Сряда, 18 Юли 2018
29
май
4
 

Съдът реши: МЗ и НЗОК дискриминират болните от сколиоза

Понеделник, 29 Май 2017 | 11:13:26


Софийският административен съд потвърди решението на Комисията за защита от дискриминация (КЗД) за наличие на дискриминация от МЗ и НЗОК спрямо болните от сколиоза в България. Така всички болни от сколиоза и с нужда от оперативна намеса и фиксация с титаниеви импланти ще могат да имат достъп до тази здравна услуга.

КЗД установява, че с неосигуряването на пълно или частично заплащане на изискуеми медицински изделия във връзка с лечението на нуждаещите се от поставянето им пациенти с установена диагноза „сколиоза“, НЗОК е допуснала нарушение на чл. 10 и чл. 11 от Закона за защита от дискриминация.

„Съдът счита, че бездействието на НЗОК във връзка с приемането на специални мерки в полза на лица или групи лица в неравностойно положение, каквито нормативната уредба допуска да бъдат приети чрез включването на стойността на имплантите в списъка на медицински изделия, заплащани от НЗОК по горната методика, представлява нарушение на чл.10 и чл.11 от Закона за защита от дискриминация“, потвърждава установеното нарушение и САС.

В решението на САС от 22.05.2017 г. пише още:

„Фактически неравностойното положение на сезиралото комисията лице по отношение на здравословното му състояние не е спорно. Не е спорна и принадлежността му към групата на лицата, които страдат от тежки форми на гръбначни изкривявания (сколиоза), нуждаещи се от оперативна форма на лечение, а също така и че прогресивното развитие на тези заболявания налага адекватна и навременна оперативна намеса, която следва да предотврати животозастрашаващи състояния. Не е спорно и, че при тази установена диагноза оперативното лечение с използване на скъпо струващи медицински изделия (двусегментни спинални импланти и полисегментни импланти) е единствената форма на лечение и начин за овладяване на заболяването.

По делото не се спори и, че към датата на издаване на процесното решение на КЗД НЗОК покрива само стойността на дейностите, посочени в диагностично-лечебния алгоритъм на Клинична пътека № 205, но не заплаща стойността на скъпоструващите медицински изделия, вкл. поставените на жалбоподателя импланти. Към датата на решението тези медицински изделия не са били включени и в списъка с медицински изделия, които НЗОК заплаща извън стойността на клиничните пътеки по чл.45, ал.3 от Закона за здравното осигуряване, въпреки, че е допустимо включването им, предвид което и неоснователно е твърдението за липса на нормативно установено правомощие, което да дава право на НЗОК да предприеме съответните действия за осигуряване на необходимото лечение.

След като възможността за повлияване на здравето на диагностицираните със заболяване сколиоза е именно чрез извършването на оперативна намеса, включваща и скъпоструващите импланти, като без нея съществува риск от животозастрашаващи състояния, то тази грижа следва да бъде включена в достъпната медицинска помощ.

Според САС липсват аргументи от страна на НЗОК защо именно медицинските изделия за това заболяване не са включени в включени в списъка по чл. 45, ал. 3 от ЗЗО на медицинските изделия, които се заплащат в условията на болничната медицинска помощ, и защо така определеният финансов недостиг засяга именно тях.

„На практика тази възможност е доказана и с издаденото впоследствие, след постановяване на оспореното решение на КЗД Решение № РД-НС-04-13 от 10.02.2016 г. на Надзорния съвет на НЗОК, с което всъщност се изпълняват препоръките на КЗД и процесните импланти биват заплащани от касата“, пише още в решението.

Решението подлежи на обжалване в 14-дневен срок пред Върховен административен съд.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
R*sH

Афнан 24.07.2017 16:46:54

Привет ,радвам се за това ,че съдът не е абдикирал както касата и МЗ поздравления и почитания Семейството на близък приятел е постигнато от това коварно заболяване ,с оглед на това че са объркани и стресирани ,покрусени за момченцето си и предстоящата операция -съответно и средствата изискващи се за нея .Моля Ви, за информация и пътя по който да вървим -който вие сте изминали ходейки по мъките. Оставям поща на която всеки който може да помогне www.abrashev_7805@abv.bg

Нед 30.05.2017 10:01:02

Радвам се, че Успях да ги осъдя, защото преди около 5 години бях унижен да прося пари за да мога да си заплатя тези скъпи импланти, които в случая бяха животоспасяващи, както е в многото случаи на болни от тежка сколиоза. Посвещавам тази победа на всички болни от това заболяване, както и на всеки, който тогава ми помогна, за да съм жив сега и можах да осъдя МЗ и НЗОК. Нека всеки болен от това заболяване и има нужда от фиксация с импланти, да знае, че имплантите вече се заплащат. Бъдете здрави !

Калоян Абрашев 24.07.2017 16:44:38

Здравей Нед. Радвам се че си успял да се оправиш и ти пожелавам здраве и щастие за напред. За съжаление миналата седмица на сина ми му откриха сколиоза и май е в 3-ти стадий и за операция. На 15 години е и не знам дали не е рано за интервенция, ходихме при Професор Станчев в Света Анна а другия месец ще ходим на второ мнение в Токуда. Бих искал ако не те затруднява да се чуем по телефона за да ми обясниш по подробно как са нещата с касата че не ги разбирам въобще, доколкото разбрах в Токуда имплантите достигат до 20 000 лв. Ще се радвам ако ми отделиш време за разговор. Предварително благодаря, номера ми е 0878632241. Всичко най добро.

Радо 03.08.2017 23:03:54

защо няма никаква информация в нета за това решение № РД-НС-04-13 от 10.02.2016 г. на Надзорния съвет на НЗОК. има го само в решението на съда.


Още новини
56 млн. лв. над заложеното за полугодието платени за онколекарства
17.07.2018 17:17:54 Ирина Пекарева

56 млн. лв. над заложеното за полугодието платени за онколекарства

32,6 млн. лв. е платила НЗОК за онкологични медикаменти през юни. Това сочи справката на осигурит ...

Тристранката разгледа промените в ТЕЛК
17.07.2018 16:40:48

Тристранката разгледа промените в ТЕЛК

„Слагаме край на възможността с шипове в гърба и два избити зъба да се взима инвалидност. Щ ...
Актуална тема
Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи
07.04.2018 14:19:32 Надежда Ненова

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи

Два големи проблема се очертават пред България в контекста на универсалното здравно покритие. Тов ...

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала
19.12.2017 16:11:09 Ирина Пекарева

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала

Законът за бюджета на НЗОК за 2018 г. вече е неоспорим юридически факт. ...

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?
13.11.2017 14:15:45 Полина Тодорова

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?

От години представители на различни здравни професии настояват за свои законово представени и рег ...