Сряда, 18 Юли 2018
24
ноем
2
 

Д-р Цветан Райчинов:

400-те млн. лв. в бюджета на касата се полагат по закон, не се „отпускат“ от държавата

Отдавна трябваше да има приватизация на лечебни заведения, заяви председателят на РЛК - Русе

Петък, 24 Ноември 2017 | 11:15:32 Ирина Пекарева


Допълнителните средства от 407 млн. лв. в бюджета на НЗОК за 2018 г. спрямо предходната не се „отпускат“ от държава, а се полагат на здравеопазването съгласно законите в страната. Това заяви пред Zdrave.net бившият шеф на БЛС и нов председател на РЛК – Русе д-р Цветан Райчинов.

„Мисля, че източниците на тези средства са пределно ясни. Първо, това е увеличената вноска за децата, която нараства с 0,5. Тези вноски вече са върху повишената минимална заплата от 510 лв. Само там са може би над 100 млн. лв. Отделно са повишените пенсии, които също носят допълнително пари в системата и се полагат. Друго, което е важно, е самата минимална заплата и нейното повишаване, тъй като вече осигуровките са върху по-висок доход. Намалялата безработица, увеличената средна заплата за страната – и всичко това, ако се сметне от добър финансист, ще се окаже, че са си точно 400 млн. лв., така че никой нищо не ни дава“, коментира д-р Райчинов.

Той нарече логично предложеното и прието вчера от бюджетна комисия допълнително увеличение на средствата в извънболничната помощ и заяви, че системата има нужда от ясни правила, а не от промени в основни закони през Закона за бюджета на касата, което вече е трайна практика в парламента.

Д-р Райчинов се спря и на изказването на финансовия министър Владислав Горанов по време на разглеждането на проектобюджета на касата на първо четене. Припомняме, тогава министърът заяви, че „българската здравна система е неефективна, пропита от лични и корпоративни интереси, в нея се краде много“.

„Аз не бих казал, че се краде. Да кажем, че се вършат понякога някои дейности, без които би могло да се мине, но това не е специалитет на нашето здравеопазване. Мисля, че всеки, който си направи труда да провери, ще се увери, че и в най-развитите държави до около 5% в медицината обикновено са или за презастраховане, или за нещо друго. Но това е характерно за всички системи на здравеопазване, не е приоритет или специфика за България“, посочи д-р Райчинов. По думите му, ако действително в системата се краде, то това става главно във фармацевтичния дял от здравеопазването.

Според него някои от проблемите в болничната сфера могат да се разрешат с приватизирането на болниците. „Отдавна трябваше да има приватизация на лечебни заведения, защото са затънали болници, както се оказва, и то вече доста, от големите. Не виждам друга възможност те да излязат от това състояние. Единствено частна инициатива би могла да го направи“, коментира председателят на РЛК - Русе. По думите му, срещу приватизацията на лечебни заведения се създава изкуствено напрежение заради различни интереси. „В Холандия 94% до 96% от здравеопазването е частно, защо тогава е номер едно в света? Безкрайно много митове и легенди има в здравеопазването, а всъщност истината е, че отзад стоят твърде различни интереси. И те най-малко са свързани със самото здравеопазване. Поне това мога да си направя като извод след достатъчно дълъг престой в системата“, коментира д-р Цветан Райчинов.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
j6y9

Нов 24.11.2017 17:59:30

Този забрави, че сам предложи и се договори с власта болниците да работят с лимит на 95%. Много е сладко да лапа от БЛС.

Doc 24.11.2017 16:12:45

Абсолютно прав е!


Още новини
56 млн. лв. над заложеното за полугодието платени за онколекарства
17.07.2018 17:17:54 Ирина Пекарева

56 млн. лв. над заложеното за полугодието платени за онколекарства

32,6 млн. лв. е платила НЗОК за онкологични медикаменти през юни. Това сочи справката на осигурит ...

Тристранката разгледа промените в ТЕЛК
17.07.2018 16:40:48

Тристранката разгледа промените в ТЕЛК

„Слагаме край на възможността с шипове в гърба и два избити зъба да се взима инвалидност. Щ ...
Актуална тема
Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи
07.04.2018 14:19:32 Надежда Ненова

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи

Два големи проблема се очертават пред България в контекста на универсалното здравно покритие. Тов ...

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала
19.12.2017 16:11:09 Ирина Пекарева

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала

Законът за бюджета на НЗОК за 2018 г. вече е неоспорим юридически факт. ...

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?
13.11.2017 14:15:45 Полина Тодорова

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?

От години представители на различни здравни професии настояват за свои законово представени и рег ...