Сряда, 24 Януари 2018
08
ноем
 

1/4 от населението на земята е засегнато от метаболитния синдром

Сряда, 08 Ноември 2017 | 14:39:55 Надежда Ненова


„60% от нашите болни имат метаболитен синдром. Това е вече пандемия. Метаболитният синдром е световен проблем и засяга голям брой хора, рискът нараства с възрастта и наднорменото тегло. Голяма част от изследванията сочат, че заболеваемостта в САЩ и Европа е при повече от 25% от населението“. Това каза проф. д-р Сабина Захариева, директор на Университетска специализирана болница за активно лечение по ендокринология „Акад. Ив. Пенчев” при представянето на първия у нас сайт за метаболитен синдром.

Тя допълни, че над 65% от смъртността, включително и в България, е вследствие на сърдечносъдови заболявания, като основната причина за тях е именно метаболитният синдром.

„Добрата новина е, че метаболитният синдром е състояние, което може да претърпи при съответно лечение и здравословен начин на живот пълно обратно развитие. Затова е важно да се говори за него, за да могат навреме да се вземат мерките. Ето затова приехме така радушно идеята да направим сайт. На първо място той трябваше да съдържа знание – както за професионалисти, така и за пациенти. Т.е. от една страна да бъдат обучавани лекарите, които се занимават с проблема, а от друга – да бъдат канализирани познанията на пациентите, събирани от различни други източници“, каза проф. Захариева.

Координаторът на екипа на сайта д-р Ралица Робева заяви, че не е уточнено дали метаболитният синдром е заболяване или състояние, но това не променя значението му. „Още от средата на миналия век става ясно, че една част от пациентите със затлъстяване, които имат отчетливо изразен риск от сърдечносъдови заболявания и отчетливо изразен риск от преждевременна смъртност. Установено е, че при тези хора няколко типа заболявания протичат заедно, а не се развиват самостоятелно. Става въпрос за комбинирано нарушение както на мастната, така и на въглехидратната обмяна, с развитието на предиабетни или диабетни нарушения. Също така при тези пациенти има нарушения на обмяната на пикочната киселина, развива се т.нар. атерогенната дислипидемия, която директно води до развитие на атеросклероза, задължително имат хипертония, повишен риск от тромбоза и повишена честота от някои видове ракови заболявания“, каза д-р Робева.

„С течение на времето като свързващо звено при синдрома се посочва наличието на инсулинова резистентност. Панкреасът на тези хора произвежда много по-голямо количество инсулин, отколкото е необходимо. Разбира се инсулиновата резистентност е тясно свързана с висцериалното затлъстяване. Висцериалната мастна тъкан е важен ендокринен орган, който произвежда голямо количество хормони. Чисто практически е много по-трудно да се измери инсулиновата резистентност и затова се използват сурогатни маркери като обиколката на талията. Благодарение на сайта пациентите ще могат сами да се диагностицират и да осъзнаят, че имат нужда от помощ. За нас е много добре, че през сайта пациентите могат да ни задават въпроси и можем да поддържаме обратна връзка“, допълни още тя.

„Метаболитният синдром увеличава пет пъти риска от диабет, дори ако човек няма отклонение на кръвната захар. Ако човек има само затлъстяване, без други рискови фактори, пак е четири пъти по-вероятно да се разболее от диабет. Данните на СЗО показват, че през 2015 г. болни от диабет са били 422 млн. души – 8,5% от възрастното население (над 18 години) в света. Повече от 600 млн. души (13%) в света са със затлъстяване и 1,9 млрд. души (39%) са с наднормено тегло. В България са 500 000 болните от диабет. Фазата на предиабет е обратима. За да стане обаче, трябва да се оцени рискът от диабет и да направи промяна в начина си на живот, но това трябва да стане под медицински контрол“, каза проф. д-р Цветалина Танкова, началник на Клиника по диабетология към Университетска специализирана болница за активно лечение по ендокринология „Акад. Ив. Пенчев“. По думите й сайтът предоставя изцяло достоверна информация и може да спаси пациентите от влиянието на „фалшивите новини“.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
u$7B


Още новини
Единственият законов начин да влязат повече пари в болниците е увеличаване цените на клиничните пътеки
24.01.2018 10:56:00

Единственият законов начин да влязат повече пари в болниците е увеличаване цените на клиничните пътеки

Ако се продължава със същите темпове и без да се реформира системата, неминуемо ще се стигне до ф ...

Джипитата не получавали таксата за пенсионери четири месеца
24.01.2018 09:59:23

Джипитата не получавали таксата за пенсионери четири месеца

Здравното ведомство и, съответно, здравната каса все още не са изплатили дължимите суми на медици ...
Актуална тема
Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала
19.12.2017 16:11:09 Ирина Пекарева

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала

Законът за бюджета на НЗОК за 2018 г. вече е неоспорим юридически факт. ...

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?
13.11.2017 14:15:45 Полина Тодорова

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?

От години представители на различни здравни професии настояват за свои законово представени и рег ...

Бремето на лимитите остава да виси над болниците
26.09.2017 17:59:27 Полина Тодорова

Бремето на лимитите остава да виси над болниците

НЗОК за пореден път съвсем ясно отхвърли възможността извършената от лечебните заведения надлимит ...

Проф. Плочев поема една одържавена и „минирана“ с проблеми здравна каса
27.07.2017 17:26:44 Полина Тодорова

Проф. Плочев поема една одържавена и „минирана“ с проблеми здравна каса

Проф. Плочев става 16-ят управител на НЗОК в 18-годишната история на здравноосигурителния фонд, с ...