Вторник, 16 Януари 2018
10
окт
5
 

Зам.-министър Лидия Нейчева:

В момента има нужда от адреналин в сърцето на врачанската болница

Вторник, 10 Октомври 2017 | 17:36:07


„Заставам като гарант, че ще получавате навреме такива заплати, които отговарят на изработеното от вас по здравна каса. Възнагражденията ви за следващия месец ще бъдат изплатени в срок, като преди това ще получите и процентния остатък от предната заплата. Вие имате семейства и деца и няма как това да се неглижира“. Това каза зам.-министър Лидия Нейчева на работещите в областната врачанска болница, където бе на посещение.

Тя обясни, че Министерството на здравеопазването в момента приоритетно работи за оздравяването на болницата във Враца. „С целенасочени действия сте доведени до състояние, независещо от вас и извън контрола ви. В това положение са няколко областни здравни структури и буквално, без да преувеличавам, в момента има нужда от инжекция адреналин в сърцето на врачанската болница“, посочи маг.-фарм Нейчева.

В краткосрочен план Министерството на здравеопазването работи за вдигане на запорите, предоговаряне или преустановяване на неизгодните договори и вземане на нисколихвен дългосрочен кредит, коментира зам.-министърът и подчерта, че болницата във Враца има кадрови и професионален капацитет да заработва близо милион приход по здравна каса месечно. За да проработят обаче краткосрочните мерки на МЗ, здравната структура трябва да работи на пълни обороти и в пълен обем.

Зам.-министър Нейчева пое ангажимент до седмица да бъдат доставени лекарства и консумативи за нуждите на болницата.

Тя беше категорична, че лечебното заведение ще бъде запазено в настоящата си структура, за да продължава да бъде гръбнак на здравеопазването за 180-те хиляди граждани на областта.

„Това, което видях, неприятно ме изненада – от 2013 г. до 2015 г. са трупани по 2 млн. дългове на година, като отделно от това има просрочия, възлизащи на 7 млн. лв. Прави впечатление, че и тук заварваме договори в съотношение 85% спрямо 15% в полза на частни структури, като този ощетяващ феномен не е прецедент, а е практика в градове като Ловеч, Враца, Кюстендил и други“, посочи зам.-министър Нейчева.

МЗ ще изпрати свои юристи и икономисти - външни на врачанската болнична структура експерти, които да анализират състоянието на лечебното заведение и да предложат допълнителни оздравяващи механизми.

Ще бъде свикано и общо събрание на акционерите, като целта е министерството да има свой представител в борда на директорите на болницата.

По отношение на дългосрочните мерки се водят разговори между здравния министър проф. Николай Петров, премиера Бойко Борисов и финансовия министър Владислав Горанов, като се търси общо решение за стабилизиране на областните болници в страната.

„Трябва всички политически сили да положат усилия не само за връщане на болницата във Враца към нормалността, а и като цяло за оздравяване на областните болници. Здравето няма цвят и Министерството на здравеопазването ще разчита на подкрепа от всички страни“, подчерта още зам.-министърът.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
MPFG

Лекар 11.10.2017 08:48:17

Господа министри, вие досега не знаехте ли какво се случва, не знаехте ли какво е състоянието на болницата? Защо чакахте да започнат да напускат лекари, за да обърнете внимание? Цялата система на здравеопазване е сбъркана и вие го знаете. Сега ще чакаме същото и в другите областни болници. Но те, лекарите, си ходят на работа по навик за без пари, за агресия и унижение. Нали министерството назначи предишния директор, който вече беше фалирал болницата в Оряхово. Той сега е написал писмо, че няма вина, на принципа "гузен негонен бяга ". Писмото е пълно с правописни грешки. И той беше директор. Добре е да проверите не само документите, а и "нещата от кухнята ".

Гост 10.10.2017 22:02:21

Ако тази проскубана кокошка Нейчева ви е гарант, горко ви.

Гост 10.10.2017 19:12:06

Напускайте загиващата кочина ,колеги и излизайте на кабинет! Както аз направих преди 6 г. Напусналите първи и завели дела първи ще си вземат заплатите.Останалите ще бачкат за тях! До края на годината болницата ще е затворила!

друг гост 10.10.2017 21:24:38

Като гледам как вървят нещата до година,най-много две ще затвори и хаоса,наречен здравна система

Гост 10.10.2017 19:07:45

Не знам за адреналин, ама спрете с атропина защото не видите грам комунизма в здравеопазването и се ловите на сламкои пуснати от Тиквения бостан


Още новини
От касата твърдят, че решението на ВАС нямало правни последици за тях
16.01.2018 17:28:59

От касата твърдят, че решението на ВАС нямало правни последици за тях

И здравната каса реагира на новината, че Върховният административен съд е обявил наложените о ...

БЛС: Болниците могат да търсят дължимото след решението на ВАС
16.01.2018 16:10:10

БЛС: Болниците могат да търсят дължимото след решението на ВАС

Изпълнителите на медицински услуги са в правото си да търсят дължимите им суми, включително и отг ...
Актуална тема
Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала
19.12.2017 16:11:09 Ирина Пекарева

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала

Законът за бюджета на НЗОК за 2018 г. вече е неоспорим юридически факт. ...

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?
13.11.2017 14:15:45 Полина Тодорова

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?

От години представители на различни здравни професии настояват за свои законово представени и рег ...

Бремето на лимитите остава да виси над болниците
26.09.2017 17:59:27 Полина Тодорова

Бремето на лимитите остава да виси над болниците

НЗОК за пореден път съвсем ясно отхвърли възможността извършената от лечебните заведения надлимит ...

Проф. Плочев поема една одържавена и „минирана“ с проблеми здравна каса
27.07.2017 17:26:44 Полина Тодорова

Проф. Плочев поема една одържавена и „минирана“ с проблеми здравна каса

Проф. Плочев става 16-ят управител на НЗОК в 18-годишната история на здравноосигурителния фонд, с ...