Сряда, 23 Януари 2019
23
окт
5
 

Адв. Мария Шаркова: Лошата комуникация е сред основните проблеми, водещи до дела срещу лекари

Понеделник, 23 Октомври 2017 | 12:16:19
5

От 240 разгледани дела за период от 10 години 18% са висящите, а от останалите 51% са отхвърлените, а 31% - уважените искове. Това отчете пред БНТ адвокатът по медицинско право Мария Шаркова за направеното от нея изследване върху делата за нежелани съб

От 240 разгледани дела за период от 10 години 18% са висящите, а от останалите 51% са отхвърлените, а 31% - уважените искове. Това отчете пред БНТ адвокатът по медицинско право Мария Шаркова за направеното от нея изследване върху делата за нежелани събития в лечебните заведения.

Тя информира още, че от приключилите дела по искове за причинена смърт неоснователните искове са 58%, а основателните – 42%. „Това са около 30-ина дела. Не е голяма цифра на фона на над 2 млн. хоспитализации. Но трябва да положим усилия да работим в посока намаляване броя на тези 42%, т.е. да изкараме хората от тази негативна статистика“, коментира адв. Шаркова.

Присъдените обезщетения по разгледаните дела са общо за 3,5 млн. лв., но ако се добавят лихвите и разходите на двете страни, сумата ще нарасне двойно, стана ясно още от думите й. „В сравнение например с Англия, която годишно плаща 3 млрд., това не е особено голяма сума, но съотнесена към нашата среда тук, все пак никак не е малка и отново ни води до извода, че трябва да се положат съответните усилия този проблем да бъде преодолян“, каза тя.

По данни от изследването, най-много се водят дела срещу хирурзи или във връзка с оказана хирургична медицинска помощ. На второ място са тези срещу АГ-специалисти, плътно следвани от ортопедия и травматология и дентална медицина. По-рядко се водят дела срещу вътрешни болести, педиатрия, както и срещу анестезиолози.

Най-често пациентите водят дела заради некачествени постоперативни грижи, неправилна диагноза или неправилно лечение. Много по-рядко се водят дела заради отказ от лечение или ненужно извършена манипулация, отчете още адв. Шаркова. При съобщаването на тези данни тя подчерта, че 35% от делата се завеждат заради лоша комуникация. „Т.е. пациентът остава с впечатлението, че е налице допусната грешка не за друго, а защото комуникацията не се е осъществила по правилен начин: той не е получил адекватна информация, не е получил очакваното отношение“, отбеляза тя и продължи: „Смятам, че причината за липса на адекватна информация и липса на активен диалог между лекаря и пациента е обстоятелството, че лекарите са изключително натоварени – вече се сигнализира и за липса на медицински сестри в лечебните заведения. Освен това, заради проблемите и напрежението, което често възниква по различни причини, е характерен и бърнаут-синдромът, лекарите нямат много време да обясняват или пък не се учат в университетите. Освен това, няма курсове по комуникация – как да съобщаваме лоши новини на пациентите, как да им обясняваме по-подробно различни манипулации.“

Според адв. Шаркова, подобно обучение трябва да бъде въведено в университетите, където се преподава медицина. „Не е достатъчно да учат само медицинска етика и деонтология. Действително трябва да се обърне внимание на начина, по който се комуникира с пациентите“, посочи, то добави, че проблемът е комплексен и усилията трябва да бъдат двустранни – както от страна на лекаря, така и от страна на пациента.

„В делата, които съм изследвала, има и оплаквания за непредоставяне на медицинска документация и тук е редно да отбележа, че се надявам с въвеждането на е-здравеопазването да се задължат лечебните заведения да съставят електронни здравни досиета на своите пациенти, така че ние да се освободим от тези истории на заболяването на хартия, в които се залепят изследвания, пишат се епикризи – всичко това да се съдържа в електронното досие, до което всеки един пациент да има достъп по определен начин и да може да контролира и да е активен субект в своето лечение. Смятам, че това ще е една изключително добра стъпка. Освен всичко останало, с въвеждането на електронното здравеопазване се надявам да се предвиди възможност и за регистриране на нежеланите събития в лечебни заведения“, коментира още адв. Шаркова, като припомни, че у нас все още няма такъв регистър.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
3@F#

ЛЕКАР ОТ НИЗИНИТЕ/ Т.Е. "ОТ ТРЪСТИКАТА" 23.10.2017 22:10:50

"Адвокати по медицинско право!?" Ето още едни хищни хиени, които ще заръфат работещия при леглото на пациента лекар! Този когото раздутите администрации на здравните заведения веднага обвиняват в "лекарска грешка", изоставят и "хвърлят на лъвовете" при неизбежни фатални изходи от лечение. В България става отвратително да се практикува лекарската професия, за това през Терминал 2 не намалява потокът от лекари изнасящи се в чужбина!!! А тази хубавица случайно или не носи фамилията на печално известна личност, в близкото минало опротивяла на цялата медицинска общност?

и таз добра 23.10.2017 17:04:16

А кога ще има регистър на нежеланите събития, причинени от юристи?! Щото, май, една от основните причини здравеопасното ни блато да става все по-мътно е нормотворческия келяв напън през последните години?!

Лекарка 23.10.2017 13:42:34

Пациентът може в епикризата да контролира САМО датата на постъпване и изписване и нищо друго! Аман от мантри за контрол!

Препатил пациент 24.10.2017 09:49:44

Не забравяйте, че има и грамотни пациенти!

Доктора 23.10.2017 14:18:16

Аман!!!


Още новини
Случай на агресия и в Добрич
23.01.2019 13:50:38

Случай на агресия и в Добрич

За нов случай на агресия от страна на пациенти в МБАЛ-Добрич съобщава Dobrudjabg.com. В н ...

Министър Ананиев сезира главния прокурор за зачестилите нападения над медици
23.01.2019 13:18:20

Министър Ананиев сезира главния прокурор за зачестилите нападения над медици

Във връзка с последните два случая на проявена агресия срещу медицински лица на територията на об ...
Актуална тема
Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява
27.08.2018 17:07:48 Надежда Ненова

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява

Смъртта на 33-годишната родилка Ренета Томова в Сливенската болница отново отвори дебата за лекар ...

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи
07.04.2018 14:19:32 Надежда Ненова

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи

Два големи проблема се очертават пред България в контекста на универсалното здравно покритие. Тов ...