Петък, 04 Декември 2020
27
юни
8
 

БЛС категоричен: Не приемаме ограничаване на дейността

Касата праща анексите към болниците без подписа на съсловната организация

Вторник, 27 Юни 2017 | 16:10:07 Полина Тодорова
8

„Българският лекарски съюз е категоричен – не сме съгласни с така наложените индикативни стандарти в дейностите по приложение 1 и поради тази причина не подписваме т. нар. анекс към индивидуалните договори“. Това заяви пред Zdrave.net

„Българският лекарски съюз е категоричен – не сме съгласни с така наложените индикативни стандарти в дейностите по приложение 1 и поради тази причина не подписваме т. нар. анекс към индивидуалните договори“. Това заяви пред Zdrave.net председателят на БЛС д-р Венцислав Грозев след състоялата са по-рано днес среща с УС на съсловната организация, проведена по повод анекса, който НЗОК предлага към договорите с болниците.

„Проблем на касата е да осъществи контрола по отношение на използването на лекарствени средства в онкологията. Там ние не коментираме подобна ситуация – трябва да има някакъв ред и той да бъде спазван, но в никакъв случай преразходът за лекарства не може да бъде компенсиран със средства от дейността на хирурзи, нефролози, кардиолози и т.н. Не можем да допуснем това нещо“, категоричен бе д-р Грозев, като подчерта, че в НРД за тази година няма въведени индикативни стойности.

Що се касае до решението на Надзорния съвет на касата, касаещо по-високите бюджети на болниците, той подчерта, че то е факт след настояването на БЛС, а не поради „неистовото желание на Надзорния съвет“.  „До настоящия момент с това решение на надзора сумата, която е завишена в сравнение с предходната година, е равна на почти 100 милиона лева и това е по изрично настояване на Българския лекарски съюз“, заяви той, като посочи, че средствата за болнична помощ достига 1.676 млрд. лв.  „В никакъв случай обаче това не значи, че ние ще бъдем съгласни с ограничаване на дейността в приложение едно - там където дейността е безлимитна“, подчерта д-р Грозев. Липсата на подписа на съсловната организация в анексите към договорите с болниците по думите му обаче не оправдава НЗОК за непревеждането на сумите към лечебните заведения.

Потърсен за коментар при така създалата се ситуация подуправителят на НЗОК д-р Димитър Петров обясни пред Zdrave.net, че въпреки факта, че БЛС няма да подпише предложения анекс, Касата ще преведе сумите към лечебните заведения. „Стойностите ще бъдат пуснати към районните здравни каси с този анекс“, заяви той. Д-р Петров припомни, че в него обаче няма да бъдат включени 3-процентните буфери в средствата към болниците, тъй като те на практика влизат в преизчислените им бюджети и изтъкна, че те са увеличени от 137 на почти 142 млн. лв. „Това беше договорено на срещата при министъра и затова е взето такова решение.  Два месеца се говореше, че тези пари не се виждат, че има напрежение, сега ги сложихме в бюджетите и се пита защо са махнати“, коментира той.

„Няма болница, която ще получи по-малко, има много, които на практика ще имат по-високи стойности“, увери д-р Петров.

Относно индикативните стойности подуправителят на НЗОК отново разясни, че те ще служат за ориентир и база, след чието надвишаване ще се извърши проверка, но никъде не е разписано, че те няма да бъде разплатени и отново подчерта, че те ще касаят основно химиотерапията.

Въпреки това притесненията в съсловната организация за т. нар. индикативни стойности остават. В становище, изпратено до медиите, от БЛС отново подчертаха, че Управителният съвет на БЛС няма да подпише анекса, който предвижда лимитиране на дейностите и средствата за болниците, предвидени за онкозаболяванията, ражданията и интензивните грижи. С това съсловната организация не отказва извършването на контрол от страна на НЗОК върху дейностите на болниците, посочват от там.  „Не сме съгласни опитите да се упражнява контрол върху разходите за медицинска дейност на лечебните заведения да рискуват онкоболни, родилки или нуждаещи се от интензивни грижи да не могат да ги получат, защото НЗОК е наложила ограничения на хоспитализациите за тези пациенти. Контрол е абсолютно задължителен, но настоящото предложение на Касата е неприемливо. Необходимо е да се намери друга методика за осъществяване на ефективен такъв, който да не е за сметка на пациентите”, заявява д-р Грозев. Коментари по темата

Правила на форума за коментари
eMEk

Гост 29.06.2017 09:22:24

Na snimkata gore-Georgi Dimitrov !!!/Gogo Tarabata/

Д-р Хаус 28.06.2017 11:50:41

БЛС КАКВО ЩЕ КАЖЕ ЗА РЕГУЛАТИВНИТЕ СТАНДАРТИ В ДОБОЛНИЧНАТА ПОМОЩ,КЪДЕТО ЛЕЧЕНИЕТО Е В ПЪТИ ПО-ЕВТИНО ОТ БОЛНИЦИТЕ?ИЛИ ТРЯБВА ДА СЕ ОСИГУРЯВАТ КЛИЕНТИ НА ЛУКСОЗНИТЕ БОЛНИЦИ,КОИТО НИКНАТ КАТО ГЪБИ!

Гост 28.06.2017 08:53:38

Zadachata na BLS e da darji v podchinenie lekarite v Balgaria i osobenno mladite lekari.I se spraviat dobre boklucite.

Гост 27.06.2017 18:07:24

Поздравления, д-р Ботев от Добрич! Чест и почитания - за Вашата смелост, за Вашият и на колегите Ви професионализъм, за Вашата благословена професия! Оставете агресивните мут-ри да бъдат лекувани качествено и безплатно от врачките, баячките и съпътстващите ги Тикви!

Гост 27.06.2017 18:05:21

Вітаю, доктор Ботев Добрич! Честь і увагу - за мужність, за вашу і професіоналізм ваших колег, для вашої благословенної професії! Залиште агресивні головоріз трактуватися якостями і вільні від чаклунів, відьом і супроводжує Гарбузи! Слава Україні!

5Dd8 27.06.2017 17:08:00

Индикативни стандарти или регулативни стандарти?

Гост 27.06.2017 21:53:42

Индикативни стандарти- справка в книгите на Страшо и Глинка

Гост 28.06.2017 00:07:56

Кои книги? Тези дето задължаваха директорите на рзок да купуват по няколко ли?


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Министърът: Всички, работили на първа линия, ще получат полагащите им се суми до края на декември
04.12.2020 16:38:28

Министърът: Всички, работили на първа линия, ще получат полагащите им се суми до края на декември

Всички, работили на първа линия, ще получат полагащите им се суми до края на декември, каза минис ...

Почина д-р Стоянка Секлемова
04.12.2020 16:19:25

Почина д-р Стоянка Секлемова

Медицинското съсловие и пациентите изгубиха още един лекар, съобщи БТА. С COVID-19 не успя да се ...
Актуална тема
За философията на нашенеца и умората от коронакризата
19.10.2020 17:11:09 Невена Попова

За философията на нашенеца и умората от коронакризата

Днес е денят, отреден в календара за празник на българските лекари. По зла ирония на съдбата обач ...

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...