Вторник, 17 Юли 2018
16
ян
 

Съдът се заема с новите правила за лечение на хепатит С

Понеделник, 16 Януари 2017 | 15:08:25 Полина Тодорова


Пациенти подадоха жалба до Върховния административен съд във връзка с новите правила за лечение на хепатит С чрез т. нар. безинтерференова терапия, които влизат в сила от 16 януари. Това съобщи председателят на сдружение „ХепАктив” Силвана Лесидренска.

С жалбата се настоява изискванията да бъдат обявени за нищожни, както и действието им да бъде спряно до произнасянето на ВАС.

В нея се посочват редица административни пропуски, свързани с приемането на критериите, като се коментират и самите правила, на чиято база ще се подбират пациентите. Отбелязва се, че новите правила не са предварително публикувани, което е отнело възможността за даване на становища по тях, че липсват мотиви, както и че не е спазено изискването те да са разработени съвместно с външни експерти на НЗОК.

Относно самите правила в жалбата се подчертава, че въвеждането на приоритетни групи за лечение е „незаконосъобразно влошено третиране на пациентите с хепатит С, които не отговарят на посочените критерии“. „Не е налице нито един аргумент – от медицинско или финансово естество, да не бъдат лекувани пациентите с ниска степен на чернодробно увреждане, без други тежки съпътстващи заболявания, още повече че забавянето при предоставяне на лечение предполага развитие на заболяването към напреднала фиброза/цироза, когато пълното излекуване би било трудно постижимо, а лечението би ангажирало двойно повече средства на НЗОК“, е записано в жалбата до ВАС.

С нея се атакуват и част от изключващите критерии за лечение, сред които очаквана ниска продължителност на живота поради несвързани с черния дроб съпътстващи заболявания. „Този изключващ критерий е незаконосъобразен, тъй като никъде в действащото законодателство на България не се предвижда ограничение на медицинската помощ съобразно очакваната продължителност на живота на пациента“, гласи жалбата. В тази връзка се изтъква, че НЗОК не е компетентна да преценява потенциалната продължителност на живота на пациентите и на това основание да отказва предоставянето на безинтерфероново лечение.

В жалбата е посочено още, че определяйки дадени медикаменти като първи избор на лечение, касата фаворизира определена фармацевтична компания за сметка на друга, както и че по този начин отнема правомощията за избор на лекарства от лекуващия лекар или специализираната лекарска комисия при болничното заведение.

Жалбата е от сдружение „Хепактив“, както и от двама пациенти, болни от хепатит С, които са подали документи за лечение с безинтерференова терапия, но към момента все още чакат произнасяне от касата.

Пред Zdrave.net Силвана Лесидренска коментира, че новите изискванията нарушават пряко правото на пациента да бъде лекуван с най-подходящия за неговото състояние медикамент. Тя предупреди и че заради променените правила ще се стигне до допълнително забавяне на лечение на пациентите, защото протоколите им ще трябва да бъдат преразглеждани.

Междувременно, една от фармацевтичните компании, които предлагат безинтерференова терапия, обяви, че изборът на новите правила е непрозрачен. От писмо на фирмата, изпратено до ръководството на НЗОК, става ясно, че тя е била лишена от възможността да предостави отстъпка, чрез която предлаганият от нея медикамент да бъде поставен като първи избор. От там са предложили и двойно намаляване на цената на продукта спрямо тази, на която той е бил първоначално реимбурсиран, и са призовали НЗОК да обясни какви условия трябва да бъдат изпълнени, за да може той да бъде посочен като първа линия на лечение заедно с този, който е най-икономически изгоден за касата. Отговор от фонда обаче така и не е получен. Именно това дава основание на фирмата да твърди, че новите правила не са изработени по прозрачен начин.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
NqLn


Още новини
Официалното доплащане за медицински услуги ще изсветли процесите в сектора
17.07.2018 15:46:00

Официалното доплащане за медицински услуги ще изсветли процесите в сектора

Идеята пациентите да доплащат за медицински услуги е стъпка в правилната посока, тъй като ще се и ...

Нужен е обществен дебат за отношението към работещите в Спешна помощ
17.07.2018 14:58:44

Нужен е обществен дебат за отношението към работещите в Спешна помощ

Основният проблем в Спешната помощ не е заплащането, каза днес във Варна националният консултант ...
Актуална тема
Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи
07.04.2018 14:19:32 Надежда Ненова

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи

Два големи проблема се очертават пред България в контекста на универсалното здравно покритие. Тов ...

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала
19.12.2017 16:11:09 Ирина Пекарева

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала

Законът за бюджета на НЗОК за 2018 г. вече е неоспорим юридически факт. ...

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?
13.11.2017 14:15:45 Полина Тодорова

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?

От години представители на различни здравни професии настояват за свои законово представени и рег ...