!
Неделя, 08 Септември 2024
27
юли
 

Анета Драганова: Институциите да действат бързо и да осигурят съвременно лечение за пациентите с генерализиран пустулозен псориазис

Четвъртък, 27 Юли 2023 | 10:58:23 Невена Попова


Анета Драганова е председател на Асоциацията на пациентите с автоимунни заболявания (АПАЗ). Днес разговаряме с нея за проблемите на пациентите с генерлализиран пустулозен псориазис (ГПП) и пътищата, които организацията търси, за да ги улесни при на

Анета Драганова е председател на Асоциацията на пациентите с автоимунни заболявания (АПАЗ). Днес разговаряме с нея за проблемите на пациентите с генерлализиран пустулозен псориазис (ГПП) и пътищата, които организацията търси, за да ги улесни при намирането на най-подходящите специалисти и най-доброто лечение.        

Г-жо Драганова, представете накратко дейността на Асоциацията на пациентите с автоимунни заболявания (АПАЗ).

АПАЗ е създадена през 2017 г. и е приемник на Сдружение „Асоциация на пациентите с ревматоиден артрит“. Имаме повече от 13 години опит в защита на правата на пациентите. При нас членуват пациенти с ревматологични и дерматологични заболявания, както и с редки болести с автоимунен характер.

Какво показва Вашият опит досега – кои са най-ефективните начини да бъдат защитени правата на пациентите?

Най-важното според нас е за проблемите ни да се говори на глас и обществото да е запознато с тях. Ние говорим непрекъснато и нашата задача е да накараме здравните власти да ни чуят, колкото и да не им се иска.

Пациентските организации сме корективът в здравната система, ние изпълняваме ролята на свързващо звено с институциите. Нашата цел е да представяме проблемите реално и да насочваме решенията в посока, която трябва да доведе до положителен резултат. За съжаление, мога да кажа, че сега почти всички здравните проблеми у нас се решават най-често „на парче“. Искаме с гласа си да помогнем това да се промени.

Кога АПАЗ се отвори и за пациентите с генерализиран пустулозен псориазис (ГПП)?

Имаме опит и контакти с водещи наши дерматолози, особено с някои от тях, които работят от години с пациенти с псориазис. Така в разговори с тях разбрахме, че има едно рядко заболяване – ГПП, което има особено протичане и може да бъде смъртоносно, ако не се лекува. От дерматолозите разбрахме също така, че у нас също има такива пациенти, които, макар и малко, имат своите проблеми и те не са никак леки. Най-често тези хора обикалят от лекар на лекар, в повечето случаи ги лекуват с мазила, като резултат обикновено няма или ефектът е нисък. Лутането на тези хора в системата понякога трае с години, да не говорим, че те понякога губят време, като се доверяват на козметични центрове, на салони за красота, както и на самозвани лечители.

Що се отнася до протичането на заболяването, в някои случаи то може да доведе до фатален изход, ако болният не попадне навреме в специализирана дерматологична клиника. По данни на НЗОК пациентите с ГПП у нас са между 600 и 700, а с тежка форма на болестта – поне 6-7 годишно. Те категорично се нуждаят от най-доброто животоспасяващо биологично лечение. Направихме среща с болни с тази диагноза и те се приобщиха към нашата организация. Мисля, че това е тяхното място.

Какви ще бъдат първите стъпки, които ще предприеме организацията за защита на техните права, какво предстои?

Започваме с организирането на информационна кампания под наслов „Мостът между живота и смъртта с генерализиран пустулозен псориазис“.

Това е началото. Обществото трябва да бъде информирано, че такова рядко заболяване има, че у нас има клиники, в които диагнозата може да се постави и да се потвърди компетентно, че имаме много всеотдайни лекари, на които пациентът може да разчита. От опит знам, че резултатите идват след не по-малко от година – година и половина, но първата стъпка е много важна.

И искам да завърша с един апел. Лечение за ГПП има – това е съвременна биологична терапия, която може да спаси живот. Това лечение трябва да стане достъпно колкото може по-скоро, защото за някои пациенти всяко забавяне може да завърши със смърт. Искаме институциите да действат бързо и без да отлагат решаването на проблема по същество. 

Интервюто е част от информационната кампания: „Мостът между живота и смъртта с генерализиран пустулозен псориазис“.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
52cj


Всичко за коронавируса
Още новини
Нови случаи на западнонилска треска у нас
07.09.2024 09:52:48

Нови случаи на западнонилска треска у нас

Нови три случая на западнонилска треска у нас. Така от началото на годината случаите са общо шест ...

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?
06.09.2024 11:10:00

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?

Може ли личният Ви лекар да Ви издаде дистанционно електронно направление за преглед при специали ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...