Вторник, 17 Юли 2018
11
окт
5
 

Проф. Венцислав Мутафчийски:

Реформите във ВМА стопиха драстично дълговете й

Сряда, 11 Октомври 2017 | 14:03:56


„ВМА има стратегическо значение за България, защото е част от националната сигурност в състава на Въоръжените сили. Тя отдавна излезе извън рамките на тези си отговорности и е много активен участник в системата на националното здравеопазване. Над 80% от нейната дейност е свързана с цивилното население”. Това заяви изпълняващият длъжността началник на Военномедицинска академия полк. проф. Венцислав Мутафчийски по време на годишната конференция „Иновации и добри практики в здравния сектор“.

По време на форума той представи данни, свързани с проведените реформи във ВМА от 2014 г. насам. „Към 30 юни 2014 г. болницата имаше дългове в размер на 227 милиона – главница и лихви. Това беше изходната точка на мениджърския екип на сегашния министър на здравеопазването проф. Николай Петров, чийто заместник бях аз”, подчерта проф. Мутафчийски и допълни: „Нашата философия, когато поехме болницата, беше тя да бъде спасена, защото ние не стояхме на тази страна, че това е толкова стратегическа болница, че каквото и да стане с нея, държавата все ще я понася. Всичко има лимит на търпение”, заяви още началникът на ВМА и призна, че в началото всичко им изглеждало като мисията невъзможна.

След като са открити „пробойните”, започват и промените. След преговори с фирмите и проведена реформа по отношение на редица дейности, част от дълговете са стопени.

„След като се показахме като грижовни стопани, получихме и помощ от държавата. Спомняте си изказването на министър-председателя Бойко Борисов, който преди време заяви: ВМА спестиха 27 милиона лева, сега ще им дадем 20. Успяхме да издействаме цесия. Благодарение на всички тези стъпки, дълговете на болницата драстично намаляха”, поясни още проф. Мутафчийски.

Той представи и статистически данни за намаляването на разходите, като от 70 милиона лева през 2014 г, през 2016 г. вече са били сведени до 53 млн. лв.: „Това е много сериозна крачка. Съвременната медицина е медицината, основана на доказателствата. На базата на огромни проучвания, които показват кое лечение е точното лечение. И когато това нещо се вкара в една болница, тогава става защитимо за мениджъра.

Как увеличихме приходите? За да има успешна формула на работа, трябва да има качествени специалисти. А за да са на лице, освен добри условия на работа, трудът им трябва да е овъзмезден. Затова въведохме избор на екип, чрез доболничната помощ също реализираме дейност, спешната също. Всичко това е отишло при хората, за да останат във ВМА”, коментира проф. Мутафчийски, подчертавайки, че качеството на лечебната дейност не е намаляло, а броят на пациентите се е увеличил.

След презентацията проф. Мутафчийски получи поздравления от присъстващите на форума за впечатляващите резултати, които е представил: „Явно може да се намерят модели. Когато човек има желание и започне да мисли как може да излезе от дадена ситуация, може би ще се намери изход и начин на поведение, което е факт”, коментира председателят на УС на БЛС д-р Венцислав Грозев.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
P1HD

Гост 12.10.2017 13:25:09

Значи е време тоя дървен философ и празнодумец да бъде пратен в болницата във Враца да приложи там този тъй успешен модел!

Док 11.10.2017 23:12:11

20 милиона покриват задълженията на врачанската и ловешката болници обслужващи 300000 души. Колко човека обслужва вма????

Гост 11.10.2017 16:21:36

Хе-хе, 20 милиона от държавата и 52 милиона прехвърлени с цесия на ББР с падеж 2018! Ми така и баба знае да намалява дългове. Този шапкар може ли да каже, къде в света има военна болница, в сградата на която има частни клиники, а всяка клиника си е направила частно ДКЦ на входа? И колко "военна" е тази болница, щом 80% от пациентите й са цивилни? Този мастодонт ВМА със всичките му филиали в страната беше създаден да обслужва армия от 110 000 души по време на студената война, а сега колко са - има-няма 20 000 войници.

лекар 11.10.2017 15:32:25

Вие , действително ли смятате , че Военна болница е модел за излизане от кризисна ситуация . Болницата е модел за единодействие на цялата държавна машина за спасяване на болници . Ако на Враца и Ловеч се дадат толкова пари колкото на ВВМА и тях може да ги дадат за пример !!! Уважавам много проф. ПЕТРОВ , но това е истината . Военна болница не е областна болница .

генерал 11.10.2017 14:31:04

50 милиона лева прехвърлени като дълг на ББР, т.е. на всички данъкоплатци. Така не мисля, че която и да е болница не би се справила с дълговете си!!!!!! Евала!!!!


Още новини
Лъжливи повиквания към 112 и липса на персонал спъват работата на ЦСМП
16.07.2018 16:55:05 Полина Тодорова

Лъжливи повиквания към 112 и липса на персонал спъват работата на ЦСМП

Според работещите в центровете за спешна медицинска помощ у нас броят на необоснованите повиквани ...

Гониха със сълзотворен газ протестиращи лекари в Гърция
16.07.2018 16:27:27

Гониха със сълзотворен газ протестиращи лекари в Гърция

Членове на националния съюз на служителите в държавните болници в Гърция организираха протест пре ...
Актуална тема
Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи
07.04.2018 14:19:32 Надежда Ненова

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи

Два големи проблема се очертават пред България в контекста на универсалното здравно покритие. Тов ...

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала
19.12.2017 16:11:09 Ирина Пекарева

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала

Законът за бюджета на НЗОК за 2018 г. вече е неоспорим юридически факт. ...

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?
13.11.2017 14:15:45 Полина Тодорова

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?

От години представители на различни здравни професии настояват за свои законово представени и рег ...