Събота, 19 Януари 2019
18
май
4
 

Аркади Шарков: Всяка година разходите при лекарствата растат с между 15% и 20%

Петък, 18 Май 2018 | 12:16:19
4

България е първа в Европа по разходи за медикаменти като процент в здравния бюджет, а липсата на реформи в лекарствената политика е главен проблем в здравеопазването. Това заяви здравният икономист Аркади Шарков пред БНР. „Има проблем с б

България е първа в Европа по разходи за медикаменти като процент в здравния бюджет, а липсата на реформи в лекарствената политика е главен проблем в здравеопазването. Това заяви здравният икономист Аркади Шарков пред БНР.

„Има проблем с болничната помощ. Частично тя е недофинансирана, липсва и остойностяване на лекарския труд, затова е и голямото доплащане от пациентите. Другият проблем в здравеопазването обаче са лекарствата. В лекарствата няма реформа и онзи ден бе потвърдено отново, че там ще има дупка в бюджета в края на годината. Всяка година между 15% и 20% растат разходите там. Едва миналата година се видя това, когато бюджетът за медикаменти стана 1 милиард“, заяви Шарков.

По думите му, за да може да се види разликата в лекарствата с аналог и тези без, е редно бюджетът за здравеопазване да се раздели на две. „Така ще стане ясно дали нашата здравна система плаща за медикаменти за социално значими групи като сърдечносъдови заболявания или предпочита да плаща за по-бутикови групи за сметка на многото хора, които страдат от тези болести“, каза Шарков.

Според здравния икономист финансовата дисциплина в здравеопазването е една от най-хлабавите, тъй като от една страна това е емоционален сектор, а от друга - защото има прецеденти, че протестите решават финансови проблеми, натрупани от години. „Реформата така обаче не се случва. Проблемът е в навързания кръг. От една страна, Министерството на здравеопазването е принципал на тези болници, т.е. следва да ги контролира - както то, така и Медицински одит, така и РЗОК – всичките данни отиват там… Оказва се, че има роднински връзки на местно ниво в тези кръгове – и политически, и административни кръгове, които малко или много потулват дадени проблеми, които с времето се задълбочават“, обясни Шарков.

По думите му другият сериозен проблем е в липсата на публични данни. „Ако има публични данни какво се случва в системата, тогава ние, като икономисти и анализатори, можем да кажем „Ето тук светва червена лампа“, каза Шарков и допълни: „Въпросът сега е дали единният финансов механизъм, който сега ще влезе в болниците, ще задържи дълговете в определени граници.“Коментари по темата

Правила на форума за коментари
djJF

ти да видиш 18.05.2018 15:37:34

То, щото, другите системи изобилстват от публични данни, та икономисти и анализатори се надпреварват да цъкат светофара? А и каква полза от всякакви червени фенери в тоз шуробаджанашки публичен... политадминистративен кръг.

Компетентен 18.05.2018 14:41:37

Пишман - експерт ! Процентът на лекарствата е най-висок у нас , защото болничната помощ се финансира по нереално ниски цени на КП . От друга страна - цените на лекарствата са почти еднакви по света и второ - корумпираните пациентски организации и национални консултанти вкарват континуитетно в реимбурсните списъци нови и нови и все по-скъпи лайна , които фарма - концерните бълват ! Диабетиците в България имат достъп до по-модерни инсулбини от тези в Германия !

БЛС-Въоръжено Крило 18.05.2018 13:57:49

'липсва и остойностяване на лекарския труд, затова е и голямото доплащане от пациентите'. Тук грешиш чичовото ,защото при реално остойностяване на лекарския труд ще се види ,че ПАЦИЕНТЪТ ЩЕ ТРЯБВА ДА ДОПЛАЩА МНОГО ПОВЕЧЕ. То затова и болшевишките лекета от ГЕРБ и БСП не го правят с десетилетия това остойностяване. Не им изнася да лъсне истината. И що за глупости да ми плямпаш за 'бутикови болести' ? Ти каква бутикова болест искаш да имаш да поръчаме Съдбата да ти достави....? За пореден път се изявяваш като анализатора от трета маса в хоремага на село ДолноУйно...

Консенсус за нова лекарствена политика, рационална прогенерична политика 18.05.2018 12:28:23

http://forummedicus.com/archives/all-publications/6567


Още новини
Недоверието към имунизациите в Топ 10 на глобалните заплахи за здравето за 2019 г.
19.01.2019 11:27:40

Недоверието към имунизациите в Топ 10 на глобалните заплахи за здравето за 2019 г.

Недоверието към имунизациите бе официално признато за една от основните опасности за здравето. Св ...

Грипна епидемия и в Смолян
19.01.2019 09:28:54

Грипна епидемия и в Смолян

Считано от 18 януари, РЗИ-Смолян обявява грипна епидемия на територията на област Смолян, съобщих ...
Актуална тема
Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява
27.08.2018 17:07:48 Надежда Ненова

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява

Смъртта на 33-годишната родилка Ренета Томова в Сливенската болница отново отвори дебата за лекар ...

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи
07.04.2018 14:19:32 Надежда Ненова

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи

Два големи проблема се очертават пред България в контекста на универсалното здравно покритие. Тов ...