!
Неделя, 08 Септември 2024
12
апр
3
 

БЛС представи лекарите творци на "Футорология в бяло"

Четвъртък, 12 Април 2018 | 15:05:49
3

Със специално събитие под надслова „Футурология в бяло“ Българският лекарски съюз представи творчеството на известни български лекари, които освен чрез медицината, изразяват себе си чрез литературата, изобразителното изкуство или фотография

Със специално събитие под надслова „Футурология в бяло“ Българският лекарски съюз представи творчеството на известни български лекари, които освен чрез медицината, изразяват себе си чрез литературата, изобразителното изкуство или фотографията. Откъси от свои творби прочетоха доц. Сергей Илиев и д-р Весела Димова от УМБАЛ-Плевен. Те представиха свои стихосбирки, в които отразяват сблъска с реалността на медицинската професия.

Беше представена изложба с художествени фотографии на проф. д-р Георги Байчев, един от най-изтъкнатите специалисти в областта на медицинската онкология. Проф. Байчев е от екипа на Клиниката по гръдна хирургия към ВМА и един от лекарите, които всяка година участват активно в едномесечната кампания на лечебното заведение срещу рака на млечната жлеза. Пейзажните и макрофотографии на проф. Байчев са неговият начин да изрази възторга си от красотата, която среща по пътя си.

„Може би надсловът на днешното събитие - „Футурология в бяло”, ви звучи необичайно, но така най-кратко изразяваме същността на нашето начинание – български лекари представят свои творби на тема „Как виждам бъдещето на медицината”, пречупвайки погледа си през личната емоция“, каза в приветствието си д-р Венцислав Грозев, председател на БЛС.

Д-р Грозев подчерта значимостта на събитието в контекста на проблемите в здравеопазването, като апелира за повече позитивизъм към медицинското съсловие, защото освен лекари, те са хора хуманни, с дълбока емоционалност, заслужаващи доверие и добро отношение. „Днешното събитие бе „ храна за душата“, за всички нас, заети в сектора, които сме залисани в проблемите на системата и сме забравили да се наслаждаваме на малките, позитивни аспекти от живота“, допълни председателят на БЛС

Сред гостите бяха акад. Владимир Овчаров, известен специалист по анатомия, хистология и ембриология, автор на близо 300 научни публикации, 34 учебника, 5 монографии; проф. Веселин Борисов, специалист по социална медицина и творец, автор на над 160 научни статии и 42 книги, включващи разкази, есета, стихове, афоризми. Присъстваха и редица други медици, които освен призванието си медицина, се занимават и с творчество, пациентски организации, представители на съсловните структури, синдикати и др.

По повод събитието БЛС издаде сборник „Дори мечтата стига“, в които са поместени всички разкази на участниците, техни стихосбирки и мисли, отразяващи вижданията им за бъдещето на медицината.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
@Wr%

Д-р Славчев 28.04.2018 21:58:04

Чухме, че е презентирана интересна импресия на проф. Веселин Борисов. Как да имаме достъп до нея? Не споменавате за нея в репортажа.

Гост 12.04.2018 21:28:00

Е досега само на другаря Грозев сме виждали художествената самодейност... A то и без това УС на БЛС е като общество на мъртвите поети

Гост 12.04.2018 19:42:26

Всичката БЛС втасал , та ще се занимава в лично творчество !Нещастници , предатели на съсловието , които живуркат от членския ни внос !


Всичко за коронавируса
Още новини
Нови случаи на западнонилска треска у нас
07.09.2024 09:52:48

Нови случаи на западнонилска треска у нас

Нови три случая на западнонилска треска у нас. Така от началото на годината случаите са общо шест ...

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?
06.09.2024 11:10:00

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?

Може ли личният Ви лекар да Ви издаде дистанционно електронно направление за преглед при специали ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...