Сряда, 23 Януари 2019
27
окт
2
 

БЛС искат преразпределение на средствата за извънболнична помощ

Увеличението за лекарства е нелогично, смятат от съсловната организация

Петък, 27 Октомври 2017 | 10:40:36
2

Във връзка с гласуваното разпределение на рамката за бюджет 2018 на НЗОК, от БЛС изразява своята удовлетвореност от предложеното увеличение за болнична помощ, в която от 10 години няма коригиране на цени за клиничните пътеки. „Въпреки цялостно ув

Във връзка с гласуваното разпределение на рамката за бюджет 2018 на НЗОК, от БЛС изразява своята удовлетвореност от предложеното увеличение за болнична помощ, в която от 10 години няма коригиране на цени за клиничните пътеки. „Въпреки цялостно увеличение, не може да останем равнодушни към значителното  подценяване на медицинските дейности в извънболнична помощ“, категорични са обаче от лекарския съюз. Според съсловна организация за поредна година не са взети предвид препоръките в докладите на Световната банка и заложеното в националната здравна стратегия 2020, насочена към изграждане и управление на справедлива, устойчива и ефективна здравна система, ориентирана към качество и резултати.

От съсловната организация напомнят, че спрямо изпълнението на бюджет 2017 година, реалното увеличение  за 2018 година за общопрактикуващите лекари е 7.2 млн. лв., за специалистите от извънболничната помощ то е едва 3.5 млн. лв.  и за медико-диагностични изследвания е 2 млн. лв. „Нелогично за нас e увеличението, предвидено за лекарствени средства. Според проекта за бюджетно разпределение на НС на НЗОК, това перо ще формира 26 % от общия бюджет за здравеопазване“, твърдят от БЛС.

„Недостатъчните средства към изпълнителите на извънболнична помощ ще влошат качеството на медицинската услуга, ще генерират напрежение между пациенти и лекари и са предпоставка за фалит на лечебни заведения“, опасяват се от БЛС. Според съсловната организация, липсата на достатъчен ресурс в доболничната помощ ще се отрази крайно негативно на достъпа на пациентите до здравеопазване, което само по себе си ще доведе до невъзможност от своевременнно решаване на здравословните проблеми и като резултат – до свръх хоспитализации, скъпо струващи на системата. „Волно или неволно, така направеното разпределение на средствата за здравеопазване от НС на НЗОК създава условия за противопоставяне на заинтерисованите страни в системата на здравеопазването /ПИМП, СИМП и БП/  и е дълбоко погрешно, уронващо доверието в системата и очаквано ще доведе до нежелани реакции от колегите” категорични са от БЛС.

От Лекарския съюз възразяват срещу проектобюджета изготвен от НС на НЗОК за 2018г. в частта ПИМП, СИМП и МДД и настоява да бъдат преразгледани  и удовлетворени исканията на съсловната организация, реално отговарящи на потребностите на населението и на здравната система, заложени в проектобюджета, изготвен от БЛС и изпратен на отговорните институции още през месец юли.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
YcAH

Гост 27.10.2017 12:52:26

Отново неадекватни и след вятъра. Министерство на финанси, каса и БЛС са от един отбор. Да се ликвидира тази паразитна структура!

Един ОПЛ на 33 27.10.2017 10:47:01

Смешен плач. Къде остана онова първоначално удовлетворение от проектобюджета, където за семейните лекари бяха отделени невъобразимите 200 000 лева увеличение?


Още новини
Шеста жертва на грипа в България
23.01.2019 11:27:40

Шеста жертва на грипа в България

Мъж на 62 години е починал в пазарджишката многопрофилна болница след белодробно усложнение от ос ...

БЛС: Недопустимо е медиците да стават заложници на собственото си призвание
23.01.2019 09:58:50

БЛС: Недопустимо е медиците да стават заложници на собственото си призвание

„Български лекарски съюз изразява безпрекословната си подкрепа както към д-р Сибила Маринов ...
Актуална тема
Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява
27.08.2018 17:07:48 Надежда Ненова

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява

Смъртта на 33-годишната родилка Ренета Томова в Сливенската болница отново отвори дебата за лекар ...

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи
07.04.2018 14:19:32 Надежда Ненова

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи

Два големи проблема се очертават пред България в контекста на универсалното здравно покритие. Тов ...