Вторник, 23 Януари 2018
06
окт
 

Фармаиндустрията притеснена за промените при отстъпките за лекарства

Петък, 06 Октомври 2017 | 13:29:06


Разочаровани сме от отпадането от проекта на Наредба 10 на предложения механизъм за предоставяне на компенсацията на доплащането на пациент чрез НЗОК. Това се заявява в отворено писмо на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България (ARPharM), изпратено до здравния министър и ръководството на здравната каса, както и националния съвет по цени и реимбурсиране, в което се разглеждат готвените промени, касаещи механизма за отстъпки за лекарствата.

Според индустрията механизмът, който отпада, би решил проблема с дефицитите на медикаменти, породен от реекспорта, без да се стигне до увеличаване на разходите на НЗОК за лекарства.

Поради липса на друга нормативно регламентирана възможност, във всички случаи програмите за подобряване на достъпа чрез компенсиране на доплащането за пациент се осъществяват чрез предоставяне на допълнителна отстъпка по търговската верига (дистрибутори и аптеки). За съжаление, чрез този механизъм няма как да бъде гарантирано, че предоставената отстъпка, както и самият лекарствен продукт реално ще стигнат до пациента. Доколкото тези допълнителни отстъпки се предоставят от утвърдената за България цена, която вече е най-ниската цена на производител в 10 държави от ЕС, износът на съответните лекарствени продукти към други държави в ЕС съществено се засилва, което в много случаи води до липси в аптечната мрежа и невъзможност медикаментите да стигнат до българските пациенти, предупреждават от ARPharM.

От асоциацията са на мнение, че липсата на нормативно решение по въпроса би могло да застраши съществуването на програмите на подобряване на достъпа чрез компенсация на доплащането, което да доведе до доплащане или увеличаване на доплащането за лекарства от страна на пациентите.

В позицията си ARPharM припомнят, че българските пациенти са първенци в Европа по доплащане на здравни грижи и лекарства  - 46% от плащанията за здравеопазване са лични разходи на пациентите, като при лекарствата доплащането достига 50%. Голяма част от жизненоважните лекарствени продукти в България се заплащат от НЗОК частично на 75%, 50% или дори 25 %. Доколкото стойността на доплащане от страна на пациента с частично реимбурсирани продукти често е около минималната работна заплата за месец, доплащането е непосилно за пациентите и техните семейства и те на практика са лишени от адекватен достъп до лекарствена терапия без помощ от страна на компанията, заявяват от асоциацията.

В позицията си от ARPharM припомнят, че през 2017 г. 14 компании, членуващи в асоциацията, са предоставили отстъпки за компенсиране на доплащането от пациентите чрез програми за подобряване на достъпа на обща стойност 66 милиона лева. Очакванията са за 2018 г. те да достигнат 70 милиона лева.  

От там допълват, че моментът е навременен за намиране на съответното нормативно решение, което да позволи доброволната компенсация от компаниите на доплащането от пациент за някои частично заплащани от НЗОК медикаменти да продължи, и изразяват готовност за сътрудничество. Коментари по темата

Правила на форума за коментари
gZwf


Още новини
Общинските болници започват дела заради лимитите през 2015 година
22.01.2018 17:07:20

Общинските болници започват дела заради лимитите през 2015 година

Общински болници ще заведат дела заради наложените им лимити през 2015 година. Това стана ясно от ...

Обвиниха немския сериен убиец Хьогел за смъртта на още 97 пациенти
22.01.2018 16:29:34

Обвиниха немския сериен убиец Хьогел за смъртта на още 97 пациенти

Германецът Нилс Хьогел, който в момента излежава доживотна присъда за убийството на шестима пацие ...
Актуална тема
Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала
19.12.2017 16:11:09 Ирина Пекарева

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала

Законът за бюджета на НЗОК за 2018 г. вече е неоспорим юридически факт. ...

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?
13.11.2017 14:15:45 Полина Тодорова

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?

От години представители на различни здравни професии настояват за свои законово представени и рег ...

Бремето на лимитите остава да виси над болниците
26.09.2017 17:59:27 Полина Тодорова

Бремето на лимитите остава да виси над болниците

НЗОК за пореден път съвсем ясно отхвърли възможността извършената от лечебните заведения надлимит ...

Проф. Плочев поема една одържавена и „минирана“ с проблеми здравна каса
27.07.2017 17:26:44 Полина Тодорова

Проф. Плочев поема една одържавена и „минирана“ с проблеми здравна каса

Проф. Плочев става 16-ят управител на НЗОК в 18-годишната история на здравноосигурителния фонд, с ...