Четвъртък, 16 Август 2018
22
юни
7
 

Д-р Галинка Павлова:

Ако бюджетите на болниците ще се определят от някаква администрация, да закрием касата

Четвъртък, 22 Юни 2017 | 13:30:33


„Ако ще има бюджети, които ще определя някъде някаква администрация, тогава здравната каса не е необходима като институция. Позволявам си за изразя лично мнение – тогава НЗОК трябва да бъде закрита и да се направят едни дирекции за бюджетно финансиране към Министерството на здравеопазването.“ Това каза зам.-председателят на БЛС д-р Галинка Павлова пред тв Европа.

Д-р Павлова подчерта, че последното заседание на Надзорния съвет на НЗОК от вторник е резултат от срещата през миналата седмица между БЛС, представители на надзора в лицето на неговия председател и зам.-министър на финансите Ананиев, и министъра на здравеопазването проф. Николай Петров. „На тази среща се опитахме с решение да изгладим напрежението, което съществува в момента. Но не бързаме да даваме положителна оценка на случилото се на заседанието, защото сам чухте, че цифрата 139 млн. не е записана, тя не съществува. Къде се крие причината за това напрежение? Сумите от 133 млн. + 3% - 137 млн. лева бяха договорени в НРД. И тук възниква въпросът защо не бяха дадени на хората и дали няма да се получи същото сега“, посочи д-р Павлова.  

„Реално на много от структуроопределящите лечебни заведения бяха намалени бюджетите. И сега се иска да се направи промяната, т.е. бюджетът да бъде не в рамките на 133,2 млн., а 139 млн. лева и това да даде спокойствие на системата да работи, въпреки че бюджетите, които гледахме вчера, отново са с намалените стойности. Ние такъв текст обаче специално за 139 млн. лева не сме приели“, потвърди и представителят на пациентите в Надзорния съвет адв. Пламен Таушанов.

Той допълни, че системата отдавна е недофинансирана. „С това стискане се пречи на пациентите да избират лечебни заведения. Това е практика от миналата година и дори цитирах лечебни заведения, които на 20-то или 25-то число от месеца реално спират приема“, каза адв. Таушанов. И поясни, че не е вярно, че новите болници са причина за намалените бюджети.

„Системата тласка управителите на лечебните заведения към лоши практики. Когато клиничните пътеки са неостойностени, когато се дава малък бюджет на едно лечебно заведение, което не стига дори да се покрият разходите за издръжка, системата принуждава лечебните заведения да работят за обороти и да не държат на качеството. Освен това към момента касата няма достатъчно подготвени експерти, които да проверяват качество“, каза още д-р Павлова.

По думите й необходимите пари за увеличение на бюджетите на болниците ще бъдат взети от надсъбраните здравни вноски, които към момента са около 75 млн. лева и се очаква до края на годината да бъдат около 105-110 млн. лв.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
GjsA

Гост 22.06.2017 19:43:48

Объркала си се Кръстева. Точно Глинка е този, който не иска да има предварително разпределяне на стойности, за да не се "разпределят" бюджети, а да се плаща след извършена и безспорно доказана дейност и чак тогава да се вписват в договорите на лечебните заведения, а след това са им се плаща по цени договорени в НРД.

а дали е така 23.06.2017 10:55:48

Ааа, и той иска предварително разпределяне на стойности по болници, но така че само касата да знае! За да може "светофарчета" да святкат при изпреварващото им усвояване и хвърковатите касови чети да прилитат "внезапно" и "предварително" над села и паланки! А и самите болници, да не се чувстват задължени да усвояват и добиват "кухи" клинични пътеки и процедури до лимит! И да, ще се "плаща по цени договорени в НРД", но след като се поокастрят малко или много от тях(целесъобразно, разбира се)! На пръв поглед мнооого разумна идея, нали?! А дали е така?!

Гост 22.06.2017 22:29:36

За нея няма значение , важно е да плюе всеки и да си мисли , че е №1. Да , ама НЕ!!! Скоро ще я грабне Специализираната.

Гост 22.06.2017 22:45:15

Айде де. Тя от 2012 си плаче за там, най-малко за документни измами, ама като гледам все повече печели. Има кой да я пази явно.

СРС 22.06.2017 14:09:33

Павлова, много добре знаеш как Глинка и Ганка направиха бюджетите на болниците. Що не го изкажете вече на глас. Похвално, че абсолютно точно изключваш оперативното ръководство на НЗОК, от хората които са допринесли за постигнатия напредък, но защо ви е страх да изречете на глас как Комитов и шайката му ви направиха на луди.

а стига де 23.06.2017 10:28:16

Какъв напредък?! Дайте пример за такъв! Все по-лепкавата и мазна гняс на здравеопасното ни блато ли е напредъка?!

Гост 23.06.2017 08:41:18

Как? Като си рекла "А" ,кажи и "Б"


Още новини
Фалшивият сайт е резултат от липсата на регламент за работа на медсестри в извънболничната помощ
15.08.2018 17:11:01

Фалшивият сайт е резултат от липсата на регламент за работа на медсестри в извънболничната помощ

Подаденият сигнал от Пациентски организации „Заедно с теб“ за наличието на ...

В Деня на спасението: Поклон пред медиците, загинали, за да живее друг
15.08.2018 16:37:06 Надежда Ненова

В Деня на спасението: Поклон пред медиците, загинали, за да живее друг

С минута мълчание и вой на сирени за 14-а поредна година ...
Актуална тема
Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи
07.04.2018 14:19:32 Надежда Ненова

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи

Два големи проблема се очертават пред България в контекста на универсалното здравно покритие. Тов ...

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала
19.12.2017 16:11:09 Ирина Пекарева

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала

Законът за бюджета на НЗОК за 2018 г. вече е неоспорим юридически факт. ...

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?
13.11.2017 14:15:45 Полина Тодорова

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?

От години представители на различни здравни професии настояват за свои законово представени и рег ...