Сряда, 18 Юли 2018
29
юни
6
 

Д-р Галинка Павлова:

Приближава кадрова катастрофа

Четвъртък, 29 Юни 2017 | 12:38:47


„Има неща, които трябва да се решат на ниво управляващи – не една или друга политическа сила, а всички заедно, защото приближава кадровата катастрофа и много скоро ще си говорим, че лекарите са изчезващ вид и ще трябва да бъдат вписани в Червената книга като защитени. Просто те ще станат екзотика.“ Това заяви пред БНТ зам.-председателят на Българския лекарски съюз д-р Галинка Павлова.

„Всички заинтересовани страни трябва да седнат на масата, защото за да ни има нас, трябва да ги има лекарите“, категорична бе тя.

Д-р Павлова бе поканена да коментира намаляването на лекарите у нас. Тя илюстрира факта със статистика за броя общопрактикуващи лекари, като отбеляза, че при старта на здравната реформа те са били над 5000, а сега са с 800 по-малко. „Няма нови общопрактикуващи лекари, които да специализират. Това се отразява и на достъпа, а вече и на качеството“, подчерта зам.-председателят на БЛС.

Д-р Павлова посочи още, че проблемът не е само при общопрактикуващите лекари и даде пример с Районните здравни инспекции, където, по думите й, цели отдели напускат работа поради ниското заплащане. „Т.е. няма желаещи да работят в системата на здравеопазването. Да не говорим за специалистите – лекари с по две специалности, утвърдени, доказани, мигрират“, отбеляза тя и постави на първо място като причина отношението на обществото към лекаря и труда му, а веднага след това - заплащането.

„Трябва да има мултисекторна политика в сферата на здравеопазването за решаване на въпроса с кадрите. Не можем да говорим за стратегия за здравеопазване, когато не сме решили въпроса с кадрите. Трябва да се променят нещата нормативно, за да има предсказуемост, перспективност, колегите, които работят в системата, да знаят какво да очакват, да има ясни правила за кариерно израстване, за професионална квалификация, за придобиване на такава. Те да могат да планират своя живот и живота на семейството си. Трябва и друго заплащане. А за да се случи това, трябва да има повече финансов ресурс в публичния сектор“, обобщи д-р Галинка Павлова.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
rPsm

$ 05.07.2017 14:38:05

За да може да се самоиздържа един лекар в София, който живее под наем е необходимо да работи на две места, ако получава заплата около 800-900 лв на едното работно място. За да си купи жилище трябва да работи на три места, иначе банката няма да му отпусне кредит. Колко време може да се товари така човек? А кога ще живее? Кога ще ражда деца? В пенсионна възраст, когато живеещите на негов гръб вече не могат да го действат, защото има поне един сигурен доход -пенсия в размер на 300-400 лв? В чужбина за същия труд получаваш с пъти повече, не се налага да работиш на две-три места и да планираш личния си живот според кефа на някой си, просто защото има правила и те се спазват. И личното пространство не се нарушава така грубо както тук, може би защото Страсбург е по-наблизо.

? 01.07.2017 15:09:43

Интересно защо в тая държава институциите веднага намират някой, който им дължи пари или за когото са преценили, че им дължи пари, независимо от обективната истина, а когато на някой трябва да се платят пари, институциите мълчат, спят или се правят, че нищо не разбират? Това държава без институции или с такива институции, държава ли е?

! 01.07.2017 14:11:44

Ако имаше недостиг на лекари, нямаше да има гавра с лекари, побоища, уволнения, стоене на борсата. Защо на човек с тясна специалност му предлагат единствена опция да работи в ЦСМП, за да могат да си го действат и да правят парици на негов гръб, при все че дипломите му са преведени и легализирани и си плаща членския внос, и по неговата специалност работят спокойно чужденци, а него го обвиняват в какво ли не? Добре че има възможности за малка частна практика колкото да си поддържа формата и да не се ядосва, че е пропилял години от живота си над дебелите книги. И добре, че от време на време се намира някой, който не вярва на тиражирани простотии, а мисли с горната си глава, защото знае за какво служи. Просто няма такава държава.

Eмилия 30.06.2017 20:10:18

Скоро няма да има кого да лекуваме. Страната ни се превръща във вилна зона.

Патриот-майтапчия 30.06.2017 18:46:35

У нас, дрогарки и дрогаре, нема особенно голема нужда от медицински сестри и лекари! У нас всички налични средства требе да се насочат основно в три посоки: 1. Строеж на двойна, а може и тройна, четворна или колкото там е необхудимо, ограда по границата! 2. АЕЦ-а Беляне. 3. Асфалт и спортни зали, ползвани по съвместителство и за фолк-концерти на най-големите звезди на поп-фолка от нашето време.

Гост 29.06.2017 14:35:02

Защо се занимаваш с неща, от които не разбираш...


Още новини
Промени в лекарствената политика и лечението в чужбина иска д-р Дечев (обновена)
18.07.2018 17:24:03 Надежда Ненова

Промени в лекарствената политика и лечението в чужбина иска д-р Дечев (обновена)

Промени в работата на НЗОК ще предложи д-р Дечо Дечев след избирането си за управител на фонда. Т ...

УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна отбеляза патронния си празник
18.07.2018 16:23:45

УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна отбеляза патронния си празник

С литургия за здраве и благополучие, отслужена от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, ...
Актуална тема
Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи
07.04.2018 14:19:32 Надежда Ненова

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи

Два големи проблема се очертават пред България в контекста на универсалното здравно покритие. Тов ...

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала
19.12.2017 16:11:09 Ирина Пекарева

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала

Законът за бюджета на НЗОК за 2018 г. вече е неоспорим юридически факт. ...

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?
13.11.2017 14:15:45 Полина Тодорова

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?

От години представители на различни здравни професии настояват за свои законово представени и рег ...