Вторник, 16 Януари 2018
06
окт
2
 

"Обличат" в закони забраната за наргилета

Петък, 06 Октомври 2017 | 17:22:13


Работната група, инициирана от Министерството на здравеопазването, е разработила и предложила промени в нормативни актове, засягащи регулацията на употребата от непълнолетни лица на растителни смеси за пушене с наргиле и тяхното разпространение. Това съобщи здравният министър Николай Петров по време на парламентарния контрол.

В отговор на въпрос, отправен от народния представител Кристина Сидорова, той обясни, че ще се пристъпи към бърза законодателна инициатива. „Предложенията в Закона за здравето касаят разширяване на забраната за тютюнопушене в закритите обществени места и на някои открити обществени места, като се регламентира забрана за пушене на тютюневи и свързани с тях изделия. Забраната за пушене ще обхване и наргилетата. Предвижда се управителят на обект, който е допуснал пушене на тютюневи изделия и свързани с тях изделия в обекта, да бъде санкциониран“, обясни проф. Петров, цитиран от пресцентъра на ресорното ведомство.

Той допълни, че при системно нарушаване на забраната за пушене е предвидено и спиране експлоатацията на обект за определен срок. „Считаме, че това ще окаже необходимото възпиращо и възпитаващо въздействие и ще мотивира собствениците да не допускат пушене в стопанисваните от тях обекти. Предлага се също така да се разшири кръгът на контролните органи с цел постигането на по-ефективен контрол“, коментира здравният министър.

В Закона за тютюна, тютюневите и свързаните с тях изделия се правят предложения за промени в дефиницията на „изделия, свързани с тютюневите изделия“, така че да бъдат включени и изделията за наргиле, несъдържащи тютюн. Чрез изменение на Закона за закрила на детето се забрани предлагането и продажбата на деца на изделия, свързани с тютюневите изделия, наред със забраната за предлагане и продажба на тютюневи изделия.

Промените в Закона за акцизите и данъчните складове са свързани с разширяване определението за тютюневи изделия, като се поясни, че смесите за пушене с наргиле (водна лула), също попадат в обхвата за облагане на тютюневите изделия.

„На 5 септември с мое писмо до министъра на образованието стартирахме информационна кампания, която вече е в ход сред родителите и сред децата – така че на първия учебен ден, а ако някъде се забавят, и след това, да има видеоклипове, да има лекционен материал, с които да се убедят хората, че това не е безвредно“, посочи още в отговора си здравният министър.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
aseC

един 07.10.2017 13:26:28

Дрън-дрън ! Приемат се закони, които никой не спазва и не иска да спазва.Закони с рестрикции насочени срещу една част от населението под благовидни причини като "здравето". И тази част от населението никога няма да се съгласи да ви спазва този закон. А не спазваш ли един закон - крачката до неспазването и на други закони е съвсем малка. Спокойно може да си заврете "забраната за пушене на тютюневи и свързани с тях изделия" там дето слънцето не огрява. отдавна не ходим вече в заведения където стриктно се спазва тази забрана, отдавна си пушим в кабинетите, отдавна в болниците си пушим по стъпалата, в тоалетните и въобще навсякъде, като ученици, криещи се от учителя.И хвърляме фасове по подовете, и одимяваме помещения, в които по принцип не би трябвало да се пуши, вместо да седнем като бели хора на масичка, с пепелник , на чисто и културно. Превърнахте половината народ в престъпници.Доволни ли сте ?

UK doctor 12.10.2017 10:33:46

Да, доволни сме. Така е в цяла Европа. Като не ти харесва върви в Азия.


Още новини
От печата: Протестът на общински болници, реакцията на МЗ, политическата реакция
16.01.2018 09:27:45

От печата: Протестът на общински болници, реакцията на МЗ, политическата реакция

Очаквано, протестът на общинските болници е един от фокусите на днешната преса. „Лекари и м ...

Увеличение на клиничните пътеки и актуализиране на стандартите ще иска БЛС в новия рамков договор
15.01.2018 17:52:46

Увеличение на клиничните пътеки и актуализиране на стандартите ще иска БЛС в новия рамков договор

“Години наред БЛС дава гласност на проблемите в сектора, говорим за тях и даваме становища ...
Актуална тема
Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала
19.12.2017 16:11:09 Ирина Пекарева

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала

Законът за бюджета на НЗОК за 2018 г. вече е неоспорим юридически факт. ...

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?
13.11.2017 14:15:45 Полина Тодорова

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?

От години представители на различни здравни професии настояват за свои законово представени и рег ...

Бремето на лимитите остава да виси над болниците
26.09.2017 17:59:27 Полина Тодорова

Бремето на лимитите остава да виси над болниците

НЗОК за пореден път съвсем ясно отхвърли възможността извършената от лечебните заведения надлимит ...

Проф. Плочев поема една одържавена и „минирана“ с проблеми здравна каса
27.07.2017 17:26:44 Полина Тодорова

Проф. Плочев поема една одържавена и „минирана“ с проблеми здравна каса

Проф. Плочев става 16-ят управител на НЗОК в 18-годишната история на здравноосигурителния фонд, с ...