Четвъртък, 19 Юли 2018
10
юли
2
 

Одит на Сметната палата за 2014 – 2016 г. сочи:

Центърът за асистирана репродукция не следи резултата от инвитро процедурите, които финансира

Понеделник, 10 Юли 2017 | 12:05:54


В Центъра за асистирана репродукция няма разработен и установен ефективен механизъм за проследяване на резултата от извършените процедури по асистирана репродукция. Това сочи одит на Сметната палата, направен за периода 2014 г. – 2016 г. от дейността на инвитро фонда.

Освен този, одитът откроява и редица други проблеми, свързани с работата на фонда.

Финансирането на дейностите се извършва въз основа на договори между директора на Центъра за асистирана репродукция и лечебните заведения, като е допуснато договаряне с лечебни заведения, които не отговарят на регламентираните критерии за успеваемост, посочва се в доклада.

Сериозен проблем е, че към фактурата за окончателно плащане на дадена процедура лечебните заведения не прилагат цялата медицинска документация, а само епикриза и протокол. Само едно лечебно заведение е приложило, и то непълна медицинска документация, отбелязват от Сметната палата, като уточнява, че са проверени над 1000 фактури. Въпреки липсата на необходимите документи обаче Центърът не е спрял плащанията. Неизискването и непредставянето на медицинската документация към фактурите за окончателно плащане създава риск за заплащане на дейности, които са изпълнени в намален обем или не са изпълнени, посочват от Сметната палата и допълват, че по тази причина одитният доклад е изпратен на Агенцията за държавна финансова инспекция.

Лечебните заведения, които извършват дейности по асистирана репродукция, финансирани от Центъра, освен от него, се контролират съвместно от Министерството на здравеопазването, Изпълнителната агенция по трансплантация. За одитирания период обаче не са извършвани съвместни проверки, отчитат още от там, като посочват като проблем и факта, че на национално ниво не са извършвани анализи в областта на асистираната репродукция от Министерството на здравеопазването.

Единственият сериозен проблем, откроен в одита, за който вече са взети мерки, е този с финансирането и бавенето на заявленията.

„Планираните средства за финансиране на дейностите по асистирана репродукция  за одитирания период са постоянна величина - около 12 млн. лв. и са незначителни спрямо планираните разходи по бюджета на МЗ, около 3 на сто за целия период на одита.

През 2015 г. издадените заповеди за финансиране са с 364 повече от тези през 2014 г., с което е постигнато преизпълнение с 26,9 на сто.  Въпреки, че издадените заповеди за финансиране се увеличават, планираните разходи за дейности по асистирана репродукция остават постоянна величина, което е индикатор за необосновано планиране на бюджетните средства, предназначени за подпомагане на процедури по асистирана репродукция, на фона на обществените потребности и стратегическите национални приоритети“, пише в доклада на Сметната палата. По този въпрос мерки вече бяха взети и още след сформирането на новото правителство бе съобщено, че средствата, отпускани на инвитро фонда, ще станат безлимитни, финансираните опити за зачеване ще се увеличат и разглеждането на заявления ще става в по-бърз порядък.

Положително е оценен след одита фактът, че осъществената дейност от Центъра за асистирана репродукция по организационно и финансово подпомагане на български граждани за извършване на дейности по асистирана репродукция в лечебни заведения у нас е ефективна спрямо повечето използвани критерии и показатели за оценка и в резултат са родени 2171 деца.

Също положително е оценена и успеваемостта по показател „родени деца“, която според доклада за България ни е 28 на сто, с което страната ни се доближава до успешните европейски практики.

Сметната палата е дала 12 препоръки на директора на Центъра и 8 препоръки на министъра на здравеопазването.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
X2R1

Гост 10.07.2017 14:44:27

Никъде не пише, че за раждането на тези 2171 дечица, Фондът е дал общо 30 млн. лв. Та вземете и публикувайте по болници, клиники, да видим къде има успеваемост и къде има най-нагла кражба!!!

гост 10.07.2017 12:55:43

Крайно време е директора на фонда да бъде сменен. Явно има злоупотреби със средства от времето на д-р желев е там.


Още новини
Уволниха пловдивски медици, след като учредили синдикат
19.07.2018 10:12:03

Уволниха пловдивски медици, след като учредили синдикат

Трима медици от 5-то ДКЦ в Пловдив са съкратени, след като учредили синдикат в здравното заведени ...

Във вестниците: Идеи на бъдещ шеф на Касата, липса на лекари, ТЕЛК
19.07.2018 09:39:09

Във вестниците: Идеи на бъдещ шеф на Касата, липса на лекари, ТЕЛК

Очаквано, изслушването на кандидата за управител на НЗОК в здравната комисия вчера привлича внима ...
Актуална тема
Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи
07.04.2018 14:19:32 Надежда Ненова

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи

Два големи проблема се очертават пред България в контекста на универсалното здравно покритие. Тов ...

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала
19.12.2017 16:11:09 Ирина Пекарева

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала

Законът за бюджета на НЗОК за 2018 г. вече е неоспорим юридически факт. ...

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?
13.11.2017 14:15:45 Полина Тодорова

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?

От години представители на различни здравни професии настояват за свои законово представени и рег ...