Вторник, 22 Януари 2019
01
ноем
1
 

Андрей Марков: Нуждаем се от спешна промяна във финансирането на здравния сектор

Сряда, 01 Ноември 2017 | 10:32:34
1

„Обществото се нуждае от бърза, спешна промяна на финансирането на системата – т.е. на нещо ново в посока на осигуряване на повече средства от начина, по който в момента се случва това. По оценка и на европейски структури, и на нашата систе

„Обществото се нуждае от бърза, спешна промяна на финансирането на системата – т.е. на нещо ново в посока на осигуряване на повече средства от начина, по който в момента се случва това. По оценка и на европейски структури, и на нашата система, принудени са да плащат тези, които са в най-тежка ситуация - болните с хронични заболявания и болните с тежки заболявания. На практика публичните средства покриват само 48% от това, което се случва в здравеопазването. Това е основният проблем“. Това заяви пред Zdrave.net председателят на Българската болнична асоциация Андрей Марков.

По думите му, финансирането на системата може да се подобри и с реорганизация на здравното осигуряване. „Отдавна в публичното пространство се разпространяват идеи за втори и трети стълб на осигуряване, за допълнително здравно осигуряване. Това не са форми, които са непознати и в момента в България. В голяма част от обществото ни вече е наложено не само убеждението, но и мисленето, че колкото по-рано това се въведе, толкова по-добре, за да излезем от тази ситуация“, коментира Марков. Според него това е най-важната стъпка, около която трябва да се обединят всички заинтересовани страни – пациентите и структурите, които реализират действията по грижата за тях – лечебни заведения и професионални организации. „Министерството е само една част от ангажиментите на обществото. То би трябвало да създаде методологията и организацията“, смята той.

Председателят на ББА коментира и бюджета на касата за 2018 г. с думите: „Сигурен съм, че бюджетът за здравеопазване е направен по най-добрия възможен начин за момента. Но този „най-добър възможен начин“ за много хора в системата не е добър. За тези, които потребяват здравните услуги пък съвсем не е добър.“ Според него, ако не се промени системата на финансиране на здравеопазването в поска всички средства, които се разходват в системата, да са публични, системата никога няма да е добре. „Това ни е основният проблем – сивият сектор“, посочи той.

По отношение на предложената в текстовата част „нулева година“ както за плащане на нови медикаменти, така и за финансиране на нови дейности в болниците, Андрей Марков заяви: „Не считам, че мораториумите, когато и по какъвто и повод да са се случвали, са били нещо работещо. Това не е начинът да се управлява една система, той се прилага в случай на война, на тежки бедствия, когато се налага да се предприемат животоспасяващи действия. Не мисля, че държавата и обществото ни се намират в ситуация на спасяване на живот. От определена гледна точка може да се каже, че имаме нужда от резки движения, за да се подобри средата, но не се нуждаем от рехабилитация. Имаме нужда от стратегия и консенсус в здравеопазването.“Коментари по темата

Правила на форума за коментари
@JB6

БЛС-Въоръжено Крило 01.11.2017 12:14:13

Не виждам защо система катастрофирала в първия стълб да въвежда втори и трети стълб в които да катастрофира. Всички знаете ,че ДЗПО е 5% , а НОИ лапа 95 % от вноската за пенсия . Ето ви примера с двата стълба , при който когато дойде време да се пенсиониурате няма да получите НИКАКВА пенсия с такива комунистически постановки някой да ви казва каква пенсия ще получите , а не на базата на вашия принос в това осигуряване. Така утре в здравна система с два стълба ако ви се наложи ЯМР ще има спорове , кой да осигуряа това изследване- тъпата държавна каса или частния здравнооисигурителен фонд -първия или втория стълб .Това е тотално размиване на отговорностите от които лапа единствено държавата измивайки си ръцете. Хайде вместо глупостите, въведете още 20 здравни фонда на пазара , да се конкурират на равна нога и тогава ще видим кой ще остане и какво ще се покрива на пациента.


Още новини
Лекарка осъди болница за неизплатени заплати
22.01.2019 14:28:50

Лекарка осъди болница за неизплатени заплати

Алерголожката д-р Елисавета Кирилова  осъди дупнишката МБАЛ „Св. Иван Рилски” на ...

Финландските пациенти вече могат да си купуват лекарства с е-рецепта в Естония
22.01.2019 13:46:40

Финландските пациенти вече могат да си купуват лекарства с е-рецепта в Естония

От днес финландските пациенти са първите в ЕС, които могат да си купуват лекарства с е-рецепта в ...
Актуална тема
Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява
27.08.2018 17:07:48 Надежда Ненова

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява

Смъртта на 33-годишната родилка Ренета Томова в Сливенската болница отново отвори дебата за лекар ...

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи
07.04.2018 14:19:32 Надежда Ненова

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи

Два големи проблема се очертават пред България в контекста на универсалното здравно покритие. Тов ...