Събота, 21 Юли 2018
23
ноем
1
 

Емил Димитров:

Тримесечен запас на лекарствата в ПЛС ще реши проблема с паралелния износ

Четвъртък, 23 Ноември 2017 | 11:16:32


Проблемът с паралелния износ на лекарства може лесно да бъде решен. Така смята депутатът от „Обединени патриоти“ и председател на парламентарната комисия за наблюдение на приходните агенции и борба със сивата икономика и контрабандата Емил Димитров, стана ясно от думите му пред БНТ.

„Има изход, той е намерен на Запад, където действат същите правила на ЕС, трябва да го приложим и у нас“, убеден е той.

Според него решението се корени в наличието на тримесечен запас от медикаменти на склад у търговците. „Всички знаят миналата година колко лекарства от тези групи в този позитивен списък са похарчени. По месеци се знаят. Събираш това количество и казваш: за следващите четири месеца всеки, който иска да внася, трябва да го има като наличност. Един месец е издадено по болниците, другото е по мрежата. Във вас трябва да има за три месеца лекарства във всеки един момент. Ако имате излишък – няма проблем да го продадете. Но държавата трябва да е гарантирана, българските граждани трябва да са сигурни че за следващите три месеца лекарствата този, който иска да упражнява този бизнес, ги е доставил, агенцията го наблюдава и когато има излишни количества, нека да ги продава. Но ние знаем, че за три месеца хоризонтът е ясен“, обясни Димитров и констатира, че такъв регламент у нас няма, според него – защото това ще бръкне в джоба на тези, които внасят лекарства, за да ги продадат обратно.

„Но къде е разковничето? Как е с горивата – ако сте внасяли миналата година, сега имате количество, което трябва да държите на склад, ако искате да упражнявате тази дейност. Ако не – продавайте банички. Ако искаш да продаваш лекарства в България, ти трябва да гарантираш, че като вносител, представител на международна компания, си осигурил необходимото количество – срока ще го определим за колко месеца – и тогава работи. Като имаш излишно – изнасяй. Никой не ти пречи на износа и вноса, но се защитава интересът на болните, на гражданите, на аптечната мрежа и на всички, които регулярно се снабдяват“, коментира той.

Депутатът разказа за няколко варианта, по които се прави паралелният износ, като неколкократно подчерта, че това не е незаконно. По думите му, един от вариантите е умишлено инсцениране на липса на лекарства, за да се направи нов внос на количества, които впоследствие да бъдат изнесени срещу печалба.

„Оказа се, че има места, където има фиктивно няколко човека болни, издадени са им съответните документи и те получават скъпоструващи лекарства, от които дори нямат нужда. Дават им по 100 лв. на тях, лекарствата обратно заминават в чужбина и получават 1000 лв. срещу тях. Те трябва да се закрият. Отделно има и фалшиви продукти, които се подменят в опаковките. Там вече трябва да се отнеме лиценз“, коментира Емил Димитров.

Депутатът увери, че и управляващи, и опозиция имат нагласата да решат този проблем, но посочи, че той трябва да се решава в здравната комисия. „Ние ще помагаме само за криминалната част, там трябва да се реши. Имаме нагласата, опозицията всеки ден иска да внася законопроект именно по тази тема и по темата с горивата. Надявам се да намерим общо решение“, посочи в заключение Димитров.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
a#yV

Гост 23.11.2017 13:34:40

От коя се черпи този челен опит? И как ще стане проследяването като липсва информационна система? И как това че търговците имат налични количества за 3 месеца напред им пречи да изнасят? И другото което не става ясно е дали са толкова малоумни по рождение или причинта за тези малоумни изказвания са че са купени.


Още новини
Доклад на ООН: Борбата със СПИН е в застой
21.07.2018 11:40:56

Доклад на ООН: Борбата със СПИН е в застой

Борбата срещу епидемията от СПИН в света е в застой заради настъпилото самоуспокояване след пости ...

Научни доказателства за намален риск: Стандартна токсикология
21.07.2018 10:51:32

Научни доказателства за намален риск: Стандартна токсикология

Общ преглед В света има близо 1 милиард пълнолетни пушачи. Събираните в ...
Актуална тема
Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи
07.04.2018 14:19:32 Надежда Ненова

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи

Два големи проблема се очертават пред България в контекста на универсалното здравно покритие. Тов ...

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала
19.12.2017 16:11:09 Ирина Пекарева

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала

Законът за бюджета на НЗОК за 2018 г. вече е неоспорим юридически факт. ...

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?
13.11.2017 14:15:45 Полина Тодорова

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?

От години представители на различни здравни професии настояват за свои законово представени и рег ...