!
Вторник, 19 Март 2024
27
апр
 

Напрежение между д-р Комитов и надзора на касата заради парите на болниците

Четвъртък, 27 Април 2017 | 15:08:25


Управителят на НЗОК д-р Глинка Комитов е предложил на надзора на касата в индив

Управителят на НЗОК д-р Глинка Комитов е предложил на надзора на касата в индивидуалните договори на болниците за април-юни (първото тримесечие от действието на новия рамков договор) да бъдат вписани стойностите на заявената, проверена и безспорно доказана от контролните екипи на РЗОК дейност. С други думи, д-р Комитов е предложил Надзорният съвет да вземе решение за изплащане на цялата извършена от болниците дейност в този период, без тя да бъде делена на „бюджетна“ и „надбюжетна“ или „надлимитна“.

Предложението обаче не е било прието от надзора, съобщават от пресцентъра на касата.

Според оперативното ръководство на касата, ако предложението е било прието, екипите в болниците биха се съсредоточили в чисто медицинската целесъобразност и в интерес единствено на диагностиката и лечението на пациентите, вместо да търсят по всякакъв начин увеличение на обема дейност, за да може лечебното заведение да получи по-голямо финансиране.

Също така в този случай болниците не биха се вглеждали в стойностите, определени на другите болници, а и огромното напрежение, което се създава всяка година в периода на подписването на договорите на лечебните заведения с касата, би било избегнато.

Друга цел, която би била постигната с този ход, е че медицинската статистическа „картина“ на заболяванията, както и разпределението на средствата между болниците, би била много по-реалистична, смята ръководството на НЗОК.

„Не на последно място, всякакви възможности за корупционни практики ще се елиминират, защото няма да има предпоставки някой, който разпределя, т.е. утвърждава разпределението на средствата (което досега се извършваше от НС на НЗОК), да обещава определен размер стойност, например срещу някаква сума“, се посочва в съобщението от касата.

Очевидно отказът да бъде прието предложението на д-р Комитов е породил напрежение между него и настоящия състав на надзора на фонда. То личи и в следващите редове: „НЗОК държи да отбележи, че средномесечният разход за дейностите в болничната медицинска помощ през 2016 г. беше в размер на около 134 млн. лв. За месеците декември 2016 г., януари, февруари и март 2017 г., до влизане в сила на НРД за медицинските дейности 2017 г., Надзорният съвет определи с решение средномесечна стойност в размер на близо 137 млн. лв.

Настоящият Надзорен съвет на НЗОК, освен че отложи взетото решение за заплащане на надлимитната дейност, промени средномесечната стойност, като я намали от 137 млн. лв. на 133 млн. лв., считано от 1 април 2017 г., поради ограничението в предвидената годишна сума за 2017 г.  за болнична медицинска помощ от 1 613 555 хил. лв. НЗОК е длъжна да изпълни това решение.“

Същевременно обаче според оперативното ръководство на осигурителната институция проблемът с определените за тримесечието бюджети не е толкова сериозен, колкото го виждат болниците. Основният аргумент за тази теза изглежда така: „Болниците вероятно не отчитат обстоятелството, че определените им стойности в РЗОК  не включват средствата за дейностите, заплащани от ЦУ на НЗОК – за лечение на онкологично болните, диагностика с петскенер, хемодиализа, радиохирургия и роботизирана хирургия, раждания и грижи за новороденото, интензивно лечение и дейности по рехабилитация на детска церебрална парализа. Ако тези дейности са реално извършени от лечебните заведения, те ще бъдат изплатени от НЗОК.“

С цялото съобщение от здравната каса можете да се запознаете тук



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
4W3r


Всичко за коронавируса
Още новини
Болницата за рехабилитация в Котел отново е пред закриване
19.03.2024 10:16:25

Болницата за рехабилитация в Котел отново е пред закриване

„В продължение на девет месец никой не е отпуснал една стотинка за съществуването на здравн ...

Асоциациите на европейските лекари с призив за защитени зони за медицинска помощ
19.03.2024 09:31:15

Асоциациите на европейските лекари с призив за защитени зони за медицинска помощ

„Асоциациите на европейските лекари изразяват скръб и тъга за загубата на живот и страдание ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...