Четвъртък, 19 Юли 2018
01
авг
6
 

Следят под лупа българите, лекувани зад граница

Нужна е по-строго правило за "обратна връзка", категоричен д-р Мирослав Ненков

Вторник, 01 Август 2017 | 12:03:06


По-голяма отчетност от стана на българските пациенти, които са се лекували в чужбина с публични средства, ще поиска настоящият екип на Министерство на  здравеопазването. Това стана ясно от интервю за Дарик на заместник-здравният минситър д-р Мирослав Ненков. „Когато се допускат пари за лечение в чужбина на български граждани или на дечица, има договор, който се подписва. В този договор самият пациент или неговите близки имат задължение да уведомят държавата за какво и как са похарчени тези пари. Това не са пари извадени от джоба и плеснати на масата и иди ги прави каквото искаш. Ти имаш вече задължение – обществото ти помага да се лекуваш, защото не може да ти подсигури лечение тук, за едни много големи пари“, коментира д-р Ненков, допълвайки, че нерядко става така, че хората, лекувани в чужбина не търсят повече Министерство на здравеопазването, освен ако не възникване някакъв проблем. Той допълни, че както по отношение на Комисията за лечение в чужбина, така и спрямо Център фонд за лечение на деца, е нужно по-строго правило за „обратна връзка“ с хората. „Това е част от задължението на хората, които получават помощта от държавата“, категоричен бе той, като допълни, че събирането на документите не представлява затруднение, но има хора, които не го правят.

Припомняме, дълговете на НЗОК към чужди клиники, надхвърлящи 230 милиона лева, се очертават като един от сериозните проблеми пред касата. На няколко пъти темата беше повдигана по време на надзорните съвети на фонда през последните месеци, като се обсъждаше и нуждата от по-големи проверки на изразходените средства.

Що се касае до обществената поръчка за поддръжката на комуникацията в системата на спешна помощ, д-р Ненков обясни, че тя ще бъде обявена на сайта на ресорното министерство най-вероятно днес или утре. Той припомни, че тя е трябвало да бъде пусната през февруари и е забавена най-вероятно заради смяната на няколко правителства. Д-р Ненков разясни, че това, което е направено от екипа на проф. Петров, е „изпипване на детайли в техническата спецификация“, като същевременно се реализира разумна икономия. По думите му тя ще е близо един милион лева. „Целта на това ръководство на министерство на здравеопазването е за по-малко пари да получи същото качество“, отбеляза д-р Ненков. Той посочи, че спестените средства биха могли да се вложат в инвестиции в лечебни заведения като ремонтни дейности и други. Във всеки случай той подчерта, че става въпрос за изключително сериозна поддръжка на система, която е част от националната сигурност и надали ще се яви „някоя гаражна фирма“.

От интервюто му стана още ясно, че са намалени бордовете на всички лечебни заведения у нас, на които министерството е принципал. Той обясни, че заплатата на членовете на бордовете, без представителите на МЗ, които не получават възнаграждение за тази си дейнсост, е средно 2000 лв. С намаляването им, изчисли Ненков, само от 60 болници месечно, ще се спестят 120 000 лв.

В коментар за финансовото състояние за лечебните заведение у нас, д-р Ненков посочи, че има и болнични директори, които са „уникални“ и се справят успешно с ръководеното на поверените им болници. Като такива той определи директора на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“, като припомни, че столичната болница е помогнала със заем на болницата в Ловеч, без това да „я разклати финансово“. Похвала не спести и за ръководството на УМАЛ „Св. Екатерина“.

За новия управител на НЗОК проф. Камен Плочев заместник-здравният министър заяви, че неговото огромно предимство е, че той е извън административната система и е чист човек. Той ще получи пълната подкрепа на ръководния екип на министерство на здравеопазването, категоричен бе д-р Ненков.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
NPUZ

гост 02.08.2017 10:51:11

Смешник

Петров 02.08.2017 07:52:53

Прав е плондира, "уникалния" директор на болница " Иван Рилски" нарече Премиера престъпник и ГЕРБ най големите крадци, и не само че не го махнаха ами го и хвалят!!! Това си е "уникално"!!!

Никодимчо 02.08.2017 00:05:08

Ооо, ще командироваме служител на МЗ до всеки лекуван в ЕС ли, да смята и пресмята? А ще ми каже ли Ненков, на базата на тоиз договор, за какво са похарчени парите от моите 17-годишни вноски, които аз /слава Богу/ не ми се е наложило да употребявам през касата?

гост 01.08.2017 21:38:32

С този "уникален мошенник" на болница "Иван Рилски", "дебелия разказвач на вицове" изби рибата!!! Е нема такава държава, тоя е за затвора, когато и да го хванеш, а представителя на държавата го определя като уникален!!!!!

Гост 01.08.2017 15:07:31

Тоя плондир освен да следи дали се е опекло прасенцето, друго едва ли може

стан 01.08.2017 13:40:19

Пак бюрократични хватки! С искане на разни документи ще успеят да откажат пациентите да си търсят парите от НЗОК в България! Ето ти спестени няколко милиона! Служителите на Касата и техните ръководители са гениални мислители!


Още новини
Уволниха пловдивски медици, след като учредили синдикат
19.07.2018 10:12:03

Уволниха пловдивски медици, след като учредили синдикат

Трима медици от 5-то ДКЦ в Пловдив са съкратени, след като учредили синдикат в здравното заведени ...

Във вестниците: Идеи на бъдещ шеф на Касата, липса на лекари, ТЕЛК
19.07.2018 09:39:09

Във вестниците: Идеи на бъдещ шеф на Касата, липса на лекари, ТЕЛК

Очаквано, изслушването на кандидата за управител на НЗОК в здравната комисия вчера привлича внима ...
Актуална тема
Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи
07.04.2018 14:19:32 Надежда Ненова

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи

Два големи проблема се очертават пред България в контекста на универсалното здравно покритие. Тов ...

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала
19.12.2017 16:11:09 Ирина Пекарева

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала

Законът за бюджета на НЗОК за 2018 г. вече е неоспорим юридически факт. ...

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?
13.11.2017 14:15:45 Полина Тодорова

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?

От години представители на различни здравни професии настояват за свои законово представени и рег ...