!
Неделя, 08 Септември 2024
27
ян
8
 

Анна Гутева: Трябва добро заплащане, за да няма недостиг на сестри

Петък, 27 Януари 2023 | 11:59:08 Невена Попова
8

Медицинска сестра Анна Гутева е завършила образованието си през 2002 г. в Медицински колеж - Велико Търново. През 2018 г. е завършила и специалност „Управление на здравни грижи“ в МУ-Плевен. От 2011 г. работи в Отделението по нефро

Медицинска сестра Анна Гутева е завършила образованието си през 2002 г. в Медицински колеж - Велико Търново. През 2018 г. е завършила и специалност „Управление на здравни грижи“ в МУ-Плевен. От 2011 г. работи в Отделението по нефрологи я хемодиализа при МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ във Велико Търново.

Днес разговаряме с нея за трудностите, пред които са изправени медицинските сестри във всекидневната си работа и за нуждата от промени, с които да се преодолее недостигът на тези медицински специалисти в здравеопазването.  

Госпожо Гутева, вече 12 години сте сестра в хемодиализен център, с какво Ви привлече работата в такава трудна и много специфична структура?

Хемодиализният център е първото ми и единствено работно място досега от 2011 г., тъй като до преди това съм живяла в чужбина.

Когато кандидатствах за работа, имаше едно свободно място за медицинска сестра и то беше в диализата.

Започнах в диализния център, без да имам никаква представа за естеството на работата, и искам да благодаря на сестра Красимира Доксева и сестра Снежана Янкова, които в продължение на една година ме обучаваха.

Какво Ви носи най-голямо удовлетворение днес, след като вече познавате до детайли нуждите на тези пациенти?

Най-голямото удовлетворение за мен е благодарността на хората за грижите, които полагаме за тях. На практика тези пациенти не могат да бъдат излекувани и ние се стремим да полагаме максимални грижи за тях по време на диализната сесия.

С какви трудности се сблъскват най-често тези хора и близките им?

Най-честите трудности, с които се сблъскват тези пациенти, са това, че повечето от тях са трудно подвижни и придвижването им от дома до диализния център е много трудно както за тях, така и за близките им. Често има недостиг на инвалидни колички, те трябва да водят борба с различни диети и още ред ограничения, които е трудно да се спазват.

Има ли проблеми от организационен характер, които биха могли да се решат, за да имат тези хора по-добро медицинско обслужване и грижи?

Проблемите от организационен характер основно са в това, че болните не са достатъчно добре информирани за заболяването си и усложненията, до които води.

Трябва да се повиши информираността на пациентите с цел по-доброто им адаптиране към обществото.

Недостигът на персонал също е голям проблем, много често една сестра обслужва по 13-14 пациенти сама на смяна.

Диализата се прилага не само при хората, които страдат от бъбречна недостатъчност, тя е и метод за лечение на много други заболявания – на пациенти с тежки интоксикации например, така че проблемът с недостига на персонал остава на първо място.

Има ли интерес сред сестрите към работа в хемодиализни отделения и клиники?

Интерес на сестрите има към частните диализни центрове, поради по-добрите условия на труд и по-доброто заплащане. В нашия център за последните 5 години бяха назначени няколко сестри, които се отказаха и напуснаха.

Като цяло какво според Вас трябва да се промени, за да се повиши интересът към сестринската професия и да бъде преодолян недостигът за медицински сестри в нашите лечебни заведения?

Това, което трябва да се промени, е да се осигури достойно заплащане за положения труд. Само така могат да се мотивират медицински сестри да остават да работят в нашите лечебни заведения.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
esnj

ZZZZ 28.01.2023 11:50:52

Недостига на персонал е при всички - лекари, сестри, лаборанти. И при всички заплащането е унизително, освен, ако не си някой началник/старши. Уви масово хората не са склонни на протести (всички, а не да излязат 10 човека само) а ако някой посмее да прогестира бива заплашван или уволняван директно. Никой ме ни защитава, а държавата е в играта с/у здр. работници и директорите масово са поставрни лица и с чадър. Исках да продължа да работя в здравеопазването, но за жалост няма смисъл.. не си струва, не и в България.

Гост 27.01.2023 23:25:03

Вярно роби. На кого робуват - на недоволния народ. И ако този народ не се усеща, че трябва да изметем управниците ни, скоро ще плаща като поп в частните клиники. Държавните ще се затрият без персонал поради заплащането.

Отговори на Госта 27.01.2023 13:03:28

И ако всички те послушат... с тези безценни съвети, догодина като кихнеш - колата, червения паспорт и у `чужбина да се лекуваш че ти е най близо :D

Гост 27.01.2023 13:54:28

Надява се да ме послушат и да престанат да бъдат глупави ,наивни и да си мислят ,че на някого му пука в управлението ,че няма да имате медсестри и лекари. А иначе вие така си избрахте-хитрата сврака с двата крака. Жалки плащания на медицинския персонал с ДЕСЕТИЛЕТИЯ пък след това жалене, вайкания, сълзи и сополи. А иначе аз съм лекар знам как да се лекувам и ще си слагам катетър един ден сам, като ви псувам всичките пролетарии ,че оставихте държавата без здравеопазване със системното неуважение към този труд., А вашите деца също няма да останат в кочинката и те ще ви избягат в чужбина. Да ви са яки задните части сами , възрастни и болни в държава без здравеопазване .Може сега да си пиете валидола след реалностите така описани, които идват ....

Отговори на Госта 27.01.2023 15:34:02

След 1 година по Нова, като дойде време за рекламния блок, започва да тече реклама: Елате в лидъл, докато си избирате зеленчуци, ще ви направим преглед за еди какво си, а на щанда с месата, ще има 2ри с предписани лекарства от прегледа :D Отивам до магазина, да си купя Валидола :D

Гост 27.01.2023 17:04:48

Чак преглед в LiDL едва ли, нито ък медикамнети , но работещите там ако са бивши медиицнски сестри, както дава идея колегата ,то спокойно може да ви направят някоя клизма.

Гост 27.01.2023 13:00:17

Специалност „Управление на здравни грижи“ в МУ-Плевен!?!?!?! Защо не управлявате здравните грижи??? Кога ще бъдат закрити "измислените" ФОЗ дипломи, дисертации и т.н.?

Гост 27.01.2023 12:14:01

Анче излишно е да даваш акъл на мръсниците от политическата класа .Те това го знаят , но по--лесно е да обещават на гашниците безплатни здравни грижи и никой да не плаща труда ти. За да няма разочарования насочете се към касиерки в Лидл. Хем 1700 лв заплата (която нараства още всяка година) ,хем купони за храна, хем климатизирано ,хем никой тъпанар няма да ви подритва на работно място, псува,мрънка,жали, плаши, обвинява,скача ,посяга и т.н всичко от спектъра на работното място на медиците . Само клиентите си вадят портфейлите, плащат чинно и мирно и по пътя. Никакви конфликтни точки няма в пазарната икономика. Ако искаш трябва да даваш там. А иначе вечно ще сте роби на гнилия червен (главно) електорат. Смърт на комунизма ! Изберете свободата !


Всичко за коронавируса
Още новини
Нови случаи на западнонилска треска у нас
07.09.2024 09:52:48

Нови случаи на западнонилска треска у нас

Нови три случая на западнонилска треска у нас. Така от началото на годината случаите са общо шест ...

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?
06.09.2024 11:10:00

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?

Може ли личният Ви лекар да Ви издаде дистанционно електронно направление за преглед при специали ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...