!
Неделя, 08 Септември 2024
25
март
2
 

Американски прокурори настояват Facebook и Twitter да премахват акаунти на антиваксърите

Според наблюдатели 12 акаунта са отговорни за 65% от антиваксиналното съдържание в големите социални мрежи

Четвъртък, 25 Март 2021 | 11:14:58
2

Дванадесет американски прокурори са изпратили писмо до собственика на Facebook Марк Зукърбърг и собственика на Twitter Джак Дорси, в което настояват социалните мрежи да премахнат акаунти, принадлежащи на видни антиваксъри, за да спре разпространението

Дванадесет американски прокурори са изпратили писмо до собственика на Facebook Марк Зукърбърг и собственика на Twitter Джак Дорси, в което настояват социалните мрежи да премахнат акаунти, принадлежащи на видни антиваксъри, за да спре разпространението на невярна информация за ваксините срещу COVID-19, предаде USAtoday.com.

„Хората и групите, които разпространяват фалшиви новини и заблуждават американците относно безопасността на коронавирусните ваксини, застрашават здравето на нашите общности, забавяйки напредъка в защитата на нашите жители от вируса и подкопавайки икономическото възстановяване в нашите щати“, пишат прокурорите.

В писмото, подписано от генералния прокурор на Ню Йорк Летиция Джеймс, генералния прокурор на щата Кънектикът Уилям Тонг и още 10 техни колеги, се цитират данни от Центъра за противодействие на дигиталната омраза, според който има 59 милиона абонати на акаунти срещу ваксини във Facebook, Instagram, Twitter и YouTube.

Прокурорите посочват още, че според изчисленията на изследователските групи, 12 акаунта са отговорни за 65% процента от антиваксиналното съдържание във Facebook, Instagram и Twitter.

Те отправят сериозни критики към Facebook затова, че социалната мрежа не е приложила етикети за дезинформация на страници и групи, създадени от активисти антиваксъри. В отговор компанията уверява, че е премахнала милиони съдържания с дезинформация и е обозначила над 167 милиона отделни съдържания за COVID-19 и ваксини във Facebook и Instagram. „Тъй като изследванията показват, че най-добрият начин за борба с колебливостта към ваксините е свързването на хората с надеждна информация от здравни експерти, свързваме над 2 милиарда души с ресурси от здравните власти. Знаем, че разговорите за ваксините обикновено са нюансирани, затова продължаваме да работим със здравни експерти, за да сме сигурни, че нашият подход и нашите политики са на правилното място“, се посочва в изявление на Facebook.

„Теориите за конспирация на псевдонауката за коронавирус, разпространени от малък брой неинформирани антиваксъри, достигнаха десетки милиони последователи в социалните медии. Тези публикации са в грубо нарушение на политиките на Facebook и Twitter. Facebook и Twitter трябва изцяло и незабавно да прилагат собствените си политики или да рискуват да удължат тази пандемия“, заяви прокурор Тонг пред медиите.

Предстои изслушване на Марк Зукърбърг и собственика на Google Сундар Пичай пред Конгреса на САЩ по темата за дезинформацията и фалшивата информация.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
*G@c

Позиция 25.03.2021 22:33:51

ПАК ЦЕНЗУРА! А КЪДЕ ОСТАВА ПРОСЛОВУТАТА СВОБОДА НА СЛОВОТО И СОБСТВЕНОТО МНЕНИЕ? И КОЙ, КОГА И КАК ЩЕ ПРЕЦЕНЯВА ДАЛИ ЕДНА НОВИНА Е ФАЛШИВА ИЛИ НЕ? ПОКАЗАТЕЛЕН Е ПРИМЕРЪТ С ВАКСИНАТА НА АСТРА ЗЕНЕКА: ДО ЕДИН МОМЕНТ Я ОБЯВИХА ЗА ОПАСНА И ДАЖЕ СПРЯХА ВАКСИНИРАНЕТО С НЕЯ, СЛЕД ТОВА СЕ ВТУРНАХА ДА НИ УВЕРЯВАТ КОЛКО ЕФИКАСНА И ПОЛЕЗНА Е! КОЕ Е ВЯРНО? КОЯ НОВИНА Е ФАЛШИВА - ЗА ВРЕДАТА ИЛИ ПОЛЗАТА ОТ ТАЗИ ВАКСИНА?

Лекар 28.03.2021 00:54:02

Това, което си написал е пример за невярна и фалшива информация, дума по дума. По-добре се скрий и спри да крещиш с тези главни букви. Това не ти прави прав.


Всичко за коронавируса
Още новини
Нови случаи на западнонилска треска у нас
07.09.2024 09:52:48

Нови случаи на западнонилска треска у нас

Нови три случая на западнонилска треска у нас. Така от началото на годината случаите са общо шест ...

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?
06.09.2024 11:10:00

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?

Може ли личният Ви лекар да Ви издаде дистанционно електронно направление за преглед при специали ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...