!
Неделя, 08 Септември 2024
06
май
4
 

БЛС-Сливен с остра реакция срещу твърденията за неправилно боравене със защитни средства

Сряда, 06 Май 2020 | 09:41:00
4

Районната колегия на БЛС в Сливен категорично отхвърли твърденията на здравните власти, че медиците не знаят да боравят с лични предпазни средства. В понеделник от РЗИ-Сливен обявиха, че от самото начало на пандемията екипите имат предпазни сре

Районната колегия на БЛС в Сливен категорично отхвърли твърденията на здравните власти, че медиците не знаят да боравят с лични предпазни средства.

В понеделник от РЗИ-Сливен обявиха, че от самото начало на пандемията екипите имат предпазни средства, но медиците са ги ползвали неправилно. Първите структури, които били осигурени с лични предпазни средства били Центърът за Спешна помощ, Спешно отделение и двете отделения, които работят с инфекциозно болни. „Не е имало случай за липса на лични предпазни средства на тези места. Опасяваме се, че е неправилно боравене с личните предпазни средства-дали при свалянето или по време на работа“, каза директорът на РЗИ-Сливен д-р Петя Балулова, цитирана от bTV. 

„УС на РЛК Сливен изразява своето категорично несъгласие с оповестената версия по отношение  причините за големия брой установени случаи на заразен медицински персонал с COVID 19 в Инфекциозно отделение към МБАЛ „Д-р Иван Селимински“. Медицината е точна наука и борави с факти и доказателства, а не с предположения и догадки“, се казва в позицията на районната колегия, подписана от председателя й д-р Богдан Сотиров.

„Напомняме, че водим битка с противник, за който се знае твърде малко. Времето на експозиция и високорисковата среда на работа на медиците в Инфекциозно отделение ги подлага на много по-голям риск. Персоналът в отделението не работи там от вчера, обучен е да лекува пациенти с инфекциозни болести, някои от които многократно по-опасни от COVID 19“, пише още д-р Сотиров.

По думите му инфекциозно отделение към МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ е най-голямото в областта, като до момента в него са лекувани около 40 от общо 53 болни за Сливенска област.  В отделението и в болницата се лекуват пациенти не само от Сливенска област, а също и от областите Ямбол, Стара Загора, Бургас.

„В момент когато здравната система е подложена под огромен натиск е неуместно да се създава внушение в обществото, че медиците не знаят да боравят с лични предпазни средства. Това е предпоставка за формиране на недоверие към системата и създава затруднения при изпълнение на задачите. Подобни предположения имат деморализиращ ефект върху персонала в момент когато млади лекари доброволно отиват да работят в отделението. Началникът на  отделението до момента носи основната тежест по отношение  организацията на диагностичния и лечебен процес на пациентите с COVID 19,  по никакъв начин не е будила съмнение в професионалните си и организационни качества и заслужава единствено адмирации“, пише д-р Сотиров.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
pLUv

БЛС-Въоръжено Крило 07.05.2020 08:58:01

Личните предпазни средства от типа N95 не предпазват никого. Eдинствено N100 или такива със сменяеми филтри N100 или P100 сложени на цялолицева маска. Да не говорим за тъпотията -костюм за многократно използване. Нито една бяла страна на ползва такива компромисни средства с които Тиквата се гордее. Нека чуем ,коя страна е купила неговите костюми за многократно ползване. Ако са под 30 евро за бройка със сигурност се ползват ЕДНОКРАТНО, ако някой ги е купил въобще, колкото струват професионалните предпазни облекла на Dupont и 3M. И гадната ,нагла тиквокомунистическа власт, кога ще осигури ЛПС за личните лекари, които ето се налага да ходят по социални домове и да преглеждат заболели …?

Godt 06.05.2020 09:51:45

Тия от РЗИ май нещо се опитват да ни цакат! Да не забравят, че са неуспяли калинки и да си знаят мястото!

Гост 07.05.2020 10:05:58

Излиза, че проблемът на давящите се е само техен личен проблем и сами са си виновни, че са избрали професията "медицински работници", с много по-малки заплати даже и от общите работници в строителството! Аз предлагам да ги включим в класификатора на длъжностите в графата като "медицински чираци", така напълно ще отговарят на "достойното" заплащане и безплатните аплодисменти които получавата сега!! А ония заразените поради липса, особено в началото на ЛПС, с каквито трябваше да ги осигури държавата, за да си изпълняват задълженията си, кучета ги яли бе, ще ги заменят я с китайци, я с виетнамци или може би филипинци, кво толкоз, нали са положили Хипократова клетва, казах!

В края на фалшивия ни ПСЕВДОпреход 06.05.2020 16:13:42

РЗИ забиха нож в гърба на лекарите, после се чудете откъде идва цялата мръсотия и медийна пошлост, наглост, арогантност и мерзост!


Всичко за коронавируса
Още новини
Нови случаи на западнонилска треска у нас
07.09.2024 09:52:48

Нови случаи на западнонилска треска у нас

Нови три случая на западнонилска треска у нас. Така от началото на годината случаите са общо шест ...

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?
06.09.2024 11:10:00

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?

Може ли личният Ви лекар да Ви издаде дистанционно електронно направление за преглед при специали ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...