Неделя, 21 Януари 2018
28
септ
 

Проф. Стоян Миланов:

Спешният пациент е нежелан

Четвъртък, 28 Септември 2017 | 15:15:11


„Трябва да призная, че констатациите на Сметната палата за одита на Спешната медицниска помощ отпреди една година са верни. Говорим за ниска ефикасност, разпокъсаност между отделните структури. В конкретния случай това е един много алармиращ симптом за хронично заболяване, за което няма лекарство.“ Така бившият директор на „Пирогов“ проф. Стоян Миланов коментира пред bTV ситуацията с починалия 74-годишен мъж, който е бил отхвърлен от спешното лечебно заведение и по-късно е приет в Александровска болница.

По думите му състоянието на този пациент е трябвало да бъде обозначено с код „червено“ и линейката е трябвало да пристигне най-много за 8 минути от подаването на адреса. „Колегите в това отношение са си изпълнили задълженията. Час и половина с пет обаждания обаче не е съвременна система за спешна медицина. Друг е въпросът за липсата на регистрация в „Пирогов“ на пациента. Това е недопустимо, тъй като всеки пациент, който пристъпи прага на Спешно отделение, подлежи на медицински триаж. Това е едно измъкване, което не мога да приема“, каза проф. Миланов.

Той поясни, че няма обяснение за ситуацията, тъй като пациентът се кара от мобилен спешен екип. „Няма начин пациент, докаран с линейка, да бъде отказан. Имали сме случай на раждане в шокова зала. Това е тежка грешка на екипа. Грешка е, че той не е регистриран. Човек в толкова тежко състояние може да бъде разпознат за две секунди от опитно лекарско око“, каза проф. Миланов.

„Ерозията в системата е много тежка и тя не е от вчера. Този процес започна може би преди десетина години. Спешният пациент  в момента е нежелан, той е скъп, изисква много ресурс на лечебните заведения и има доста често отказ и подритване на спешния пациент между болниците. В момента в централна реанимация на „Пирогов“ има пациент, който е отхвърлен от три болници, които са имали капацитет да го приемат. Много странно, първият мотив на една от болниците е, че е неосигурен, което няма общо със системата на спешната помощ и защо трябва да му се проверява статусът, при положение, че е той е бил в състояние, в което до 10 минути е можел да умре дали по пътя, дали на територията на това Спешно отделение, където са го подритнали“, допълни още бившият директор и настоящ шеф на реанимацията на „Пирогов“.

Според проф. Миланов обаче уволнението на екипа няма да реши проблемите в "Пирогов", още повече, че при тази липса на кадри, уволнените веднага ще бъдат "глътнати" от други болници.

„Именно за тази разпокъсаност ставаше въпрос и в одитния доклад. От Спешна помощ трябва да се обадят и да ни кажат, че карат пациент в критично състояние. Този пациент би трябвало да влезе в шоковата зала на „Пирогов”. Това е грешка на колегата. Тя просто не познава къде трябва да вкара този болен“, каза проф. Миланов и допълни, че ако пациентът е попаднал в шоковата зала на „Пирогов”, е щял да бъде обслужен.

По повод думите на лекаря в линейката, която оказва помощ на Спас Добрев - д-р Даниела Мазганска, че е излъгала, че линейката не е оборудвана, за да го приемат в болницата, проф. Миланов коментира, че това е повсеместна практика и се случва всеки ден.

„Единствените спешни пациенти, които са желани, са кардиологично болните. Там има финансов драйв, който кара даже да се търсят подобни пациенти и без да им има нищо. Подобна система трябва да има за всички останали заболявания”, отбеляза той.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
4ATu

Гост 29.09.2017 10:02:19

Ми Чичовото нали е национален консултант, какво се обяснява като ученичка. Все система била виновна! Де-е-ба пироговските мърлячи! Добре че най-после изхвърлиха дъртия алкохолик!

Бесен 28.09.2017 22:55:28

Жалко, макар че е рода с проф. Милан Миланов, явно има много да учи. Милан никога не е казал лоша дума за колегите си и затова е уважаван. Явно на СтоЕнчо много му се иска да стане отново Директор на Пирогов и затова действа и говори популистки. Ако тоя нагаждач отново поеме управлението на Пирогов, ще принизи нивото му до хоспис за долекуване или до болница за палиативни грижи на онкоболни ...

Гост 28.09.2017 23:27:04

Само да припомня ,че докато беше директор си подава два пъти оставката и се кара с всички министри заради договорите с НЗОК. Бореше се за колегите си и тази сутрин не чух да каже една дума срещу колега.От злоба ли от що ли не видяхте как в интервюто доказа,че грешката е системна и не е редно да плаща персонално от колегите .

Гост 28.09.2017 19:18:40

Като била много притеснена да е взела такси Тя го е убила а преди са избягали от друга болница

Гост 28.09.2017 19:18:39

Като била много притеснена да е взела такси Тя го е убила а преди са избягали от друга болница

Гост 28.09.2017 17:18:39

Спешен медик никога не казва лошо за друг спешен медик !Как го постигнахте в интервюто , коментирайки една системна грешка за която ще платят само 4 пироговеца?

Гост 28.09.2017 17:15:16

страхотен !

Гост 28.09.2017 19:06:55

Да, страхотен лицемер... 'От Спешна помощ трябва да се обадят и да ни кажат, че карат пациент в критично състояние' . Чичка, на кой да се обадят. Вие имате ли координационен и комуникационен център с назначени лица , които се занимават само с това ? Молим ? Такива никога няма да кажат ,че самашковизмът и купонната здрава система са виновни, а все ще намерят обяснение като натопят хората до тях. Дефектна система не се корегира с наказания на човешкия фактор, но не им стиска да го кажат на политическата класа. МИШКИ

Гост 28.09.2017 16:13:29

И този е продажник,като министъра!

Х 28.09.2017 16:10:10

Точно този вариклечко е виновен за ситуацията в спешната помощ и в Пирогов. Той и чичо му Милан, който обикаля по медиите като ощипана госпожица, че и на 72 години не иска да освободи място за по-младите лекари. Не се наядоха, не се наоплакваха и все някой друг им е виновен.

Асен Балтов 28.09.2017 15:51:51

Ха-ха-ха "чичовото" се появи след като се отървахме вече от дъртия милан, въобразил си че е пирогов и започна да бръщолеви глупости. Марш при москов тъпчо!

Гост 28.09.2017 23:28:58

Хайде и тебе утре ще те пращаме при Семерджиев в забвение!Стига мениджърски експерименти с пирогов и пироговци!


Още новини
Напрежение заради починало дете в болницата в Разлог
20.01.2018 18:34:23

Напрежение заради починало дете в болницата в Разлог

Дете на 4 години от ромски произход е починало в детското отделение на МБАЛ в Разлог в петък вече ...

Обявяват грипна епидемия в Благоевград от понеделник
20.01.2018 11:16:54

Обявяват грипна епидемия в Благоевград от понеделник

РЗИ – Благоевград обявява грипна епидемия на територията на община Благоевград от понеделни ...
Актуална тема
Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала
19.12.2017 16:11:09 Ирина Пекарева

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала

Законът за бюджета на НЗОК за 2018 г. вече е неоспорим юридически факт. ...

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?
13.11.2017 14:15:45 Полина Тодорова

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?

От години представители на различни здравни професии настояват за свои законово представени и рег ...

Бремето на лимитите остава да виси над болниците
26.09.2017 17:59:27 Полина Тодорова

Бремето на лимитите остава да виси над болниците

НЗОК за пореден път съвсем ясно отхвърли възможността извършената от лечебните заведения надлимит ...

Проф. Плочев поема една одържавена и „минирана“ с проблеми здравна каса
27.07.2017 17:26:44 Полина Тодорова

Проф. Плочев поема една одържавена и „минирана“ с проблеми здравна каса

Проф. Плочев става 16-ят управител на НЗОК в 18-годишната история на здравноосигурителния фонд, с ...