!
Неделя, 08 Септември 2024
14
апр
4
 

Акад. Петрунов: Пандемията не е свършила, още сме далеч от това

Четвъртък, 14 Април 2022 | 11:44:26
4

„Пандемията продължава и в Европа, и в целия свят, което е много тревожно. Така че в никакъв случай не можем да кажем, че епидемията е свършила, още сме далеч от това“. Това каза пред БНР имунологът акад. Богдан Петрунов във връзка с COVID

„Пандемията продължава и в Европа, и в целия свят, което е много тревожно. Така че в никакъв случай не можем да кажем, че епидемията е свършила, още сме далеч от това“. Това каза пред БНР имунологът акад. Богдан Петрунов във връзка с COVID пандемията.

Той призна, че в много държави мерките падат, но отбеляза, че това е повече политически и икономически обосновано, отколкото медицински.

По отношение на ситуацията у нас пък имунологът коментира: „Намалява броят на починалите, няма съмнение, че намалява разпространението на инфекцията у нас, това е ясно. Но аз не съм спокоен за това, което ще стане след Великден с оглед пътувания, възможности за разсейване на инфекцията и най-важното – с премахването на каквито и да е ограничения“. Той посочи още, че тук поначало мерките не са се спазвали особено, а сега, когато са само препоръчителни, това не се случва никъде. Специалистът изрази несъгласието си с факта, че вече няма никакви задължителни противоепидемични мерки. По думите му в транспорта, в моловете, в големите обществени сгради маските е трябвало да останат.

Запитан на какво според него се дължи фактът, че процентът новозаболели неваксинирани намалява за сметка на увеличаването на процента новозаболели ваксинирани, акад. Петрунов коментира: „Причината е съвсем ясна – както след боледуването от коронавирус, така и имунитетът, който се създава след ваксина, не е вечен. Той продължава шест, осем, дванайсет месеца, в зависимост от индивидуалната реакция на всеки един от нас. Така че съвсем логично е, след като си бил имунизиран преди шест или осем месеца, твоят имунитет да е отслабнал и да може по-лесно да се заразиш“.

Имунологът обаче цитира резултати от проучване в САЩ въз основа на изследвани над 5 млн. души, според които около 90% от имунизираните и заразени с делта варианта на SARS-CoV-2 не са влезли в болница и не са развили тежко заболяване. При заразените с омикрон пък с около 50% намалява рискът да развият повторно болестта и да влязат в болница след първата инжекция и около 70% след втората и особено след бустерната доза, стана ясно от думите му.

„Така че няма никакво съмнение, че трябва да се направи бустерна доза и дори втора бустерна доза, особено на хората над 65 години, на хората с увредена имунна система, на хората с хронични заболявания като диабет, сърдечносъдови, бъбречни заболявания, трансплантирани. Т.е. това е много важна стъпка да продължим да стимулираме този имунитет. За мен е много важно МЗ колкото се може по-скоро официално да формулира правенето на втора бустерна доза, за да могат хората да я направят. На мен десетки хора ми се обаждат, за да ме питат – кажете какво да правим, кога да си правим втората доза? Това трябва да стане, на международно ниво вече официално е взето решение, мисля, че ние също трябва да реагираме колкото се може по-скоро“, коментира акад. Петрунов.

Той се спря и на приетата от МЗ програма за имунизация на украинските деца, като отбеляза, че решението на ведомството за ваксинация на децата от Украйна, които нямат документ, че са имунизирани, е съвсем правилно.

„Тук става въпрос за няколко основни и много важни ваксини – против туберкулоза, против хепатит, против полиомиелит, против листерия, тетанус, коклюш, против морбили, паротит, вариола, варицела – това са основните типове детски ваксини, които у нас се правят от десетки години и ние имаме една отлична имунизационна програма в България, в това няма никакво съмнение“, подчерта имунологът.

Той бе категоричен, че това няма да остави българските деца без ваксинация. „Основните бактериални ваксини, които се получават, се произвеждат в „БулБио“ и няма никаква опасност децата да не получат това, което им се полага“, заяви акад. Богдан Петрунов.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
4bzY

Гост 14.04.2022 16:08:08

На кого ли слугува сега това човече?

Да да 14.04.2022 12:24:16

Боклук! Склерозирал боклук!

Свидетели на седмия бустер 14.04.2022 12:06:30

Сички ше омрем!

Гост 14.04.2022 12:05:11

Мълчалив смях.


Всичко за коронавируса
Още новини
Нови случаи на западнонилска треска у нас
07.09.2024 09:52:48

Нови случаи на западнонилска треска у нас

Нови три случая на западнонилска треска у нас. Така от началото на годината случаите са общо шест ...

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?
06.09.2024 11:10:00

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?

Може ли личният Ви лекар да Ви издаде дистанционно електронно направление за преглед при специали ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...