Сряда, 24 Януари 2018
07
юли
5
 

Стотици медици излязоха на протест срещу агресията

Петък, 07 Юли 2017 | 13:58:59 Надежда Ненова, Полина Тодорова


Лекари от цялата страна се включиха в протестната акция, насочена срещу агресията над медицински персонал в страната. Конкретният повод за нея е нападението на лекарката от столичната болница „Шейново“ д-р Албена Гагова. Тя бе нападната от баща на новородено, който искаше да получи плацентата му.

Поредният акт на агресия спрямо лекар обедини представители на гилдията в цялата страна, които днес са на работа с протестни ленти, гласящи „Не на насилието“. В 13 часа медици от цялата страна излязоха пред болниците, в които работят, за да изразят съпричастността си към д-р Гагова и да призоват за прекратяване на насилието спрямо тях.

В символичния протест се включиха лекари от някои от най-големите болници в София – Първа, Втора и Пета градска болници, 8 ДКЦ, ИСУЛ, СБАЛАГ "Майчин дом“, САГБАЛ Шейново, Националната кардиологична болница, Белодробната болница, „Александровска“ болница, 28 ДКЦ, 6 ДКЦ, "Пирогов".

„Жалкото е, че има закон за криминализиране на тези дейния, но той не се спазва. Сега сме свидетели на грубо посегателство по време на изпълнение на служебни задължения на лекар, което е недопустимо в 21 век. Имам собствено обяснение на тази ситуация. В последните 10 години границата между пациент и лекар е нарушена“, каза рредседателят на дружеството на БЛС в УМБАЛ „Александровска“ проф. Борис Богов.

Според него дистанцията е прекалено къса и това позволява на пациентите да не уважават лекарите си и дори да им посягат. „В голяма степен медиите имат заслуга за това. Те не отразяват достатъчно успехите на българските лекари, но за сметка на това всяка лекарска грешка е широко огласявана и то в продължение на дни“, допълни проф. Богов.

„Медиите са само едната страна, втората са законодателите. Тъй като здравната система е в изключително тежко състояние, няма да кажа катастрофирала, но скоро ще се случи и това, някой трябва да понесе отговорността за това. Най-лесно е да бъдат обвинени хората, които работят. И тъй като пациентите се срещат с лечителите си, нормално е да ги обвиняват тях за неудачите. Но причината не е в нас. Ние създаваме медицина на средноевропейско ниво, а финансирането е по-зле от Бангладеш“, каза д-р Александър Заимов, уролог в „Александровска“ болница и зам. председател на Столичната колегия на БЛС.

Лекарите от "Александровска“ болница, дори и тези, които не успяха да излязат пред лечебното заведение в 13 часа носеха сини лентички с надпис „Протест“.

Медици от УМБАЛ „Св. Анна“ –София АД  също излязоха на мълчалив протест срещу насилието над медицински лица. Ръководството, лекарите, медицинските сестри и работещите там категорично подкрепиха и декларацията на Българския лекарски съюз в защита на д-р Гагова. 

Протестът беше подкрепен и от УМБАЛ „Софиямед“, откъдето също изказаха съпричастност към пострадалата лекарка от II САГБАЛ „Шейново“. Медиците се присъединиха към протестните действия като поставиха синя протестна лентичка на реверите на престилките и болничните си екипи и излязоха точно в 13.00ч. през сградата на лечебното заведение.

От там изразиха очакване скоро компетентните органи да предприемат необходимите действия за осигуряване на безопасна работна среда на лекарите и медицинските работници в страната. „Вярваме, че законът ще бъде упражнен в цялата му строгост и виновните ще понесат своята отговорност, тъй като е недопустимо лекари и медицински персонал да стават жертви по време на изпълнение на професионалния си дълг“, посочиха още от лечебното заведение и призоваваха пациентите и техните близки за уважение към медицинските специалисти и техния труд по спасяване на човешкия живот.

Екипите на Спешна помощ-София също протестираха символично, със сини ленти, поради невъзможността да спрат работа дори за половин час. „Съпричастността ни е голяма, защото, както знаете, ние сме най-потърпевши от агресията, неграмотността и цинизма в обществото ни“, казаха от ЦСМП-София.

В символичната акция се включиха лекари от градове в цялата страна, сред които Пловдив, Бургас, Сливен, Кърджали, Добрич.

„Повод за днешния протест е непредизвиканото и необяснимо насилие към лекар, който е изпълнил задълженията си перфектно. С протеста искаме да защитим правата на всички работещи в здравеопазването, защото физическата и вербалната агресия от пациенти са се превърнали в ежедневие”, заяви зам.-изпълнителният директор на УМБАЛ Бургас д-р  Светлозар Георгиев.

Над 300 лекари, медицински сестри, лаборанти, санитари и поддържащ персонал от дневната смяна на Болница „Тракия“ също се включиха в днешния национален протест „Не на насилието“ по призива на Българския лекарски съюз. През целия ден те работиха със сини лентички с надпис „Не на насилието“ и логото на болницата.  В 13 часа протестиращи медици излязоха за кратко пред сградата на Болница „Тракия“ Център, където се намира Акушеро-гинекологично отделение. По този начин медиците изразиха подкрепата си към пребитата от баща на новородено лекарка от столичната болница „Шейново“. „Познавам лично д-р Гагова и съм потресена от зверското нападение над нея“, посочи завеждащата АГ-отделение в Болница „Тракия“ д-р Калина Пиперкова. Лекарите настояват за справедлива присъда над насилника от болница „Шейново“.

Цялата медицинска общност в област Велико Търново също взе участие в протеста.  Към него се присъединиха и лекарите от МБАЛ "Д-р Атанас Дафовски" - Кърджали и МБАЛ „Д-р  Сергей Ростосцев”.

Снимките към публикацията са от протестите пред УМБАЛ „Св. Анна“, УМБАЛ „Софиямед“ и УМБАЛ „Александровска“.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
s8Vh

Гост 08.07.2017 10:28:54

А отделно от това, явно и продажните журналя от Блиц.RU са пълни неграмотници пише се "вЕнтил", а не "вИнтил"!

Гост 08.07.2017 10:27:27

Та да си подкрепя думите с факти: Ето новина от днес, 8 юли 09.59 Блиц.RU: Цитирам заглавието "СЕИР и в дупнишката болница: Пациент вилня в реанимацията и нападна медсестра" https://www.blitz.bg/obshtestvo/regioni/seir-i-v-dupnishkata-bolnitsa-patsient-vilnya-v-reanimatsiyata-i-napadna-medsestra_news527572.html "Пациент вилня в реанимация на общинската болница в Дупница, извади винтила на кислородната бутилка и го хвърли по дежурната сестра" Та значи, за другарите журналя от Блиц, всичко това било просто "СЕИР"! Насилието над сестри и лекари, било СЕИР, виждате ли откъде се започва с агресията и липсата на уважение?

Elf 09.07.2017 15:51:45

,,Blitz ,,e govnian ruski sait za ruski podlogi,degradanti,psihopati i drugata ostanala SGAN,narichashta sebe si narod ,che i balgari.

Гост 07.07.2017 22:16:33

Избуялата агресия и постоянни побоища над лекарите са логично продължение на мръсната кампания, водена от години срещу тях, с негласната подкрепа на управляващите МУТРИ! Много ми е интересно, щo няма сега ентусиазирани футболни агитки и колони бодри, патриотично настроени рокери, да манифестират пред РПУ-то и Съда и да настояват за справедлива присъда на бияча?

Гост 07.07.2017 22:04:42

„В голяма степен медиите имат заслуга за това. Те не отразяват достатъчно успехите на българските лекари, но за сметка на това всяка лекарска грешка е широко огласявана и то в продължение на дни“, допълни проф. Богов. Точно така е!


Още новини
От печата: Грижата за онкоболни, местенето на МЗ, 24-часовото разположение на джипитата
24.01.2018 09:04:56

От печата: Грижата за онкоболни, местенето на МЗ, 24-часовото разположение на джипитата

„У нас онкоболните в терминален стадий продължават да не получават адекватни грижи, а плахи ...

Лекари и каса с принципно съгласие за промяна в 24-часовото разположение
23.01.2018 16:57:07 Полина Тодорова

Лекари и каса с принципно съгласие за промяна в 24-часовото разположение

Постигнато е съгласие да се работи за промяна в нормативната база в насока отпадане на 24-часовот ...
Актуална тема
Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала
19.12.2017 16:11:09 Ирина Пекарева

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала

Законът за бюджета на НЗОК за 2018 г. вече е неоспорим юридически факт. ...

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?
13.11.2017 14:15:45 Полина Тодорова

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?

От години представители на различни здравни професии настояват за свои законово представени и рег ...

Бремето на лимитите остава да виси над болниците
26.09.2017 17:59:27 Полина Тодорова

Бремето на лимитите остава да виси над болниците

НЗОК за пореден път съвсем ясно отхвърли възможността извършената от лечебните заведения надлимит ...

Проф. Плочев поема една одържавена и „минирана“ с проблеми здравна каса
27.07.2017 17:26:44 Полина Тодорова

Проф. Плочев поема една одържавена и „минирана“ с проблеми здравна каса

Проф. Плочев става 16-ят управител на НЗОК в 18-годишната история на здравноосигурителния фонд, с ...