!
Неделя, 08 Септември 2024
09
март
5

9 март - Световен бъбречен ден

Доц. Василев: Скалпелът в урологията вече е минало

Профилактиката е всичко, не я пренебрегвайте, съветва специалистът



Доц. Васил Василев започва работа като уролог веднага след дипломирането си през 2003 г. В Клиниката по урология на УМБАЛ „Александровска“ София учи и придобива умения под ръководството на най-добрите уролози в България. Интересите му са насочени към иновативните безкръвни и лазерни методи, през годините преминава редица обучения в чужбина.

През 2009 г. става асистент към Катедрата по урология в МУ – София, където през 2013 г. защитава успешно дисертация. Продължава работата си като университетски преподавател, от същата година е главен асистент в същата катедра.

Днес разговаряме с доц. Василев за съвременните тенденции в урологията, за новите методи на лечение и необходимостта от превенция на заболяванията на урогениталната система.

Доц. Василев, кои са най-значимите научни и технологични постижения от последните години, които промениха облика на съвременната урология?

Урологията днес няма нищо общо с урологията отпреди 20 и дори отпреди 10 години. Когато аз навлизах в специалността, отворените операции на органите на урогениталната система бяха практика, днес са голямо изключение, те почти не се правят. Промените са огромни, скокът е огромен. Сега сме във времето на ендоскопските операции, които са основният подход при най-разнообразна патология. Също така лапароскопската хирургия се превърна в златен стандарт при рак на простатата и пикочния мехур, тумори на бъбреците, уролитиаза, доброкачествена простатна хиперплазия. Оптичните методи, при които се използват няколко вида лазери, вече са част от ежедневната практика на уролога.

Все по-бързо навлиза и роботизираната хирургия. Тези подходи промениха изцяло облика на специалността, те се прилагат и при възрастни, и при деца. Ако трябва да обобщя – скалпелът в урологията вече е минало. Мога да илюстрирам казаното с едно сравнение – ако преди 20 години можехме да разчитаме само на стационарните телефони с шайба и копчета, сега имаме в джоба си устройства, които ни позволяват във всеки един момент да говорим с другия край на света, да правим снимки и клипове и да ги изпращаме веднага от всяко място до всяка точка. Толкова голям е скокът в нашата специалност. Дори с колеги споделяме, че понякога ни е трудно толкова бързо да поемем новата информация, да се адаптираме към нея и да приемем новите неща.

Нашата клиника в „Александровска“ болница е една от най-големите и най-старите в страната, с дълголетни традиции. Разполага с изключително богат набор от съвременна апаратура, в това число с 3 вида лазери, което ни позволява да работим изцяло в синхрон със съвременните тенденции. Безкръвните операции са основна част от всички интервенции. Това я прави привлекателен център за пациенти, които могат да разчитат на качествена диагностика и лечение.

Водещите специалисти на клиниката проф. Маринчо Георгиев и проф. Красимир Янев имат богат опит, познават добре новите технологии, ендоскопските подходи, лазерните операции, както и роботизираната хирургия.

Увеличават ли се случаите, в които се налага лечение поради дълго и неоправдано отлагане на прегледа при специалист?

Действително, COVID пандемията оказа своето влияние върху поведението на хората. Дълго време много от тях, въпреки наличието на притеснителни симптоми, не търсеха консултация и помощ. Това обаче е на път да се изживее, възстановява се нормалният поток. Напоследък забелязвам, че все повече хора се информират от различни източници и дори без симптоматика търсят консултация. Все повече млади мъже идват при нас и се консултират профилактично, въпреки че нямат оплаквания. Като цяло динамиката е в положителна посока и като лекар специалист ми се иска тази тенденция да се запази.

Според Вас достатъчно добра ли е връзката между лекарите в доболничната помощ – общопрактикуващи и специалисти нефролози и уролози, с урологичните клиники и отделения, навреме ли се насочват пациентите към тях?

Мисля, че има какво още да се желае в това отношение. Особено що се отнася до ситуацията извън София и големите градове. Разбира се, има и много добросъвестни общопрактикуващи лекари, които насочват пациентите без отлагане за изследвания и консултация. 

Какъв съвет и препоръка ще отправите за най-важните принципи на поведение, насочено към опазване на здравето на бъбреците и урогениталната система?

Най-същественото е да не се пренебрегва профилактиката. Профилактиката е всичко! Всеки мъж над 50-годишна възраст трябва поне един път в годината да си изследва нивата на PSA и да се консултира с уролог. Ехографският преглед е рутинна практика, той дава много добра първоначална насоченост и специалистът на базата на тази информация може да назначи при необходимост друго образно изследване – компютърна томография или магнитен резонанс. Ранното откриване на рака има много съществено значение,

Също така моята препоръка е дори и без оплаквания хората да търсят съвет на специалист, особено ако са прекарали инфекции на органите на отделителната система или ако имат в рода си близки със злокачествено заболяване. Днес възможностите на медицината са несравнимо по-големи, отколкото са били преди години, но е важно лечението от специалист да започне колко се може по-рано.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
YJMt

Николай Ралчев,Тутракан 08.01.2024 12:11:56

Сайта, не премахвайте моите коментари, защото ще ви осъдя и ще напиша срещу вас до НАТО, до ООН и до кмета на Тутракан!!!!!!!! Една луда извратенячка Надя Драганчева пише от ное име тук!!!!! Тази откачена Надя Драганчева е известната психопатка-рецивидистка от гр.Тутракан!!!!!!!

Надя Драганчева 02.11.2023 12:42:16

Един ИЗРОД на ИЗРОДИТЕ пише коментари- СЛОВЕСНА ДИАРИЯ. Сезирани са надлежните институции. ИЗВРАТЕНЯКЪТ ЩЕ СИ ПОЛУЧИ ЗАСЛУЖЕНОТО !!! Сайта,не допускайте коментари, в които фигурират имената на Николай Ралчев, Надя Драганчева и Петко Ралчев.

Надя Драганчева 02.11.2023 12:40:50

Един ИЗРОД на ИЗРОДИТЕ пише коментари- СЛОВЕСНА ДИАРИЯ. Сезирани са надлежните институции. ИЗВРАТЕНЯКЪТ ЩЕ СИ ПОЛУЧИ ЗАСЛУЖЕНОТО !!! Сайта,не допускайте коментари, в които фигурират имената на Николай Ралчев, Надя Драганчева и Петко Ралчев.

Николай Ралчев,Тутракан 18.06.2023 16:16:56

Николай Петков Ралчев се казвам и аз съм на 49 години и живея в гр.Тутракан7600 на ул.Панайот Хитов 5 до старият пазар.Мен ме пребиха много полицаите,от тогаеа не съм добре с простатата и половия ми член,аз станах и полов инвалид.Понеже бях ритан по пениса. Искам да си отрежа пениса,има ли такива специалисти да го направят.И искам да си поставя вагина после.Зашото аз съм и заклет ГЕЙ и обичам мъже и правя любов само с мъже

Севделин Драгомиров 08.06.2023 13:07:31

Др.Кръстанов от екипа на доц.Василев товае уникален лекар.хиляди благодарности.


Всичко за коронавируса
Още новини
Нови случаи на западнонилска треска у нас
07.09.2024 09:52:48

Нови случаи на западнонилска треска у нас

Нови три случая на западнонилска треска у нас. Така от началото на годината случаите са общо шест ...

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?
06.09.2024 11:10:00

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?

Може ли личният Ви лекар да Ви издаде дистанционно електронно направление за преглед при специали ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...