!
Неделя, 08 Септември 2024
21
ян
 

БАПЗГ към акушерките: Вашият празник символизира триумфа на новия живот

Събота, 21 Януари 2023 | 10:29:34


За да има повече акушерки у нас, е необходимо да се решат проблемите с дефицита на обществено доверие и признание. Нужно е също така да се приеме Стандартът по здравни грижи, представен от БАПЗГ в Министерството на здравеопазването, както и НЗОК да нам

За да има повече акушерки у нас, е необходимо да се решат проблемите с дефицита на обществено доверие и признание. Нужно е също така да се приеме Стандартът по здравни грижи, представен от БАПЗГ в Министерството на здравеопазването, както и НЗОК да намери необходимия финансов ресурс за обезпечаване на дейностите в индивидуалните и групови акушерски практики в извънболничната помощ. Това се отбелязва в писмо до акушерките от Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ) по повод Деня на родилната помощ, който отбелязваме днес.

Ето и целия поздравителен адрес на Асоциацията, подписан от нейния председател Милка Василева:

СКЪПИ АКУШЕРКИ,

По традиция в първия месец на годината отбелязваме Вашия празник, който символизира триумфа на новия живот. С много любов, всеотдайност, висок професионализъм и екипна работа Вие посрещате новите граждани на България - Бъдещето на нашата Родина!

Живеем във време на дефицити и надежда за тяхното решаване. В направлението, в което работите в сферата на здравеопазването, са нужни повече акушерки, повече млади специалисти, по-добро заплащане на труда им, по-добри условия за работа, повече възможности за надграждащо обучение и кариерно развитие.

Към края на миналата година акушерките в България наброяваха 4 175, а на страната са нужни поне още толкова. В момента средната възраст на Добрите орисници у нас е 49 години като всяка четвърта акушерка е над 60-годишна възраст. 23% от акушерките са на възраст 50-59 години, а младите акушерки в диапазона 20-49 години са 52%. За да има повече кандидати за трудната и благословена акушерска професия, е необходимо да се решат гореспоменатите дефицити, включително и дефицитът на обществено доверие и признание. Необходимо е да се приеме и Стандартът по здравни грижи, който сме представили в Министерството на здравеопазването и очакваме да бъде обявен за обществена дискусия. Убедени сме, че неговото приемане на институционално ниво ще създаде предпоставки за подобряване на качеството и ефективността на здравните и акушерските грижи чрез научно обоснована нормативна база за анализ и оценка на извършваните дейности в интерес на пациентите. Ние все още не сме загубили надежда, че общият Стандарт по здравни грижи ще бъде приет и Националният професионален консултативен съвет на акушерките към Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи съвместно с Националния съвет по качество на БАПЗГ ще започнат да работят по специфичните стандарти за акушерски грижи в различните лечебни структури. Ние все още вярваме, че НЗОК ще намери необходимия финансов ресурс за обезпечаване на дейностите в индивидуалните и групови акушерски практики в извънболничната помощ, които ще гарантират повече възможности за здравна просвета, превенция, профилактика и акушерски грижи за жените във всички възрасти, за навременно семейно планиране, за по-дълготрайно консултиране на младите майки в грижата им за техните малки рожби. И тъй като в навечерието на празника припомняме нашите очаквания, бихме искали да припомним и една наша мечта -  в България да се раждат повече бебета! И ние сме убедени, че това може да се случи с активното участие на българските акушерки, които се обучават в университетските структури в страната по най-високите световни стандарти и които не спират да надграждат знанията си през целия си професионален път.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
5%AJ


Всичко за коронавируса
Още новини
Нови случаи на западнонилска треска у нас
07.09.2024 09:52:48

Нови случаи на западнонилска треска у нас

Нови три случая на западнонилска треска у нас. Така от началото на годината случаите са общо шест ...

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?
06.09.2024 11:10:00

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?

Може ли личният Ви лекар да Ви издаде дистанционно електронно направление за преглед при специали ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...