Вторник, 23 Януари 2018
23
юни
7
 

Хората без здравни вноски - най-застрашени от дискриминация

Петък, 23 Юни 2017 | 13:46:37 Полина Тодорова


Здравно неосигурените лица се определят като най-голямата група, подложена на дискриминация у нас. Това става ясно от проведено национално представително проучване, осъществено от Комисията за защита от дискриминация като част от проект „Предотвратяване на дискриминацията и създаване на равни възможности“. Изследването е проведено в шестте икономически региони на страната.

В него се посочва, че здравно неосигурените са в най-голяма степен в риск от дискриминация, като те представляват 44% от участвали в изследването. Това е една нова група в подобен риск, посочи заместник-председателят на КЗД Баки Хюсеинов. Той обясни, че на практика става въпрос за хора, които работят без трудови договори и лица, които не са регистрирани в системата за социално подпомагане, чрез която биха могли да получат здравно-осигуряване.

„Хората, които не са осигурени здравно, считат, че са дискриминирани в областта на здравеопазването, което обаче не е така, защото те могат да бъдат регистрирани в системата на социално подпомагане и държавата да им поеме здравните осигуровки“, отбеляза той.  За затруднен достъп до здравна и медицинска помощ съобщават най-вече живеещите в трудно-достъпни райони лица, тези от по-малките населени места, както и обитаващите сегрегираните квартали. За финансови проблеми за закупуване на лекарства споделят предимно хората с ниски доходи, както и хронично болните и хората с увреждания.

Основните оплаквания, изразени от участниците в проучването, са били свързани именно със здравно осигурителния статус и факта, че не всеки български гражданин има еднакъв достъп до качествена медицинска помощ и здравно обслужване. Според тях, лицата, които в най-голяма степен са подложени на дискриминация в тази сфера, са именно здравно неосигурените и тя се отнася до достъпа им до спешна помощ, както и при постъпване в болница и последващо лечение. На противоположното мнение обаче са представители на различните институции като Агенция социално подпомагане, бюрата по труда и други, според които няма дискриминация по отношение на здравното обслужване независимо дали става въпрос за раса, пол или по някаква друга принадлежност, е разписано в доклад към проекта. Във всеки случай обаче открит остава въпросът лицата в активна възраст, които не работят, не са регистрирани в бюрата по труда и не внасят здравните си осигуровки.  Голяма част от тази социална група са представители на малцинствата, предимно ромското, от което се извежда признакът етнос е изведен като един от основните признаци на дискриминация, отбелязват в същото време от КЗД.

Хората с увреждания са също сред най-силно застрашените от дискриминация, по отношение на достъпност до здравните услуги, която се изразява в липса на специализирани линейки за лица с физически увреждания, ограничен или липса на безплатен достъп на придружител и др.

Най-често споменавани форми за дискриминация в здравната сфера са липсата на достъпна среда за здравни грижи и здравни услуги на лица с физическо увреждане, на хора от отдалечени населени места, отказ от направления, финансова дискриминация – например частните и специализирани линейки се заплащат, отказ от лечение или лошо отношение от страна на лекари към здравно  неосигурени лица, наличие на входна такса в някои болници или отказ от прием в спешно отделение, злоупотреби с телковите решения и други.

Като цяло в комисията постъпват много жалби от сферата на здравеопазването, заяви в отговор на Zdrave.net председателят на КЗД Ана Джумалиева. Сред най-честите жалби са тези на хора, страдащи от редки заболявания, които имат проблеми с достъпа до лекарства. Коментари по темата

Правила на форума за коментари
7uG9

UK doctor 30.06.2017 12:36:17

Дискриминирани са българите, които спазват законите, а не циганите.

Гост 25.06.2017 16:37:38

Дискриминация е да плащаш това което другите плащат ли ? И Защо се поставят не една основа хора с увреждания и такива ,които не плащат здравни вноски защото сами не желаят а се осигуряват ? Дискриминация има само по показатели , които човек е придобил по силата на генетични фактори (пол, раса,цвят на кожата, сексуална ориентация, здравно увреждане) или такива , които сам е възприел (убеждения, религия, някои индивиди и с възприета сексуална ориентация) Да не искате да ни кажете ,че да не плащаш здравни вноски , защото не искаш да работиш или нямаш квалификация ,последното защото не си искал да учиш са фактор с право на претенции за дискриминация .....?!?!?

az 23.06.2017 22:16:04

И аз съм дскриминиран от банките например.Без да съм внесъл и лев в ДСК да речем тя отказва категорично да ми даде 1 млн лв без да ги връщам! Чуваш ли бе Баки!

VIRUSA 23.06.2017 20:05:41

Тези, дискриминираните, сами са избрали да не плащат и да бъдат дискриминирани. Ежедневно има доказателства, че не липсата на пари , а липсата на желание за плащане на здравни вноски и за спазване на законите в България е причина за огромния брой неосигурени. Докато могат да платят накуп 500 лв и да ползват за десетки хиляди медицинска помощ при необходимост, те не плащат редовно. Няма по-големи гяволи от въпросната най-дискриминирана група. И за да се премахне това, следва да се създадат организационни невъзможности това да се случи - да се удържат автоматично от всякакви видове доходи и помощи, да се инкриминират, да се въведе принудителен труд - варианти много. Но същите тези дискриминирани избират политиците, затова не очаквам това да се случи скоро.

Доктора 23.06.2017 14:31:43

Моляяяя?Къде е дискриминацшята,че не я виждам?!

Един ОПЛ на 33 23.06.2017 14:26:29

Това да не плащаш и да твърдиш, че си дискриминиран щото не получаваш безплатно е просто НАГЛО!

Ив 23.06.2017 14:07:08

Една луда държава, хаос цари повсеместно..Но,така е по - добре за крадците, а народът си трае..


Още новини
Общинските болници започват дела заради лимитите през 2015 година
22.01.2018 17:07:20

Общинските болници започват дела заради лимитите през 2015 година

Общински болници ще заведат дела заради наложените им лимити през 2015 година. Това стана ясно от ...

Обвиниха немския сериен убиец Хьогел за смъртта на още 97 пациенти
22.01.2018 16:29:34

Обвиниха немския сериен убиец Хьогел за смъртта на още 97 пациенти

Германецът Нилс Хьогел, който в момента излежава доживотна присъда за убийството на шестима пацие ...
Актуална тема
Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала
19.12.2017 16:11:09 Ирина Пекарева

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала

Законът за бюджета на НЗОК за 2018 г. вече е неоспорим юридически факт. ...

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?
13.11.2017 14:15:45 Полина Тодорова

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?

От години представители на различни здравни професии настояват за свои законово представени и рег ...

Бремето на лимитите остава да виси над болниците
26.09.2017 17:59:27 Полина Тодорова

Бремето на лимитите остава да виси над болниците

НЗОК за пореден път съвсем ясно отхвърли възможността извършената от лечебните заведения надлимит ...

Проф. Плочев поема една одържавена и „минирана“ с проблеми здравна каса
27.07.2017 17:26:44 Полина Тодорова

Проф. Плочев поема една одържавена и „минирана“ с проблеми здравна каса

Проф. Плочев става 16-ят управител на НЗОК в 18-годишната история на здравноосигурителния фонд, с ...