Сряда, 18 Юли 2018
22
ноем
5
 

След среща между Ананиев и патриотите

„Редактират“ бюджета на касата за 2018 г. с още 27 млн. лв. за извънболнична помощ и изследвания

Парите ще дойдат от резерва

Сряда, 22 Ноември 2017 | 15:23:08 Полина Тодорова


Ден преди бюджетът за НЗОК за 2018  да бъде разгледан на второ четене  в парламентарната комисия по бюджет и финанси, стана ясно, че той ще бъде коригиран с допълнителни 27 милиона лева, които ще бъдат насочени към извънболничната помощ и медико-диагностичните дейности. Новината дойде от здравния министър Кирил Ананиев след среща с парламентарната група на Обединените патриоти. На практика корекциите в бюджета за здраве обаче припокриват предложенията на ГЕРБ, внесени от председателя на здравната комисия д-р Даниела Дариткова.

Пред журналисти здравният министър уточни, че предложенията на патриотите са частично приети и конкретизира корекциите в парите на касата за догодина. „Това, което ще се предложи утре, е за увеличение на първичната извънболнична помощ със 7 милиона, на специализираната извънболнична помощ също със 7 милиона, с 3 милиона за медико-диагностичните дейности  с 10 милиона лева дейността на стоматолозите“, заяви той, като уточни, че средствата ще дойдат от резерва на НЗОК. Ананиев беше категоричен, че в никакъв случай не може да се ограничават други средства по бюджета, сред които болничната помощ и лекарствата.

По думите му след разговорите с патриотите ги е убедил, че няма нужда от останалите им предложения, защото „въпросите, които ги вълнуват, са решени“. Припомняме, основен момент в предложенията на патриотите касаеше съгласуването с БЛС на редица средства, заложени в бюджета на касата, сред които парите за извънболнична помощ, както и закупуването на обемите дейност в болничната помощ. Аргументът им в тази насока е, че ако договорният партньор в лицето на съсловната организация няма влияние в процеса на разпределение на средствата, то целият процес би бил непрозрачен и необективен.

От своя страна Калин Поповски от групата на патриотите посочи, че неговата политическа сила е удовлетворена от срещата. „За пръв път финансист министър разбира проблемите на здравеопазването. Вероятно защото дълго време е бил председател на Надзорния съвет на касата и може би чрез регулиране на финансите вътре ще се постигне оптимизация, която дълго време не е постигана в нашия сектор“, коментира той. Поповски обясни, че предложенията на патриотите също са претърпели корекции, особено в частта, касаеща повече средства за денталната помощ, каквито първоначално не е имало. „Дълги години там финансирането е крайно недостатъчно и министърът ни убеди, че част от тези средства трябва да бъдат прехвърлени в този ресор, където наистина има нужда“, допълни той.

Иначе, бюджетът за НЗОК за 2018 e на финалната права. Утре предстои той да бъде разгледан на второ четене в бюджетната комисия, след което да бъде окончателно гласуван в пленарна зала. Корекции в бюджетната рамка за парите за здраве през следващата година между двете четения на законопроекта са предложили всички парламентарно представени партии.

Предложението на ГЕРБ засяга основно именно повече средства за извънболничната помощ. Що се касае до един от най-спорните моменти от законопроекта, а именно идеята за налагане на забрана за период от една година касата да реимбурсира нови лекарства, нови дейности, както и да сключва договори с нови болници, ГЕРБ предлагат промяна, свързана единствено с новите пътеки, като с нея се въвежда изключение за случаите, при които новите клинични пътеки до момента не са изпълнявани на територията на съответната РЗОК. „По този начин се гарантира спазването на действащото законодателство и предвидимостта на разходите по бюджета на НЗОК за 2018 г.“, отбелязва вносителят д-р Дариткова в мотивите си. По този въпрос Обединените патриоти обаче предлагат текстът, залагащ мораториум за сключване на нови дейности да отпадне изцяло. Мотивът, който те посочват, е че това ограничение също би било пречка за договорния процес между НЗОК и БЛС. 

Изплащането на надлимитната дейност на болниците в периода април-ноември 2016 г. е ключов момент в предложенията на БСП. Сумите са съответно 18,8 млн. лв. за медицинска дейност, а за медицински изделия 400 000 лв. Левицата също настоява за отпадане на текста, който забранява сключването на договори за нови дейности в болниците. От БСП предлагат и повече средства за болничната помощ с акцент на увеличаване на стойността на клиничните пътеки в определени области, както и ръст на парите за ПИМП и СИМП и дентална помощ.

Единствената парламентарна сила, която предлага изцяло отпадане на мораториума за нови лекарства, дейности в болниците и нови лечебни заведения, е ДПС. Както обясни в интервю за Zdrave.net д-р Нигяр Джафер мотивът конкретно за отпадането на забраната за реимбурсиране на нови медикаменти е, че според ДПС държавата не е изчерпала изцяло механизмите си за договаряне на допълнителни отстъпки при медикаментите, откъдето и реално да дойде и спестяването на средства. От ДПС обръщат сериозно внимание и на електронното здравеопазване и по-конкретно здравното досие и електронната здравна карта, която трябва да стане задължителна, както за изпълнителите на медицински дейности, така и на лицата, които ги ползват, четем в предложенията им.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
bqe@

d-r 28.11.2017 20:24:13

Все още в закона има текст: Ако БЛС и НЗОК не се разберат в преговорите, мнението на НЗОК се счита за валидно в Рамковия договор. Като в оня виц: Мъжът казва:В нашето семейство цари пълно разбирателство-Когато сме на различно мнение взимаме моето.Когато сме на еднакво мнение взимаме мнението на жената!

Гост 22.11.2017 22:03:07

“„Редактират“ бюджета на касата за 2018 г. с още 27 млн. лв. за извънболнична помощ и изследвания Парите ще дойдат от резерва” Значи ще разпределят резерва предварително, защото е само 3%. И сега БЛС за какво ще преговаря. Искаха поне в това да участват. Сега и тук ги пр@ебаха. Кви преговори, кви пет лева. Парите и обемите вече са определени. И сега?

Гост 22.11.2017 18:28:04

ТЪПАЦИ. 7МИЛИОНА ЛЕВА СА ЗАПЛАТАТА НА ГЕРМАНСКИ ДОКТОР ЗА 50 МЕСЕЦА . С тези пари ще ми увеличават дейността на 4000 лекари в ПИМП. И фанфари и тъпани

тии, да видиш 22.11.2017 17:14:24

„За пръв път финансист министър разбира проблемите на здравеопазването. Вероятно защото дълго време е бил председател на Надзорния съвет на касата и може би чрез регулиране на финансите вътре ще се постигне оптимизация, която дълго време не е постигана в нашия сектор“, коментира той." /Поповски/!!! И защо след като дълго време е бил председател на Надзорния съвет на касата(директен регулатор), оптимизация дълго време не е постигана в нашия сектор?! Та нима сега вече като министър(индиректен регулатор) правомощията му в това регулиране и оптимизиране ще са по-големи?!

Гост 22.11.2017 16:59:45

Алооооооо, БЛС, идват преговори и започна замазването на очи. Сценарият е ясен. Пак ще ни убеждавате колко добър е НРД 2018 и да гласуваме за него. Само дето не се изпълни най-важното - остойностяване на труда. Изхода е ясен. НРД 2018 приет.


Още новини
56 млн. лв. над заложеното за полугодието платени за онколекарства
17.07.2018 17:17:54 Ирина Пекарева

56 млн. лв. над заложеното за полугодието платени за онколекарства

32,6 млн. лв. е платила НЗОК за онкологични медикаменти през юни. Това сочи справката на осигурит ...

Тристранката разгледа промените в ТЕЛК
17.07.2018 16:40:48

Тристранката разгледа промените в ТЕЛК

„Слагаме край на възможността с шипове в гърба и два избити зъба да се взима инвалидност. Щ ...
Актуална тема
Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи
07.04.2018 14:19:32 Надежда Ненова

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи

Два големи проблема се очертават пред България в контекста на универсалното здравно покритие. Тов ...

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала
19.12.2017 16:11:09 Ирина Пекарева

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала

Законът за бюджета на НЗОК за 2018 г. вече е неоспорим юридически факт. ...

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?
13.11.2017 14:15:45 Полина Тодорова

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?

От години представители на различни здравни професии настояват за свои законово представени и рег ...