Skip Navigation Links > Начало > Новини

От печата: „Спри и се прегледай“ – пред провал

07.8.2013 г., zdrave.net

„Пред провал е националната здравна кампания "Спри и се прегледай" заради нехайни пациенти“, алармира днес „Труд“. „Разпратени са общо 15 000 покани за безплатни прегледи за трите най-разпространени злокачествени заболявания - рак на шийката на матката, на гърдата и на дебелото черво. Възползвали са се едва 3500 души“, пише вестникът.

Публикацията информира, че според лекари от Велико Търново много хора не се отзовават от страх. "Има проблем с изпращането на поканите за прегледи. Отпускарски сезон е. Надявам се през септември да се отзоват повече пациенти. Има министерство и тези дейности се движат оттам. Ние сме изпълнители. Затрупани сме с работа и въздух не можем да си поемем", каза шефката на онкодиспансера д-р Мария Рачева. От поканените 5353 души от Великотърновска област са откликнали едва 217“, четем още във вестника.

„Стандарт“ се спира на идея на шефката на ИАТ. „Всеки, който подкрепя донорството, да може да го заяви в официален регистър. Това предлага директорът на Изпълнителната агенция по трансплантации д-р Марияна Симеонова. Според нея това би помогнало за увеличаване на трансплантациите у нас“, пише изданието.

„Регистърът ще се поддържа от агенцията. Данните в него пък може да подават личните лекари. Така ще се даде възможност на всеки, който подкрепя даряването на органи и тъкани, да го заяви официално приживе. Това би помогнало на близките му да вземат правилно решение в случай на мозъчна смърт“, допълва материалът и уточнява: „В момента агенцията поддържа регистър само за българите, които не желаят да даряват органи. Те са около 2800. Всички останали по подразбиране са потенциални донори. В случай на мозъчна смърт обаче лекарите искат съгласието и на близките им. За съжаление в 70% от случаите те не го дават.“

„Монитор“ пък се спира на програмата на управляващите, свързана със здравеопазването. „Правителствената програма предвижда осигуряване на финансова подкрепа за малките държавни и общински болници в отдалечените райони. Това ще стане с нова методика и критерии за субсидиране. Ще се възстановява дейността на лечебни заведения, например тази в Девин, а на други малки болници ще се оптимизира работата“, пише вестникът и допълва: „Ще има нови критерии и стандарти за разпределение на спешната помощ в страната. Населените места, в които има такава, ще бъдат отбелязани в специална карта.“

От материала научаваме още, че начинът на ценообразуване на лекарствата ще бъде променен, така че да се спре поскъпването им и дори ще се предприемат стъпки те да поевтинеят.

„Преса“ ни запознава с със средната възраст на медицинските ни специалисти. „Повишава се средната възраст на работещите лекари, като близо половината са на възраст между 46 и 60 години. (…) 1/5 от докторите са над 60 години и само 5% са на възраст до 30. В златната среда - между 31 и 45 години, са едва 1/4 от лекарите. Същата е и тенденцията при специалистите по здравни грижи. Близо 15% от тях са над 60-годишна възраст. По данни на националната статистика към края на 2012 г. на основен трудов договор са били 28 643 лекари и 32 059 медсестри“, четем в ежедневника.

И още: „Проучвания показали, че 61% от лекарите и 58% от специалистите по здравни грижи, желаещи да заминат на работа в чужбина, са на възраст до 45 г. Почти всеки втори, завършил Медицинския университет в София, всеки пети във Варна, 15% в Плевен и 12% в Пловдив стягат куфари за работа зад граница. Те са предимно специалисти по обща медицина/вътрешни болести, анестезиология и интензивно лечение, хирургия, акушерство и гинекология, педиатрия. В същото време у нас има недостиг точно на такива специалисти.“

Сподели в    Facebook     Svejo     Twitter  Мнението на другите
Мнения по темата
 ИмеКоментар
14.8.2013 г. 12:37:56д-р ИвановаТъжно е да видиш, как се изказват толкова категорични мнения, без изказващите ги да имат информация или поне да мислят малко. Никой не може да открадне парите за този проект. Жалкото е, че ако той не се изпълни, тези пари няма да влязат в системата, в лечебните заведения, а ще се пренасочат към други сектори или накрая ще се върнат в Европа. Защото милионите са да се заплати на болниците за прегледите на пациентите. Ако пациентите не отидат, а лекарите не ги мотивират, милионите ще останат непохарчени. Не разбирам, ама всички плачат - пациентите, че нямат достъп, лекарите, че има лимити и не им стигат парите, а сега, когато могат да получат нешо, и едните и другите са незаинтересовани. Но пък всички плюят. Тъпа история!
09.8.2013 г. 08:24:08VIRUSAЕстествено, че ще се провали този проект. Той не е направен, за да работи, а за да се усвоят едни пари. Самите специалисти от МЗ споделиха преди време, че целта на проекта била не да се прави скрининг, а да се направи скринингов регистър. Аз може да съм обикновен лекар, но имам малко опит с регистрите и със сигурност направата на един регистър не струва милиони. Ако участниците в проекта мислеха поне малко с горните си глави, можеха да се свържат с организацията на общопрактикуващите лекари и да си осигурят съдействието на лекарите, които ежедневно се виждат с огромна част от хората в България. Това щеше да струва на проекта много по-малко от изпращането на 10-20 покани за да се прегледа 1 човек. И не хората са нехайни, проектът е замислен лошо и изпълнен още по-лошо. Хората нямат вина, че някой се е чесал 6 години и иска да свърши спешно (за 6 месеца)някакви прегледи, за да отчете дейност. Те си имат други ангажименти - деца, работа, пари, заеми, почивки. И ако някой може да мисли, трябва да отчита тези фактори.
08.8.2013 г. 09:47:34qwertyНали парите са взети, стига рИвали. :))))
08.8.2013 г. 00:17:21ГостЗа полети на Авиоотряда,за да може Нада Ц.ицата да пее в кръчмата на Киро Галфоня и тях подобните да пихтунят и да ги слушат.Елит!!!
07.8.2013 г. 22:29:58ГостВъзможно ли е някой да каже за какво бяха изразходвани 2 млрд лв. здравни вноски, които бяха откраднати от предишното правителство?
07.8.2013 г. 15:57:01специалистTe ако броят трудовите договори могат да ни изкарат и 56 000.Защото работим и като СИМП и в БП.Мнозина са си дали дипломите под наем и на трето място.Така де учили сме за тези дипломи 14 г имаме по 2 специалности,като не ни плащат реалната цена на труда ще плащат за мушенгии.Тъпи гербокомунисти.
07.8.2013 г. 14:20:39ГостТака е с безплатните работи. Никой не ги цени.Иначе 28000 лекари 'на основен трудов договор' буди див смях. ОПЛ и. СИМП са си сами работодатели, а не наети работници. Тъпото МЗ и тупаните от УС на БЛС лъжат на поразия.Реално лекарите са 3пъти по-малко и намаляват
07.8.2013 г. 13:59:23Гаргантюа и ПантагрюелНашият филиал спешна помощ обслужва една община.Съседната община разполага с няколко филиала спешна помощ при еднакъв брой население.В задачата се пита колко души пациенти средно обслужва нашия филиал и техните при еднакви заплати определени от министерството на здравеопазването .
07.8.2013 г. 13:26:49ОТГОВОРТочно обратното-лекарите сме достатъчно образовани, за да отговаряме сами за здравето си и не е нужно да ни канят за това. Поканите трябва да бъдат отправени към хора, които не знаят и не могат да си позволят профилактичен преглед. Изпращането на покани на хора, които могат да си позволят избор на специалист и избор на болница е безсмислено. Моята покана е изгубен преглед на друг човек, който може и да има нужда. Смисълът на написаното от мен преди беше, че кампанията се води формално, а не към хората, които имат нужда. Е, ако Вие не можете да си позволите избор на специалист и избор на болница-да Ви изпратя моята покана?
07.8.2013 г. 13:18:19Гостa nqkoi shte ponese li nakazanie za provala? Ili pak nqma vinovni? I naistina koi shte hukne da se izsledva prez otpuskarskite meseci?
07.8.2013 г. 13:05:09до лекарКолега, коментарът Ви е просто сразяващ. Вероятно в поканата, получена от Вас, Ви е подразнило, че не са се обърнали към Вас с "Уважаеми д-р ...., коленопреклонно Ви молим да благоволите да се явите...". Какво значение има колко сме, какви сме и пр. Тук става дума за онкологична профилактика и за телата ни. И какво значи "подобни покани", сякаш ние не можем да боледуваме, така ли е, според Вас? И вероятно Вие ( не става ясно от писанието Ви дали сте мъж или жена) сте си правили онкологична профилактика в зоните, които са предвидени в "Спри и се прегледай" в последните две години? Като чета колко нехаен може да бъде към себе си един колега, си представям в пъти колко по- нехаен е към пациентите си!!!
07.8.2013 г. 12:47:45Д-р МутафовОставка ,Оставка на червените боклуци !
07.8.2013 г. 10:42:00ГостМинистър Андрееа, Симеонова и Семков кога ще бъдат уволнени?
07.8.2013 г. 10:30:57лекарАз съм практикуващ лекар с над 20 години трудов стаж и две специалности. Вчера получих покана от Министерство на здравеопазването за "Спри и се прегледай". Не я прочетох цялата, звучеше ми обидно елементарния стил, насочен към хора без медицинско ... или никакво ... образование ... в което по принцип няма нищо лошо ... . Няма да се възползвам от поканата. Задавам си въпроса-има регистър на лекарите в България, имаме УИН код, има регионални лекарски колегии и т.н. В Министерството не знаят ли кои сме ... прогресивно намаляващи ... ,за да не ни изпращат подобни покани? От тези прегледи може и да има нужда и полза за някои хора, но мисля, че основната идея е "да се вземат едни пари".

Правила на форума

Вашето мнениеМаксимум 3000 символа