!
Неделя, 08 Септември 2024
07
апр
6
 

Анализ на МЗ: Най-честият проблем в Спешна помощ е неправилното провеждане на триажа

Четвъртък, 07 Април 2022 | 12:30:38
6

Не линейките са проблем, проблемът са екипите в Спешна помощ. Това каза зам.-министърът на здравеопазването д-р Петър Грибнев в подкаста на БНР „В центъра на системата“. Той съобщи, че откакто е в Министерството, вече четвърти месец

Не линейките са проблем, проблемът са екипите в Спешна помощ. Това каза зам.-министърът на здравеопазването д-р Петър Грибнев в подкаста на БНР „В центъра на системата“.

Той съобщи, че откакто е в Министерството, вече четвърти месец, там са постъпили много малко сигнали, касаещи организацията на Спешната помощ в ЦСМП. „Сигналите, които постъпват, касаят най-вече забавянето на линейките. От МЗ направихме анализ на дейността на Спешната помощ. Данните сочат също, че при повикванията колите са пристигали средно за 8 минути от времето на повикването, което отговаря на стандартите. Трябва да се наблегне на набавянето на необходимия брой екипи, за да няма забавяния“, каза още д-р Грибнев.

Основното, което е правено през последните 10 години, е да се увеличат с малко парите, с идеята, но това само е отлагало решаването на проблемите. Сега е време за качествена реформа, не само за финансиране, но и за увеличаване на екипите чрез обучени парамедици“, заяви председателят на парламентарната здравна комисия доц. Антон Тонев.

„През последните две години ситуацията е изкривена заради пандемията. Екипите бяха подложени на неимоверен натиск и напрежение. Те бяха на първа линия постоянно. Но те се справиха въпреки всичко. Пандемията беше тест за това къде нещата се пропукват, къде са слабостите и грешките. И това е, че все още няма връзка в реално време между екипите на Спешна помощ и лечебните заведения, за да се знае къде има свободни легла. Това бави колегите. Триажът е една работеща мярка“, каза спешният медик д-р Десислава Кателиева.

„Ние сме вече уморени от реформи. Иска ни се да има приемственост. Защото нормативната база я имаме и просто трябва да се работи по нея. Големият проблем в Спешната помощ е кадровия дефицит. Трябва да се направят някои нормативни промени, за да може да се задържи интересът на лекарите, сестрите и парамедиците към Спешната помощ“, допълни д-р Кателиева.

По отношение на резултатите от проверките на МЗ д-р Грибнев заяви, че от проверените центрове най-често се установяват проблеми с неправилното провеждане на телекомуникационния триаж - тоест това е първичното обаждане по телефона, когато диспечерът трябва да разпредели сигнала. „Следващият проблем е изпълнението на медицински триаж и ретриаж. И след това установихме пропуски и при постъпването на пациента в спешното отделение. Предстои и нова мащабна проверка от страна на ИАМН и НЦОЗА относно повикванията, чиято цел е да се анализира цялостно ситуацията. До месец ще приключи обработката на част от 400-те хиляди повиквания към спешната помощ за последните година – две“, допълни той.

„Статистическите обработки на повикванията от миналата година сочат, че линейките са викани за оказване на спешна помощ еднакво често за най-тежките случаи и за случаи, които изобщо не попадат в графата „спешност“. Така че ще се окаже, че Спешна помощ е натоварена с не толкова спешни случаи“, каза още зам.-министърът.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
LBXG

гост 03.05.2022 09:19:09

С интерес чакаме анализа.Може да откриете и топлата вода.От много време се знае,че действително спешните състояния отнесени към всички потърсили мед.помощ са 5-8%.Помислете за неотложна помощ!

surg 13.04.2022 11:12:03

тия дето не знаят какво точно работят така и не разбраха че т.н триаж е ВИСОКО специализирана дейност на изграден с години специалист с огромна отговорност, а не дейност за лелка или 23 г пикла по телефона.....или не регистратурата

Спешен медик 07.04.2022 15:28:36

Оплаквания с код зелено: Минимална спешност-стабилен пациент, обслужване до 120 мин., нямат място в Спешната помощ!Въвеждане на санкции при повиквания с код зелено!

Гост 07.04.2022 13:58:17

Проблемът се решава много лесно. Който вика спешната за сополи- плаща 100 лв. Агресорите глоба 5000 лв. Айде да видим къде е политическата воля за промяна.

Surg 20.04.2022 16:41:22

Точно така е в културния свят

Знахар 07.04.2022 12:47:09

Пълни глупости писани и говорени от хора далеч от спешността !


Всичко за коронавируса
Още новини
Нови случаи на западнонилска треска у нас
07.09.2024 09:52:48

Нови случаи на западнонилска треска у нас

Нови три случая на западнонилска треска у нас. Така от началото на годината случаите са общо шест ...

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?
06.09.2024 11:10:00

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?

Може ли личният Ви лекар да Ви издаде дистанционно електронно направление за преглед при специали ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...