvenici na bolnici.I taka 18 godini.Ta se stigna dotam komunisticheski svini da vi uchat na Moral.Zadnicite vi otdavna sa na licheto.

gost ne vanga 08.05.2018 21:40:02

Защо никой не казва,че 70% от лекарите имат заплати по КТД от 860 до 1100лв. При 22 раб.дни х 8 часа =176ч. Средно 1000делено на 176 е равно на5.68 лв на час.Системата е изцедена и много от тях не вземат редовно ДМС.КОЙ Работи за толкова на час????????????ВИНА за това положение има и БЛС.Здравеопазването е боксова круша.Всеки тренира върху него!!!Политици,финансисти,медии и всички лицемерни коментатори.Къде е Лекарския съюз???Къде е Омбудсмана???ПО-ВАЖНО е колко са лешниците в шоколада,НАЛИ??? "Големите Доктори" си докарват под масата достатъчно,а само тях канят по медиите да говорят балалайки,НАЛИ???Като приказката за :Шефа взема 10 000 аз 1000,значи средно вземаме по 5500!!!Нали???

Прогностик 08.05.2018 21:23:03

Дано на тоя мръсен, червен, кадесарски УРОД Райчев много скоро му се наложи да ползва специализирана лекарска помощ! ДАНО!

Гост 08.05.2018 21:19:09

Кой се интересува от мнението на фъфлещия комуняга Райчев? На някой дреме ли му на патката за такива лаладжии обслужващи пропагандата на политическата класа комуняги? Утре същия ще търси връзки в правителствена болница за хемороидите си, а вероятно СП няма да стигне навреме да му спаси клетия животеш на клакьор. Негативните коментари на цялата пролетарска паплач е с единствена цел- дискредитация и омловажаване за да задържат нискотарифното колхозно здравеопазване да продължи да е безплатно с тезата,че не си струва да плащат за здравеопазване. Ниски цени обаче няма да задържат с таква такитика. Просто няма да има кой да им подгъзува вече безплатно. Най-много само това жертвано поколение лекари. НИКОЙ ДРУГ . Ще мрат като мухи в съветско блато утре.

Гост 08.05.2018 20:24:02

От години се води кампания какви крадци са лекарите, даже здравната каса имаше такъв клип по националното радио. Не се чудете, че всеки тъпак си позволява да ги бие и да ги убижда.

Гост 08.05.2018 19:41:02

д-р Грозев, с позицията си на безгръбначен председател на БЛС ти лично ще носиш отговорност затова ,че ще убият един от нас в някоя болница на някой адрес !

Чернописец Храбър 08.05.2018 19:25:11

НЗОК няма монопол на квазипазара на здравните услуги в страната. Тя не е нито продавач нито доставчик на здравни услуги, защото е само купувач на такива или по-скоро закупчик-платец в полза на здравноосигурените лица у нас. На нашия пазар както и във всички останали цивилизовани страни с този тип здравно осигуряване, този вид обществени фондове имат монопсон, но не и монопол на пазара. Терминът „монопсония” е въведен още преди повече от 100 години и то именно за такива пазарни форми. Това че нашите „пишман здравни икономисти” нямат познания за това и не могат да определят ситуацията и фактите е достатъчно красноречив показател, за това колко е инсуфициентна и примитивна /за да не кажа повърхностна, глупава и дори назадничава/ е дискусията, която се води у нас по този род проблеми за здравеопазването. Всъщност монопол има единствено и само лекарското съсловие, защото това е единственият доставчик на здравни услуги на квазипазара у нас. Поради това именно нашето лекарско съсловие, към което имам нещастната възможност и аз да принадлежа има изключителния интерес от три неща както и всеки друг монополист: -1. Да се качват постоянно цените на здравните услуги; -2. Да се задържа на досегашното ниво тяхното качество и ако може даже да се влошава; -3. Да се ограничава всячески възможността за поява на нови продавачи или доставчици на здравни услуги, като нови играчи на квазипазара. Затова отворете си очите о неразумни колеги и вижте реално само своите лични интереси. Защото както бе казано „интересът клати феса”. Не си спомням да има някакви действия и/или прояви на лекарското съсловие у нас в полза на защита на обществения интерес, та камо ли в посока на държавническо мислене. Или ако трябва да перифразираме проф. Иван Хаджийски общественият интерес на българския лекар „не преминава оттатък дувара и портата” на неговото лечебно заведение, било то практика или болница. Дали има клинични пътеки (КП) или диагностично-свързани групи (ДСГ) или каквато и да е система винаги ще има система на заплащане според дейност (както в една нормална и цивилизована страна) Друг е въпросът че на българина му се отдават две неща които той прави с много голямо желание. Едното е това как да прецака системата, а другото е това как да псува по системата; Някои представители на нашето лекарско съсловие включително и „най-често изказващите се в Здраве нета” не правят изключение. За да се заплаща лекарския труд адекватно, трябва да има преди това остойностяване на всички медицински дейности. Това не е направено у нас повече от 20 години, а някой отново поставя пак каруцата пред коня. Така е когато не може да се разбере кое е причината и кое е следствието. А основната първопричина е това че системата не е дофинансирана. И това не е заслута на касата. Много е удобно на някои от „най-често изказващите се в Здраве нета” да преиначават някои факти, като например това че НЗОК закупува и едновременно продава здравни услуги. Това е абсолютно непознаване на елементарните финансови механизми на здравното осигуряване у нас. В действителност пациентите ползват здравните услуги ако са здравно-осигурени лица. Доставчиците на здравни услуги отчитат в РЗОК тези вече ползвани здравни услуги. НЗОК заплаща едва на следващия месец финансовата стойност на тези вече ползвани здравни услуги. Даже и хронологически освен фактологически е невъзможно след това НЗОК да препродава вече ползваните здравни услуги, а и кои би ги купил. НЗОК заплаща здравните услуги в полза на здравноосигурените лица. Здравните вноски на същите тези лица се събират само от НОИ. Не мога да разбера как някои може да твърди, че един и същи субект на квазипазара на здравни услуги може едновеременно да бъде и купувач и продавач, сиреч също така едновераменно и моноопсонист и монополист. Това е пълен нонсенс, още повече общо е твърдението, че „няма друг конкурентен купвач на здравните услуги”. За цените на здравните услуги и за тяхната реална себестойност това е съвсем друг въпрос. А относно това кой лъже крайния потребител това също е друг въпрос, като мисля че това е целта на някои от „изказващите се в Здраве нета”.

депутат 08.05.2018 22:22:40

Страхотен коментар. Трябва само да направим едно малко изменение на Закона за признаване на професионалната квалификация и да позволим на лекари от "трети"страни да практикуват без пречки в страната. Е тогава да те видя с монопола на здравни услуги които предлагаш. Пазар, нали за това мечтаеш!!!

Гост 09.05.2018 13:32:17

Направете го,де. И почвайте да учите китайски,виетнамски и арабски,защото няма да ви стъпи крачето при български лекар. Особено пък безплатно.

Гост 08.05.2018 21:23:34

Хей аутист, лекувай се (ако въобще те интересува околната среда публикувайки едни и същи бози)

Гост 08.05.2018 20:13:14

Чернопрост страхливец, гледай си службичката в касата и не ни занимавай повече с продукта на патологичната ти мисловна дейност. Измисли нещо ново. Таз словесна салата ни иде вече много.

Гост 08.05.2018 19:10:59

Грозев, Тодоров ти изпрати прекрасно писмо, публикуваното от теб е ерзац и допълнение! здраве .нет те публикуваха, но това няма да ти помогне в кампанията ти за председател на ус на БЛС пак. Гротесков си!

Elf 08.05.2018 18:17:51

Koito ne e kral neka zavede delo na komunista i agent Raichev.Ima li takiva ili chakate BLS-podstaveni da go ,,itperat ?Apropo-na 11.05.se navarshva edna godina ot uvolnenieto za 24 chasa na ne-Doktor Stoil Apostolov ot Boiko Borisov za falchiva stavna operacia.Negovoto krajba li e ili da ?M ?Ili Borisov greshi?

Гост 08.05.2018 19:55:51

Борисов греши а ти си лайно

Гост 13.03.2019 21:18:29

До посления...Ти си Помяр!!!


Още новини
Проф. Арман Постаджиян: Пациент и лекар трябва да вървят заедно
21.04.2019 10:39:23 Надежда Ненова

Проф. Арман Постаджиян: Пациент и лекар трябва да вървят заедно

Проф. Арман Постаджиян е завиршил МУ-София през 1997 г. Работи последователно в Клиника по пр ...

Лекарите от
20.04.2019 18:15:53

Лекарите от "Детско здраве-Пирогов" прегледаха близо 350 деца от Ямбол

На Лазаровден екипът на Национална програма "Детско здраве-Пирогов" прегледа близо 350 деца от гр ...
Актуална тема
Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява
27.08.2018 17:07:48 Надежда Ненова

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява

Смъртта на 33-годишната родилка Ренета Томова в Сливенската болница отново отвори дебата за лекар ...

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...