Сряда, 26 Юни 2019
20
дек
8
 

Адв. Мария Петрова: Много истини и много неистини се изказаха за мораториума за лекарствата

Сряда, 20 Декември 2017 | 11:05:26
8

„Няма как такава популистка тема, която касае толкова голяма част от населението, да не вземе превес и да не се обърне като бумеранг срещу тези, които я използват. Когато слушахме дебатите относно т.нар. мораториум във връзка със закона за бюджет

„Няма как такава популистка тема, която касае толкова голяма част от населението, да не вземе превес и да не се обърне като бумеранг срещу тези, които я използват. Когато слушахме дебатите относно т.нар. мораториум във връзка със закона за бюджета на НЗОК, чухме много противоречиви мнения, чухме много истини и неща, които са много далече от истината.“ Това каза адв. Мария Петрова, експерт по медицинско право по повод мораториума върху иновативните лекарства в закона за бюджета на НЗОК и последвалите реакции пред БНР.  

„Обществото остана в едно информационно затъмнение. Създаде се една огромна спекулация как или за хората с редки заболявания, или за хората с онкологични заболявания няма да има лекарства. Никой не излезе да каже, че съществуват механизми тези лекарства извън тази забрана, която беше въведена в закона. Това, че политиците бият отбой, мен лично по никакъв начин не ме изненадва с оглед острата реакция на обществото“, каза още тя.

По думите й министерството, надзора на Касата и самата Каса нямат дългосрочна стратегия, нямат планиране за това какво искат да постигнат. „Сред лъжите, които обаче чухме по време на дебатите бяха, че всички сме обречени на геноцид, защото проблеми с редките заболявания и тяхното лечение винаги е имало. Една част от пациентите безспорно ще бъде засегната – тези, които се борят с тежки хронични заболявания или тези, които са онкологично болни. Нека не забравяме множеството дела от преди две години, които се водеха срещу Министерство на здравеопазването, когато не се осигуриха лекарства за онкоболни. И към момента, преди да го има този така наречен "мораториум", имаше немалки групи от хора, които бяха лишени от възможност да се лекуват“, каза адв. Петрова.  

Тя коментира и резултатите от изследване, направено сред 500  души, свързано с обществено значими теми като ваксинопрофилактика, лечението на онкологични заболявания и лечението на метаболитния синдром. „Оказа се, че доверието на българина у лекаря е драстично спаднало, защото след проява на първи симптоми на някакво заболяване, близо 90% от анкетираните се допитват до "д-р гугъл“. При поставяне на тежка онкологична диагноза 16% от анкетираните онкоболни пациенти са забавили лечението си заради търсене на алтернативно лечение“, каза адв. Петрова. Коментари по темата

Правила на форума за коментари
4Ksj

БЛС-Въоръжено Крило 20.12.2017 19:26:31

Британският гражданин има също д-р Гугъл под ръка, но уважението към квалификацията на лекаря е на пиедестал. Той е поставен на най-високото място на социалната стълбица с най-високото заплащане сред масовите професии и това е нормалното. Лекарите там живеят в скъпи квартали , където пролетарски дебили не могат да стъпят. Това е висшето общество, истинското висше общество ,не това на чалгарки и борчета тук в кочината. Затова там лекаря е уважаван и разчитат на него , а не на заблуждаваща информация от интернет. Нищо общо с манталитеа на Ганьо едвам взел средно образование с клизма, който има в речника 'Тоа ли ше ми каже бе, я гледай каква кола кара и аванс даже не са му дали'. Какво уважение ,като самата държава тук е смазала лекаря до 'здравен работник' . Какъв респект към този , който е видимо е пренебрегван социално от държава,правителство, даже бит и руган всеки ден. Как приматите ще уважават лекаря като експерт след като този експерт се е оставил да работи в най-ниската социална позиция и се съгласява да бъде унижаван....?

Гост 20.12.2017 18:38:12

Точно- Баце си изпусна популистката филия с мас в прахоляка, сега ще я дига , ще я издуха и ще си я руча. Абсолютен автогол с другаря икономист Киро. Искаха икономист за министър еми получиха един по-дебел. Смешните опити да намалят ОЩЕ парите в най-бедната здравна система в Света ще завършат с лични политически загуби при герберунгелите.

ghost 20.12.2017 15:24:59

моля, адвокат Петрова да каже, или пък някой, който я познава, какъв точно експертен опит има тя по отношение на нови лекарства в позитивен лекарствен списък? какво значи "медицинско право"? не за друго, ами ми заприличва на Аркадий Шарков - друг изразител на обществено мнение напоследък.

999 20.12.2017 13:44:35

Това, че управляващите не мислят, когато говорят е техен проблем. Ако внимаваха кой застава пред медиите и какви ги плещи, нямаше да има проблем. В случа не става дума за истини и неистини, а за пълна липса на експертност по темата. Сериозно погледнато, никой не е заплашен от смърт заради липса на едно отделно лекарство. Отделен въпрос, е качеството на живот. Фатализмът, който се вкара в обсъжданията, направи нормалния разговор невъзможен. Ако някой иска смислена дискусия, трябва да притежава изумително чувство за такт, като не допуска и намек за обвинителен уклон в изказванията си. Трябва и много да знае...

тии, да видиш 20.12.2017 15:26:28

Брях, че по тази логика за обвинителния уклон и знанието, бат`Бойко и кохорта отдавна да са в мораториум!!!

999 20.12.2017 20:57:35

Трябва

999 20.12.2017 20:51:22

Правилно

EVN 20.12.2017 12:33:09

Mamoooyyyyyy !!!!!


Още новини
Недостиг на лекари в Спешна помощ - Варна
26.06.2019 15:02:41

Недостиг на лекари в Спешна помощ - Варна

Осем лекари не достигат в Центъра за спешна медицинска помощ във Варна, съобщи БНТ. Това допълнит ...

Близо 50% от нарушенията, констатирани от ИАМН, са в „Спешна медицина“
26.06.2019 13:56:18 Надежда Ненова

Близо 50% от нарушенията, констатирани от ИАМН, са в „Спешна медицина“

За по-малко от три месеца експертите на ИА „Медицински надзор“ са влезли на проверка ...
Актуална тема
Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява
27.08.2018 17:07:48 Надежда Ненова

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява

Смъртта на 33-годишната родилка Ренета Томова в Сливенската болница отново отвори дебата за лекар ...

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...