Неделя, 21 Януари 2018
23
ноем
3
 

Специалисти от Югоизточна Европа обсъждат детското здраве на форум в София

30% от децата ни затлъстели и обездвижени

Предлагат задължителни часове в училище за здравословен начин на живот

Четвъртък, 23 Ноември 2017 | 12:41:32 Полина Тодорова


Часове, свързани със здравословния начин на живот като част от задължителната образователна програма, ще предложат експерти на министрите на образованието на страните от Югоизточна Европа. Това стана ясно по време на 39-ата среща на Здравната мрежа на страните от региона, посветена на темата „Промоция на здравето сред децата и младите хора в Югоизточна Европа“. Домакин на форума е българското Министерство на здравеопазването.

Фокус на срещата е именно детското здраве и ранната превенция срещу редица заболявания, които здравословният начин на живот може да подсигури.

Близо 30% от децата в ученическа възраст в България са със затлъстяване, съчетано с обездвижване. Ако се прибави и високата консумация на алкохол и тютюнопушенето, включително и сред младите хора, това води до голям процент на разпространение на сърдечносъдови и онкологични заболявания впоследствие, обясни пред журналисти главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. В тази връзка той изтъкна, че страната ни е на първо място по смъртност в Европа от инфаркт и инсулт.

„Затова основните ни усилия са насочени към това не само да лекуваме. Ако продължаваме да инвестираме само в болници, лекарства и апаратура, ние никога няма да излезем от този затворен кръг. Докато не започнем да предотвратяваме болестите, а не само да ги лекуваме, няма да има коренна промяна“, подчерта той, като допълни, че този процес е дълъг, но резултатът ще е налице. „Ако сега започнем да правим нещо за здравето на нашите деца, за храненето им, за ограничаване на тютюнопушенето, резултатите ще ги видим след 10-15 години, но това не е причина да не го правим“, допълни той. В тази връзка д-р Кунчев изтъкна, че има предложения контролът върху тютюнопушенето да стане по-ефективен, като в него да бъдат включени различни органи. „Искаме да участва общинска полиция, агенцията по контрол на храните, инспекцията по труда, за да може, когато има забрана, тя да се спазва“, обясни той.

От своя страна д-р Мира Драшич, ръководител на Секретариата на Здравната мрежа за ЮИЕ, даде за пример Черна Гора, която е въвела обучение по здравословен начин на живот в началните класове. „Единственият проблем е, че този предмет все още не е задължителен“, изтъкна тя. На въпрос на Zdrave.net дали експертите ще предложат подобни часове да станат част от учебната програма за всички ученици, д-р Драшич посочи, че въпросът ще бъде повдигнат пред министерствата на образованието в страните от Югоизточна Европа. „Нашите деца не прекарват достатъчно време навън, те водят застоял начин на живот, нямат достатъчно физическа активност“, допълни още тя. „От много отдавна настояваме за подобна мярка“, заяви и д-р Кунчев, като коментира, че диалогът в тази насока със сегашния екип на МЗ е много по-добър, отколкото преди години. Той обаче подчерта, че подобни програми трябва да бъдат поднесени по атрактивен за децата начин от преподаватели, които имат подход.

На прага на грипния сезон д-р Кунчев изтъкна и голямата роля на пълноценното хранене в борбата срещу вирусите. „Не може детето да закусва с чипс и кола-кола и после да питаме с какви лекарства да оправим здравето му“, допълни той. Коментари по темата

Правила на форума за коментари
1THv

Гост 24.11.2017 02:46:51

Откъде го знаете, като няма проучвания? Само локуми по медиите.

f 24.11.2017 10:41:44

Абе, каквото ви казва д-р Кунчев не са никакви локуми, ама човек трябва да мисли за да го разбере. Иначе и пари да ви дадат, не става.

Христова 23.11.2017 22:00:13

Разбира се,че трябва да се инвестира в профилактика,поне така се прави в развитите държави......като е здрава нацията може да прогресира...с болни хора винаги е по-трудно и по-скъпо....но това става с добри закони,добри специалисти и със съответната мотивация.....когато хората не са убедени,че определено нещо работи в тяхна полза,те просто го пренебрегват....да не говорим,че точно ученическото хранене беше разрушено в периода на ранния преход с оправданието,че е нездравословно,а влязоха в училищата най различни комерсиални фирми,които печелеха от нездравословни храни,пробутвани на учениците....и когато контролът не е само на ниво оторизирани органи,а от всички,от цялото общество би било по-резултатно.....


Още новини
Появата на нов живот е щастие не само за майката, но и за акушерката до нея
21.01.2018 10:47:00 Полина Тодорова

Появата на нов живот е щастие не само за майката, но и за акушерката до нея

На днешния 21 януари по традиция се отбелязва Денят на родилната помощ, по-известен като Баби ...

Напрежение заради починало дете в болницата в Разлог
20.01.2018 18:34:23

Напрежение заради починало дете в болницата в Разлог

Дете на 4 години от ромски произход е починало в детското отделение на МБАЛ в Разлог в петък вече ...
Актуална тема
Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала
19.12.2017 16:11:09 Ирина Пекарева

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала

Законът за бюджета на НЗОК за 2018 г. вече е неоспорим юридически факт. ...

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?
13.11.2017 14:15:45 Полина Тодорова

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?

От години представители на различни здравни професии настояват за свои законово представени и рег ...

Бремето на лимитите остава да виси над болниците
26.09.2017 17:59:27 Полина Тодорова

Бремето на лимитите остава да виси над болниците

НЗОК за пореден път съвсем ясно отхвърли възможността извършената от лечебните заведения надлимит ...

Проф. Плочев поема една одържавена и „минирана“ с проблеми здравна каса
27.07.2017 17:26:44 Полина Тодорова

Проф. Плочев поема една одържавена и „минирана“ с проблеми здравна каса

Проф. Плочев става 16-ят управител на НЗОК в 18-годишната история на здравноосигурителния фонд, с ...