Сряда, 18 Юли 2018
27
окт
7
 

Доц. Любомир Киров:

Темата с фалшивите болнични е фишек за отклоняване на вниманието от бюджета

Петък, 27 Октомври 2017 | 11:08:15


Тема с „фалшивите болнични“ е хвърляне на прах в очите на хората, за да се отклони вниманието от много по-сериозни теми. Това заяви председателят НСОПЛБ доц. Любомир Киров пред БНР. По думите му такива теми са бюджета за здравеопазване и реформата, от която се нуждае здравната система, за да стане много по-ефективна. „Това, че някой не иска да подходи креативно към тези проблеми, няма как да го скрием с ей такива фишеци“, каза доц. Киров.

„Някой имал съмнения, някой показвал статистика на не знам какви данни, за да подкрепи изявление на премиера. Това са несериозни действия, които обаче засягат една много важна тема каквато са взаимоотношенията лекар – пациент и едно съсловие, каквото е нашето, както и всички български граждани, които боледуват. Взаимоотношенията между лекар и пациент са твърде различни от взаимоотношенията избиратели – политици. Тези взаимоотношения са основани на доверие, на взаимна отговорност“, заяви доц. Киров.

По думите му е възможно да има и някой и друг нереден болничен, но е напълно невъзможно такива да са 500 млн. болнични, които се спрягат за фалшиви. Той поясни, че в момента броят на дните, в които служители са отсъствали по болест, е равен на броя на тези дни през 2009 г. „Следващите две години има един спад и после отново започва да се покачват постепенно до същото ниво. В момента се хвалим, че имаме много намалена безработица. Повече работещи хора означава и повече боледуващи хора и повече болнични листи. Средствата обаче, които се изплащат за този почти същия брой дни, са повече, защото се повиши минималната работна заплата и оттам всички възнаграждения“, каза още доц. Киров.

Като пример за проблем, в който лекарят винаги ще даде болничен, доц. Киров даде служител, работещ зад бюро. „Ако пациентът дойде и каже, че го боли много кръста, трябва да му се даде болничен, защото този човек няма да бъде адекватен на работата си, той се променя, не реагира правилно“, отсече доц. Киров.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
p86A

Яви 27.10.2017 11:57:09

Да дойдат да ме питат що съм била в болнични след 2013!!! Щото направих 3 опита инвитро - къде е говедото дето твърдеше, че нямало опасност за жените и могат да си правят колкото опита иска?!? След 3 опита съм през няколко месеца в болница, по-лесно ме хващат вирусните инфекции ... държавата си осигури една болна жена с разбита психика, без пари и без деца..., за която се грижи цялото държавно здравеопазване. ПРЕБРОйТЕ БОЛНИЧНИТЕ след трансфер при ИНВИТРО! 10 ОПИТА ПО 20 -30 ДНИ ?!? И ТЕ ФОРМИРАТ бройката с болничните 4000 жени правили ин витро към фонда и 8000 самофинансирали опита това са 12000 по 20-30 дни. За измислените операции преди процедурите по 10 дни БОЛНИЧНИ? Ниската успеваемост на инвитро центровете рефлектира върху болничните и парите за тях. Отворете си очите и започнете наистина да следите как работят. Недоглеждане, ниска успеваемост, депресилани жени и мъже, които спират да работят с месеци, защото висят в елитните клиники и чакат по 4 часа за преглед?!? Хора, направете им проверка на тези лекари, накарайте ги да си спазват часовете- тези двойки работят, имам бизнес, те не могат да си позволят половин ден да чакат за преглед при положение, че са си записали час в 12 и да влязат 18. ТОВА Е НЕУВАЖЕНИЕ КЪМ ЗДРАВИТЕ, работещи хора мечтаещи за дете! Тези хора трябва да имат работа и пари, за да плащат по време на бременността скъпите прегледи и консултации и да си отгледат детето.

Гост 27.10.2017 14:19:50

Ама вие тепърва ше чакате не 4 а 14 часа за преглед. Докторите нито си пият кафето, нито са продавачката подаваща хляба. Вие отивате при консултанти с висше медицинско образование , които извяършват експертна дейност, така че ще чакате колкото се налага както чакат нормалните западни греаждани в ЕС, които не се преглеждат на секундата ,а им записват час за преглед след 5 дни при GP, след 3 месеца при специалист и клиника при 20-30 пъти по високи здравни вноски отколкот плащате вие. А за да се спазват графици за прегледи трябва да се намалят броя прегледи на ден . Лекарят не е длъжен да работи на конвейр и с норма. Тоест вашия ред ще идва след 2-3 месеца. Скоро лекари тук няма да имате с това отношение. Като има ниска успеваемост ходете в чужбина там са с висока успеваемост по доходи на лекарите . Германско здравеопазване САМО И ЕДИНСТВЕНО с германско ниво на здравни вноски и заплащане. Иначе не.

Гост 27.10.2017 18:19:16

Аре стига вече с тези доходи в Германия! като ви е зор, вдигайте си шапката и бягайте там! Кво правите тука? И точно под поста на тази жена да разправяте, че не се работи на конвейер, айде няма нужда.

аз 29.10.2017 10:04:32

Тук проблемът е,че искате с български плащания да получите германско здравеопазване.Няма как да ви се получи и ще бъдете принудени да се задоволявате с българското здравеопазване.И с неговите особености като погинали деца,родилки и старци поради липса на лекари и на мотивирани такива.Идващи вдругиден линейки и чакане за лекари,колкото е посочил колегата по-горе.И голямо плащане,ако искате да скъсите тези срокове.Ще свикнете и репресиите над лекарите чрез мутри,медии и съдилища няма никак да ви помогнат!

Гост 28.10.2017 16:17:02

Ние същото можем да ти кажем -като ти е зор да се преглеждаш -бягай в Съветска Русия и КНДР и не се бутай да те преглеждат български лекари, предостатъчно пациенти имаме , които ни уважават труда ,така че ЧАО

До патриота 27.10.2017 23:26:19

Нищо такова не виждам. Виждам как си седите тука, щото е много по-лесно. Как повечето си докарват едни доста добри доходи за тук, но не спират да мрънкат по форумите. Как все някой друг им е крив, а те са безгрешните. А за това какъв е го ядем - ми правим го от доста време, за съжаление. Но не защото сте заминали.

Патриот-майтапчия 27.10.2017 20:24:17

Ами вдигаме си шапките, както виждаш другарю! Скоро какъв ще го ядете само...


Още новини
Промени в лекарствената политика и лечението в чужбина иска д-р Дечев (обновена)
18.07.2018 17:24:03 Надежда Ненова

Промени в лекарствената политика и лечението в чужбина иска д-р Дечев (обновена)

Промени в работата на НЗОК ще предложи д-р Дечо Дечев след избирането си за управител на фонда. Т ...

УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна отбеляза патронния си празник
18.07.2018 16:23:45

УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна отбеляза патронния си празник

С литургия за здраве и благополучие, отслужена от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, ...
Актуална тема
Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи
07.04.2018 14:19:32 Надежда Ненова

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи

Два големи проблема се очертават пред България в контекста на универсалното здравно покритие. Тов ...

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала
19.12.2017 16:11:09 Ирина Пекарева

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала

Законът за бюджета на НЗОК за 2018 г. вече е неоспорим юридически факт. ...

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?
13.11.2017 14:15:45 Полина Тодорова

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?

От години представители на различни здравни професии настояват за свои законово представени и рег ...