Неделя, 22 Юли 2018
23
ноем
3
 

Специалисти от Югоизточна Европа обсъждат детското здраве на форум в София

30% от децата ни затлъстели и обездвижени

Предлагат задължителни часове в училище за здравословен начин на живот

Четвъртък, 23 Ноември 2017 | 12:41:32 Полина Тодорова


Часове, свързани със здравословния начин на живот като част от задължителната образователна програма, ще предложат експерти на министрите на образованието на страните от Югоизточна Европа. Това стана ясно по време на 39-ата среща на Здравната мрежа на страните от региона, посветена на темата „Промоция на здравето сред децата и младите хора в Югоизточна Европа“. Домакин на форума е българското Министерство на здравеопазването.

Фокус на срещата е именно детското здраве и ранната превенция срещу редица заболявания, които здравословният начин на живот може да подсигури.

Близо 30% от децата в ученическа възраст в България са със затлъстяване, съчетано с обездвижване. Ако се прибави и високата консумация на алкохол и тютюнопушенето, включително и сред младите хора, това води до голям процент на разпространение на сърдечносъдови и онкологични заболявания впоследствие, обясни пред журналисти главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. В тази връзка той изтъкна, че страната ни е на първо място по смъртност в Европа от инфаркт и инсулт.

„Затова основните ни усилия са насочени към това не само да лекуваме. Ако продължаваме да инвестираме само в болници, лекарства и апаратура, ние никога няма да излезем от този затворен кръг. Докато не започнем да предотвратяваме болестите, а не само да ги лекуваме, няма да има коренна промяна“, подчерта той, като допълни, че този процес е дълъг, но резултатът ще е налице. „Ако сега започнем да правим нещо за здравето на нашите деца, за храненето им, за ограничаване на тютюнопушенето, резултатите ще ги видим след 10-15 години, но това не е причина да не го правим“, допълни той. В тази връзка д-р Кунчев изтъкна, че има предложения контролът върху тютюнопушенето да стане по-ефективен, като в него да бъдат включени различни органи. „Искаме да участва общинска полиция, агенцията по контрол на храните, инспекцията по труда, за да може, когато има забрана, тя да се спазва“, обясни той.

От своя страна д-р Мира Драшич, ръководител на Секретариата на Здравната мрежа за ЮИЕ, даде за пример Черна Гора, която е въвела обучение по здравословен начин на живот в началните класове. „Единственият проблем е, че този предмет все още не е задължителен“, изтъкна тя. На въпрос на Zdrave.net дали експертите ще предложат подобни часове да станат част от учебната програма за всички ученици, д-р Драшич посочи, че въпросът ще бъде повдигнат пред министерствата на образованието в страните от Югоизточна Европа. „Нашите деца не прекарват достатъчно време навън, те водят застоял начин на живот, нямат достатъчно физическа активност“, допълни още тя. „От много отдавна настояваме за подобна мярка“, заяви и д-р Кунчев, като коментира, че диалогът в тази насока със сегашния екип на МЗ е много по-добър, отколкото преди години. Той обаче подчерта, че подобни програми трябва да бъдат поднесени по атрактивен за децата начин от преподаватели, които имат подход.

На прага на грипния сезон д-р Кунчев изтъкна и голямата роля на пълноценното хранене в борбата срещу вирусите. „Не може детето да закусва с чипс и кола-кола и после да питаме с какви лекарства да оправим здравето му“, допълни той. Коментари по темата

Правила на форума за коментари
E*tW

Гост 24.11.2017 02:46:51

Откъде го знаете, като няма проучвания? Само локуми по медиите.

f 24.11.2017 10:41:44

Абе, каквото ви казва д-р Кунчев не са никакви локуми, ама човек трябва да мисли за да го разбере. Иначе и пари да ви дадат, не става.

Христова 23.11.2017 22:00:13

Разбира се,че трябва да се инвестира в профилактика,поне така се прави в развитите държави......като е здрава нацията може да прогресира...с болни хора винаги е по-трудно и по-скъпо....но това става с добри закони,добри специалисти и със съответната мотивация.....когато хората не са убедени,че определено нещо работи в тяхна полза,те просто го пренебрегват....да не говорим,че точно ученическото хранене беше разрушено в периода на ранния преход с оправданието,че е нездравословно,а влязоха в училищата най различни комерсиални фирми,които печелеха от нездравословни храни,пробутвани на учениците....и когато контролът не е само на ниво оторизирани органи,а от всички,от цялото общество би било по-резултатно.....


Още новини
Доклад на ООН: Борбата със СПИН е в застой
21.07.2018 11:40:56

Доклад на ООН: Борбата със СПИН е в застой

Борбата срещу епидемията от СПИН в света е в застой заради настъпилото самоуспокояване след пости ...

Научни доказателства за намален риск: Стандартна токсикология
21.07.2018 10:51:32

Научни доказателства за намален риск: Стандартна токсикология

Общ преглед В света има близо 1 милиард пълнолетни пушачи. Събираните в ...
Актуална тема
Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи
07.04.2018 14:19:32 Надежда Ненова

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи

Два големи проблема се очертават пред България в контекста на универсалното здравно покритие. Тов ...

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала
19.12.2017 16:11:09 Ирина Пекарева

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала

Законът за бюджета на НЗОК за 2018 г. вече е неоспорим юридически факт. ...

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?
13.11.2017 14:15:45 Полина Тодорова

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?

От години представители на различни здравни професии настояват за свои законово представени и рег ...