Събота, 21 Юли 2018
11
ноем
1
 

Цените на лекарствата без рецепта да не се увеличават до 2019 г., предлага МЗ

Събота, 11 Ноември 2017 | 12:00:00 Полина Тодорова


До 2019 година да се удължи забраната за увеличаване на цените на лекарствата, отпускани без рецепта. Това се предлага с промени в Наредбата за цените на лекарствените продукти, предложени от проф. Николай Петров в предпоследния ден от мандата му като министър. Припомняме, според настоящия текст на наредбата ограничението, което не позволяваше увеличение на цените на медикаментите без рецепта освен  с ръста на инфлацията, трябваше да отпадне в края на годината и така да създаде риск от скок на най-масово използваните лекарства.

Като аргумент към предложението се посочва именно, че това са продукти, които се използват масово, а честите увеличения на цените им се отразяват неблагоприятно върху възможностите на населението за закупуването им,  което ограничавал и достъпа до тях. Припомня се още, че  преди да бъдат въведен мораториумът притежателите на разрешения за употреба са могли да заявяват неограничено увеличение в цените.  Предвид на това от 2015 г. бе въведена забрана за повишаване на цените на тези лекарства с процент по-голям от статистически отчетената инфлация, се отбелязва в оценката на въздействие, изготвена от ресорното ведомство. В нея се отбелязва и че според данни на Националния статистически институт, в изтеклите две години покупателната способност на българския гражданин не е нараснала, което от своя страна също обосновава необходимостта от запазване на настоящите цени на лекарствените продукти, отпускани без рецепта.

С друга промяна в наредбата се предлага НЗОК и МЗ да дават становище за евентуално включване на нови лекарства за лечение на онкологични заболявания в списъка, който касата покрива. Липсата на  изискване за становище оставя голяма група лекарствени продукти с висока реимбурсна стойност без предварително изявено волеизявление от страна на платеца, а допълването на нормата ще гарантира възможността за своевременно участие на заплащащата институция в процеса, посочват от МЗ.

Министерството предлага и промени, свързани с реферирането на цените на лекарствата у нас. Причината е, разбираме от оценката на ресорното ведомство,  е  че някои от държавите членки референтни за България и по-конкретно Румъния, не изпълняват в пълен обем задълженията си за своевременно публикуване на цените на медикаментите. Това от своя страна води до невъзможност за обективно проследяване на промените на съответните цени и спазване на законово задължение за прилагане в България на най-ниската цена на производител, открита в референтните за страната европейски държави. В тази връзка с промените в наредбата се прецизира съществуващият режим по ценообразуване на лекарствените продукти, заплащани с публични средства, като се изяснява начинът на използване на източниците, в които се търси най-ниската цена на производител в държавите, с които България се реферира.

С трето предложение се въвежда забрана за включване в ПЛС на комбинирани лекарствени продукти, на които поне една от съставките е с режим на предписване без лекарско предписание. Коментари по темата

Правила на форума за коментари
Btv1

Jw54 12.11.2017 18:39:40

Коце Ангелов ли е поръчител на предаването по БиТиВи срещу Г-л Н. П.?


Още новини
Познавам хората на по-високи нива в НЗОК, те имат капацитет да направят промените
20.07.2018 17:41:26

Познавам хората на по-високи нива в НЗОК, те имат капацитет да направят промените

Без подкрепа от Министерски съвет, МЗ и Надзорния съвет на Здравната каса няма как да се осъществ ...

Само отличници с шанс за прием в МУ-Варна
20.07.2018 16:35:15

Само отличници с шанс за прием в МУ-Варна

Трима студенти с максимален бал от приемните изпити тази година са се записали да учат в Медицинс ...
Актуална тема
Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи
07.04.2018 14:19:32 Надежда Ненова

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи

Два големи проблема се очертават пред България в контекста на универсалното здравно покритие. Тов ...

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала
19.12.2017 16:11:09 Ирина Пекарева

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала

Законът за бюджета на НЗОК за 2018 г. вече е неоспорим юридически факт. ...

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?
13.11.2017 14:15:45 Полина Тодорова

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?

От години представители на различни здравни професии настояват за свои законово представени и рег ...