Сряда, 26 Юни 2019
21
май
2
 

Американски учен от български произход получи престижна титла от МУ-Пловдив

Понеделник, 21 Май 2018 | 09:34:07
2

Медицински университет – Пловдив присъди почетното научно звание „Доктор хонорис кауза" на доц. д-р Крис Иванов от Университета на Тенеси, САЩ. Това се случи по време на Тържествен академичен съвет, съобщиха от ВУЗ-а.Титлата му

Медицински университет – Пловдив присъди почетното научно звание „Доктор хонорис кауза" на доц. д-р Крис Иванов от Университета на Тенеси, САЩ. Това се случи по време на Тържествен академичен съвет, съобщиха от ВУЗ-а.

Титлата му беше връчена от ректора на МУ-Пловдив проф. д-р Стефан Костянев.

Доц. Иванов е авторитетен учен от Колежа по дентална медицина към Университета на Тенеси и член на редица престижни научни организации като „Американската асоциация по дентална медицина" и „Американската асоциация по обществено здраве".

„Като син на български имигранти, тази награда е една голяма чест за мен. Тя е свързана не само с моята научна и преподавателска дейност, но е една награда от Медицински университет-Пловдив за нашата съвместна работа. Наградата е важна и в личен план, защото ме прави още повече един пловдивчанин и българин", заяви доц. Иванов.

Доц. д-р Крис Иванов е в Пловдив заедно с още двама представители на Университета на Тенеси - проф. д-р Тимъти Хотел и проф. д-р Георги Петков.

Посещението бележи важен етап от успешното сътрудничеството между двата университета. Предстоящото удостояване на доц. Иванов с почетната титла на МУ-Пловдив е признание не само за постиженията му в областта на възстановителната и общата дентална медицина, но и за изключителните му заслуги към осъществяването на колаборация между американския и българския университет.

Доц. Иванов е основател на интернационалната мрежа Global Oral Health Initiative (GOHI), доц. Иванов активно съдейства за включването в нея на МУ-Пловдив. Той подпомага осъществяването на контакти между университетските ръководства; съдейства за участието на студенти на МУ-Пловдив в научно-изследователски форуми в САЩ и провеждането на стажове в Университета на Тенеси; публикува изследвания съвместно с дентални медици от българския университет.

Проф. Тимъти Хотел е директор на „Инициативи за оралното здраве в щата" към Офиса на изпълнителния зам.-ректор на Университета на Тенеси, професор във Факултета по протетична дентална медицина и във Факултета по фармацевтични науки към Центъра по здравни науки на Университета на Тенеси, както и директор – дентални услуги в болници „Сейнт Томас", Нашвил, Тенеси. МУ-Пловдив посрещна и проф. д-р Георги Петков - декан на Факултета по фармацевтични науки към Центъра по здравни науки.

„Посещението на представителите на Университета на Тенеси е логично продължение на вече традиционното партньорство между двата университета и ясна заявка за бъдещи още по-мащабни съвместни постижения", съобщи зам.-ректорът по Международно сътрудничество и проектна дейност на МУ – Пловдив проф. д-р Мариана Мурджева.

Доц. д-р Крис Иванов изнесе публична лекция на тема „Бъдещето на денталната медицина в България".

На Тържествения академичен съвет бяха връчени дипломите на заелите академични длъжности – трима професори и двадесет доценти, както и  на защитилите дисертационни трудове – шестнадесет човека с образователно-научна степен „Доктор" и един с научна степен „Доктор на науките".

Също така бяха връчени грамоти на колективите с отличени презентации и постери от научните форуми „Дни на медицинската наука" и „Наука и младост" 2018.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
M%*X

Ненова 21.05.2018 13:14:07

В Америка има наука в тази област, но не и у нас - пова са псевдонаучни напъни с рекламна цел и далеч не са само в МУ Пловдив.

ВЪПРОС 21.05.2018 10:14:53

Има ли данни доколко псевдонаучните напъни за хабилитация са допринесли за повишаване качеството на образованието въобще и в частност по медицина и на психоклимата в колектива?! Според мен - НЕ, НАПРОТИВ... това е, по-скоро възможност за по-лесно уреждане на НАШИТЕ ХОРА като шефове днес и рецензенти, пожизнено - МНОГО лесни пари срещу оправданата злоба на реално работещите за малко пари по-кадърни колеги-пчелички....


Още новини
Недостиг на лекари в Спешна помощ - Варна
26.06.2019 15:02:41

Недостиг на лекари в Спешна помощ - Варна

Осем лекари не достигат в Центъра за спешна медицинска помощ във Варна, съобщи БНТ. Това допълнит ...

Близо 50% от нарушенията, констатирани от ИАМН, са в „Спешна медицина“
26.06.2019 13:56:18 Надежда Ненова

Близо 50% от нарушенията, констатирани от ИАМН, са в „Спешна медицина“

За по-малко от три месеца експертите на ИА „Медицински надзор“ са влезли на проверка ...
Актуална тема
Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява
27.08.2018 17:07:48 Надежда Ненова

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява

Смъртта на 33-годишната родилка Ренета Томова в Сливенската болница отново отвори дебата за лекар ...

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...