Неделя, 18 Ноември 2018
23
май
 

Мая Манолова:

Ако бъде изплатена изработената надлимитна дейност, картината в здравеопазването би изглеждала много по-добре

Сряда, 23 Май 2018 | 16:43:44 Надежда Ненова
23

Да бъде изплатена изработената надлимитна дейност, защото така картината в здравеопазването би изглеждала много по-добре. Това поиска омбудсманът Мая Манолова по време на обществена дискусия по проблемите на здравеопазването, която се проведе днес. &bd

Да бъде изплатена изработената надлимитна дейност, защото така картината в здравеопазването би изглеждала много по-добре. Това поиска омбудсманът Мая Манолова по време на обществена дискусия по проблемите на здравеопазването, която се проведе днес. „Тези 150 млн. лв. се дължат за свършена и отчетена работа, не е субсидиране извън правилата или подаяние. Хората са ги изработили и трябва да ги получат“, аргументира се тя.  

„Настоявам за финансова подкрепа и за останалите болници, които са в тежка финансова ситуация. 12 от тях са подали искания пред Инспекцията по труда да се започнат процедури по производство за несъстоятелност, заради невъзможност да изплатят заплатите на служителите си. Освен тези 12 има и други, които са във фактическа несъстоятелност и следва да бъдат подкрепени от Министерството на здравеопазването, а не да се чака да се стигне до ситуация като в Ловеч и Враца“, каза още Манолова по повод дадения днес безлихвен заем от МС на двете областни болници.

Премахване на лимитите в здравеопазването, традиционно поиска омбудсманът. „Когато нямаше лимити, имаше 6% здравна вноска и излишък в НЗОК. Сега има лимити, 8% е вноската и сме в тежък дефицит всяка календарна година. Приветствам субсидирането на лечебни заведения, приветствам повечето финанси, но това, което липсва е реформирането на системата“, каза още Манолова.

Според председателя на БЛС д-р Венцислав Грозев, за да се решат проблемите в здравеопазването трябва да има остойностяване на медицинския труд, влизане в сила на електронните търгове за лекарства и медицински изделия, създаване и влизане в сила на електронна здравна карта, преработване и преосмисляне на медицинските стандарти, които към момента са чист механичен сбор на брой специалисти, налична апаратура и квадратура в дадени лечебни заведения и отделения и спиране на действието на Националната здравна карта във варианта, в който е публикувана, преосмисляне и преразглеждане и чак тогава приемане. „Смятам, че решаването на тези проблеми могат да доведат до положителен ефект в работата на здравната система“, каза той.

„Задайте си въпроса защо в НЗОК 2009 г. имаше близо 2 млрд. лева излишък? Дотогава здравната вноска беше 6%, а Касата генерираше излишък. След увеличението на здравната вноска на 8%, НЗОК всяка година е в ситуация на дефицит, включително и сегашната 2018 г., когато всички сме единодушни, че са дадени видимо повече средства. Отговорът на този въпрос може би ще ни помогне да намерим решението на всички други въпроси, които непрекъснато поставяме в дискусии. Според мен, една от причините за тази на пръв поглед необяснима ситуация, е в свръхрегулациите. Регулацията си има цена и тя няма как да не рефлектира върху цената на лекарския труд и на медицинските услуги“, каза модераторът на дискусията и председател на ЦЗПЗ Д-р Стойчо Кацаров.

По думите му едно от нещата, които следва да се прецени отново е необходима ли е тази регулация и дали негативите от нея не са повече от ползите. „Това би означавало пациентите да направят Здравната карта, а не кабинетите. Втората ми препоръка е – премахнете монопола на Здравната каса, а третата – приватизирайте болниците, за да не ви стоят на главата. От гледна точка на здравното осигуряване няма никакво значение кой е собственика на болницата – тя би трябвало да предоставя една и съща услуга на своите пациенти“, каза той.  

Подуправителят на НЗОК Йорданка Пенкова заяви, че е решен проблемът с договорите на лечебните заведения и изплащането на парите за април. „Общопрактикуващите зъболекари и зъболекарите специалисти си подписаха договорите и навреме ще си получат парите. Направихме максималното с д-р Грозев, да получим указание от Министерството на здравеопазването и на базата на тези указания, с д-р Грозев да подпишем указания, така че към момента лечебните заведения, оказващи болнична помощ да могат да сключат договор и да си получат парите за април. Вече трети месец съм създала организация болниците да си получават парите преди 25-то число“, каза тя.  Коментари по темата

Правила на форума за коментари
rj2U

Само за протокола 02.06.2018 20:11:08

sutor, ne supra crepidam (сутор не супра крепидам) — обущарю, не отивай по горе от обущата! — Думи на художника Апел към един обущар, който след като разкритикувал обувките, нарисувани на една от Апеловите картини, поискал да критикува и цялата картина. Този израз се употребява за лица, които претендират да говорят като вещи познавачи за работи, които са извън тяхната компетентност.

СУДЖУКА 26.05.2018 22:40:49

Та искам да попитам това тъмночервено, уродливо кадесарско Квазимодо, откъде има толкова информация колко крадат циганите, и колко - лекарите? Кажи бе, Урод? Или откакто открадна апартамента срещу символична цена, на пл. "Народно Събрание" преди време, си наясно с Кражбите максимално?

СУДЖУЦИТЕ 26.05.2018 22:17:18

https://www.mediapool.bg/andrei-raichev-lekari-kradat-poveche-ot-tsiganite-v-tazi-strana-news278789.html Червен Райчо (милиардер):"Лекари крадат повече от циганите в тази страна"

гост 25.05.2018 16:40:00

Кое не е кражба бе ? Да купиш лекарства на петорна цена или да платиш двойно и тройно някой апарат , ами ремонтите дето ги правят разни цигански бригади с измислени цени на труд и материали ? Къде отива разликата ? За персонала гол у.й , а за директорите и кликите около тях милиони . Не е ли кражба да вкараш лекарства в позитивния списък , да им вземеш рушвета , а после всички чрез нашите вноски да плащаме ненужното им изписване за щяло и нещяло .Не е ли кражба и престъпление да тъпчеш онкоболните до умирачка с измислени дози , пък и да им изписваш и терапия която не е подходяща за конкретния болен / само и само да гепиш комисионната от фармамафията / .А накрая да хвърляш половината от дозата , от лекарство за стотици и хиляди левове .Краде се най- нагло и това е с години . И вместо да се спрат кражбите се реве за още пари . Ако Мая Манолова беше загрижена щеше да насочи дискусията в тази насока , но нали иска да става президент си упражнява красноречието на гърба на българските граждани. Никой де дава и наченки на някаква сериозна загриженост , само за още пари се говори , и нищо друго . А от къде ще дойдат тези пари , от нас дето плащаме здравни вноски . А друг ще ги прибира без срещу това да е предложил адекватна здравна услуга . . Никакво вдигане на вноските ,докато не вкарат поне 20 директори на болници в панделата и не им вземат цялото имущество .

Гост 25.05.2018 16:37:15

Защо никой не пита "КОЙ"разрешаваше на все нови и нови частни болници да "РАБОТЯТ"със НЗОК?Мая защо не пита "ОНЯ" милиард законно ли бе взет от здравните вноски и ако "ДА" защо не се върне ?"КОЙ" има интерес да затрива областните болници?

Гост 25.05.2018 08:18:53

Ами, че зашийте го този джоб де! Сегашната система съдържа предпоставки за неправомерно изтичане на средства. Това обаче не са кражби, а механизми за компенсиране на тежкото недофинансиране на дейностите, заплащани с публични средства. Ако няма нерегламентирано дофинансиране цялата система до сега щеше да е фалирала. Необходими са законови механизми за доплащане, иначе какъвто и контрол да се въведе, както и да се "затяга кранчето" пак ще има източване по всевъзможни начини.

гост 25.05.2018 16:49:00

Тая червена кака , вместо да натиска за повече пари да зададе въпроса за това неправомерно изтичане на средства .

гост 25.05.2018 16:47:31

-" механизми за компенсиране на тежкото недофинансиране на дейностите" . От кога откровените кражби се наричат по този начин .Щом може да се купи скенер за 900 000 ,а той струва 400 000 лв . не може и дума да става за механизъм за компенсиране . Става дума за механизъм за грабеж. Това е повсеместно във всяка държавна или общинска болница .Да купиш консумативи за поверената ти болница няколко пъти над цената за която е внесена през митницата и да да си сложиш паричките в джоба , това как се нарича ?

гост 24.05.2018 22:23:44

Мая Манолова иска да се плащат повече пари в здравеопазването , същото искат от Лекарския съюз за това говорят и Пациентските организации , ами това означава единствено и само , от някъде да се вземат тези пари . Което означава да се вдигне вноската за здравно осигуряване с поне още 2 % . От всичките им изказвания това излиза . Повече пари , по-голяма здравна вноска . Всички вкупом искат да натоварят пациентите да плащат повече . А за КРАЖБИТЕ , си мълчат . Майчето Червената Кукумявка няма ли да защити по някакъв начин пациентите или я интересува само да се изливат повече и повече пари в бездънните джобове на крадливите директори на държавните и собствениците на частните болници. Пациентските организации мощно подкрепени финансово от различни лобита , не ги интересува как се харчат наличните пари , ами реват за увеличаване на здравната вноска . Като ти е разпран джоба и от него изтичат безконтролно парите дето слагаш , дали не е удачно първо да си зашиеш джоба , а после да го пълниш с още пари .

Патриот-майтапчия 25.05.2018 06:40:33

За "КРАЖБИТЕ", както несвенливо ги наричаш, питай МИЛИОНЕРА ГОЛФАДЖИЯ, ДРУГАРЯТ КАДЕСАР ЧЕРВЕН РАЙЧЕВ, АНДРЕЙ!

Гост 25.05.2018 00:23:32

Всичките тези "храненици" твърдо убеждават коректните да не плащат и да преминават в сивия сектор. Честито, но горчиво!

Гост 24.05.2018 08:18:14

А какво да кажем за нашият избранник, този, който е призван да защитава професионалните права и интереси на лекарите? Венци Грозев очевидно не разбира, че е въвлечен в играта на корумпираните политици и държавни чиновници. Или пък и той самият има интерес да е с тях? Поредният здравен министър, назначен от ГЕРБ пък декларира, че подготвя и скоро ще представи нов модел на финансиране на здравеопазването. Но дали този негов модел ще реши проблемите, породени от изкривени обществени ценности и недооценка на здравето като благо? Нужна е радикална трансформация колеги, обикновените "реформи" няма да свършат работа.

Гост 24.05.2018 07:47:40

Не мога да разбера защо на възлови позиции в касата и в МЗ-то поставят такива изпращели от възрастта, некомпетентни и без професионални качества хора. На всичкото отгоре доказано корумпирани.

Гост 24.05.2018 10:57:28

Щото тия итрещели памперси са бивши доносници на отдела на Митьо- Гестапото и са се доказали като верни изпълнители за разбиване на човешки съдби.

Гост 23.05.2018 20:19:08

Шуменската психиатърка напрактика каза, че е получила указание от Жени, в изпълнение на което е изготвила съвместните указания и е викнала Венци Грозев да ги подпише. В края на краищата тези т.нар. съвместни указания са напълно незаконни, защото текстовете им изменят не само НРД-2018, но и Закона за здравното осигуряване. Няма как индивидуалните договори да съдържат параметрите за брой легла по нива на компетентност от обявената за нищожна Национална здравна карта през 2017г. и това да е законосъобразно. Шумналийката да вземе да се гръмне!

Гост 23.05.2018 22:24:00

Дана от Делиормана и "Жени в цъфналата ръж" избиха рибата! Техните "Съвместни указания" трябва да се включат в учебниците по право, за да имат студентите над какво да се смеят.

алхимия 23.05.2018 21:39:34

Че това първото незаконосъобразно указание ли е? Но защо години наред някой позволява подобна чиновническа вакханалия и защо на никой не я потърсена отговорност за тези административни безобразия?! Въобще, що нормотворци се пънат със закони и наредби, след като всевишната каса с всевъзможни нееднозначни и неясни правилца, указанийца, информацийки, инструкцийки, а понякога и с мижави уведомителни писъмца, ги променя, изменя и коренно подменя?!

гост 23.05.2018 19:58:36

Дайте да им даваме на крадците с пълни шепи . Кой колкото иска толкова да открадне. Това са приказките на Майчето .

Гост 23.05.2018 19:34:48

Едно си Мая знае, едно си Мая лае! Борисов и Доаня са обещали на Майчето да става Президент, та затова горката се пъне да я харесат навсякъде.

Гост 23.05.2018 18:12:49

Не си струва, въобще труда човек да чете за безплодните напъни на Манолова,Грозев и Кацаров.Това са палячовци .Всеки си играе клоунадата и си изкарва парите на гърба на болните.

Доктореса 23.05.2018 21:01:22

За Кацаров не съм съгласна. Той е от малкото адекватни дето не го тресе колхозната.носталгия и омразата към частника кулак и изедник.

гост 23.05.2018 18:08:09

Много вождове дето само дават акъл.А кой ще го прави реално? Да викнат и Жорж Ганчев , и той ги връзва добре приказките , а от там на сетне ,кой ще върши работа? Всеки е отворил уста и иска и поучава , ама то трябва и да се направи.Тея всичките дърдорковци во главе с Мая Манолова ,досега нещо реално да са свършили.Едно празно говорене и толкова,нищо повече.Като на партийно събрание. -Другари дайте да го направим,ама как някак си не става ясно.

Никодимчо 23.05.2018 17:18:25

Когато вноската беше 6%, касата почти не работеше с болниците - те се издържаха от МЗ и ведомства. Тези 6% бяха само за извънболнична и дентална помощ. А минималната заплата бе 75лв. за 2000г. до 110 за 2004г. После закачиха болниците през 2005-6та, а вноската стана 8% през 2009, като следващата година ГЕРБ прибраха резерва от милиард и половина и вкараха вътре онколекарствата. И през всичкото това време държавата не осигурява контингента, за който се е ангажирала.


Още новини
Развивам се в област, която обичам, което ме стимулира още повече да градя
18.11.2018 11:04:42 Петър Цикалов

Развивам се в област, която обичам, което ме стимулира още повече да градя

Д-р Гергана Ленгерова е родена в Пловдив и завършва медицина през 2016 г. в Медицинския униве ...

Преподаватели от МУ-Пловдив призоваха за разумна употреба на антибиотици
17.11.2018 14:07:46

Преподаватели от МУ-Пловдив призоваха за разумна употреба на антибиотици

Медицински университет-Пловдив отбелязва Европейския ден за разумна употреба на антибиотиците 18 ...
Актуална тема
Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява
27.08.2018 17:07:48 Надежда Ненова

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява

Смъртта на 33-годишната родилка Ренета Томова в Сливенската болница отново отвори дебата за лекар ...

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи
07.04.2018 14:19:32 Надежда Ненова

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи

Два големи проблема се очертават пред България в контекста на универсалното здравно покритие. Тов ...