Сряда, 18 Юли 2018
20
окт
9
 

Финансистът Живко Иванов:

Раздут административен щат в болниците „изяжда“ парите за лекарските заплати

След 2015 г. различни регулации водят до отрицателен финансов резултат в системата на лечебните заведения

Петък, 20 Октомври 2017 | 13:15:55 Надежда Ненова


„През 2016 г. в България има 328 болници с различна форма на собственост – държавни, общински и частни. Общо приходите в системата са 2,4 млрд. лева, в които са включени всички приходни източници – приходи от продажба и финансиране. Средният приход на болница за миналата година е малко над 7 млн. лева. Предвид факта, че има огромни болници, които минават приход от 100 млн. лева, се вижда за какво раздробяване на системата става въпрос. Към момента най-големият доставчик на здравна помощ е държавата с болниците, в които тя има над 51% собственост. Средният приход при тях е малко над 18 млн. лв., при частните болници е близо 6 млн. лв., а при общинските – 3,6 млн. лева.“

Това заяви при представянето на осреднените финансови показатели на болниците управляващият партньор в счетоводна къща „Симбула“ Живко Иванов по време на вчерашната конференция „Актуални проблеми пред финансовото управление на лечебните заведения за болнична помощ“.

По думите му обаче по-интересна е структурата на разходите, която показва за какво отиват всички приходи.

„Миналата година болниците са изхарчили всичко, което са получили

Средният разход на болница е 7,5 млн. лв. Системата за болнична помощ е похарчила близо 900 млн. лв. за суровини и материали (лекарства и медицински изделия) през 2016 г. Разходите за външни услуги пък са били 245 млн. лева. Средно – 750 000 лв. на болница. Тук има съществена разлика между държавните, общинските и частните болници, което се дължи на бизнес практиката частните болници да не притежават активите, с които работят“, каза Иванов.

Той отбеляза, че разходите за персонал към края на 2016 г. са били 1,1 млрд. лева. Средно болниците в България отделят близо 3,5 млн. лева за заплати. „Навремето, в болница, в която работех, имах един началник-чужденец, който винаги ми казваше, че разходът за персонал, който трябва да имаме, е 40% от прихода като максимум и трябва да се стремим към 36%. Бях много несъгласен с него, тъй като се намирах по средата между него като собственик и българските лекари. Затова направих много голямо проучване, извадих финансовите резултати на 200 болници от целия свят. Учудването ми беше много голямо, когато установих, че всяка болница, в която разходът за заплати минаваше 40% от прихода, беше на загуба“, поясни Иванов в презентацията си.

„Тъй като у нас темата е политически сензитивна, трябва да отбележа, че е възможно въпреки по-високия разход за заплати, медицинският персонал да получава ниски възнаграждения. Това е така по ред причини: начинът на формиране на възнагражденията, повече персонал от необходимия или по-скоро – повече административен персонал, отколкото ни е необходим. В този показател влизат всички разходи за заплати на абсолютно всички хора, които са на щат към болницата“, заключи финансистът.

Според анализа на Живко Иванов до 2014 г. включително системата се е движила устойчиво с положителен финансов резултат. Това обаче се променя

от 2015 г. насам след въвеждането на различни регулации

„За 2016 г. системата сумарно има отрицателен финансов резултат – 34 млн. лева. Естествено на 2,4 млрд. лева приходи, това не е кой знае колко страшно, но пък това е ясен сигнал към управниците ни, че има какво да се желае. Регулаторната рамка в последните няколко години беше толкова съществено пренаместена, че неминуемо се отразява на този показател“, каза той.

Финансистът допълни, че средният финансов резултат за частните болници е 190 000 лв., за държавните той е  -320 000 лв., а за общинските е -270 000 лв. По думите му обаче тези цифри са важни единствено като основа, с която всяка отделна болница може да сравни своите показатели.

Маржът на печалбата също е отрицателен. „Средният за системата е -1,42%, като високият е 3,30%. Това показва сериозно намаляване на маржа в сравнение с предходните години. Това категорично е резултат от заиграването с регулациите“, заяви Иванов.

Според направения от него анализ на данните от финансовите отчети на лечебните заведения голямата задлъжнялост на болниците е мит. „Във всяка система има „черни овце“, но като цяло плащанията се движат сравнително навреме. И е логично с постоянното нарастване на оборота и необходимостта от оборотен капитал да нарастват и задълженията към края на годината. Общо

824 млн. лева са били задълженията на лечебните заведения за миналата година,

като средно е 2,5 млн. лева на болница. Обикновено над 50% от тези задължения са текущи, т.е. в срок, и чакат падежа си да бъдат платени. Просрочените задължения са доста по-малко, предвид начините, по които влиза инвестиционния капитал в системата на общинското и държавното здравеопазване - от една страна от публичния сектор и през принципал, а от друга през различни финансови инструменти. За частните болници, предвид факта, че инвестиционните дружества не са включени в тези финансови отчети, не можем да видим използването на тези инструменти“, каза той.

В заключение Живко Иванов обърна внимание на маржа на печалбата на търговците на едро на лекарствени продукти. „Средният брутен марж на системата от търговци е 15%, като минималният марж (едно дружество) е 2%. Има едно дружество обаче, което показва устойчив марж, което работи с печалба от 15 пъти. Не си ли струва да проверите финансовите отчети на контрагентите, от които купувате?“, обърна се той към представителите на лечебните заведения, които присъстваха на конференцията.  

„Виждам възможност за оптимизиране на разходите по посока на получаване на повече блага за същите разходи било под формата на по-удовлетворени лекари, или на по-добри консумативи и лекарства. Виждам възможност да бъде освободен ресурс от сега съществуващите разходи, който да бъде използван по-ефективно. Ако говорим на ниво система, можем да кажем, че

в НЗОК има неусвоен ресурс от здравни осигуровки, който към момента бива любезно задържан от правителството с други цели.

Не казвам дали е правилно или не – просто е обективен факт“, завърши Живко Иванов.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
Xa1E

Така лапат журналята от Нова! 24.10.2017 12:04:07

ТАРИФА ЗА ИЗЛЪЧВАНЕ НА ПЛАТЕНИ РЕПОРТАЖИ ВАЛИДНА ОТ 1 ОКТОМВРИ 2017 - НОВА ТВ • ПЛАТЕН РЕПОРТАЖ В „ЗДРАВЕЙ, БЪЛГАРИЯ”, 06:20-09:30, ПОНЕДЕЛНИК - ПЕТЪК: o 1 мин. 4 200 лева* o 2 мин. 8 400 лева* • ПЛАТЕН РЕПОРТАЖ В „НА КАФЕ”, 09:30-11:30, ПОНЕДЕЛНИК - ПЕТЪК: o 1 мин. 2 600 лева* o 2 мин. 5 200 лева* • ПЛАТЕН РЕПОРТАЖ „НОВИНИТЕ НА НОВА”, 12:00-12:30, ПОНЕДЕЛНИК - ПЕТЪК: o 1 мин. 4 200 лева* o 2 мин. 8 400 лева* • ПЛАТЕН РЕПОРТАЖ „НОВИНИТЕ НА НОВА”, 19:00-20:00, ПОНЕДЕЛНИК - НЕДЕЛЯ: o 1 мин. 13 500 лева* o 2 мин. 27 000 лева* • ПЛАТЕН РЕПОРТАЖ „НОВИНИТЕ НА НОВА”, 23:30-24:00, ПОНЕДЕЛНИК - ПЕТЪК: o 1 мин. 7 000 лева* o 2 мин. 14 000 лева* • ПЛАТЕН РЕПОРТАЖ В „СЪБУДИ СЕ”, 08:00-11:00, СЪБОТА - НЕДЕЛЯ: o 1 мин. 4 200 лева* o 2 мин. 8 400 лева* • ПЛАТЕН РЕПОРТАЖ „НОВИНИТЕ НА НОВА”, 12:00-12:30, СЪБОТА - НЕДЕЛЯ: o 1 мин. 4 400 лева* o 2 мин. 8 800 лева* * Цените са брутни съгласно рекламната тарифа за месец октомври 2017 г. * Към цените за излъчване се начисляват допълнително технически разходи за изработка (заснемане и монтаж). Техническите разходи се определят в зависимост от локацията за заснемане. Цените не са с включен ДДС и подлежат на промяна.

гогчооолу 25.10.2017 23:43:16

Абе за тези няма ли здравна каса,контрольори ,одити ,РЗИ ,РИОСВ и всички подобни по веригата. Я,колко сладко било,то не е като да си поискаш 3 лв. потребителска такса.

един 23.10.2017 16:20:35

На уважаемият икономист ясно ли му е , че "раздутата " администрация е изискване на поредица от закони . 1. Знаете ли , че в големите държавни болници имат звена за обществени поръчки , а частните не са задължени да провеждат такива ??? 2. Знаете ли , че от една година в същите болници трябва да има звено за вътрешен одит ??? 3. Знаете ли , че миналата година се "чекираше " всеки пациент и за да няма опашки при приема на пациенти се увеличи щата ??? 4. Знаете ли ,че с промяна в законовата база трябва да имаме задължителни човек , които да отговаря за сигурността на информацията ??? ЗНАЕТЕ ли ...знаете ли , че докато някои икономист се упражнява по темата за финансовите задължения някои "крадлив " мениджър си е загубил съня да се чуди дали с това , което ще получи от НЗОК може да плати ток , вода и най- вече заплати и дали някои екип и цяло отделение няма да решат да напуснат , защото някъде може с по- малко работа да получат много повече ( и никой не трябва да им се сърди за това ) !!! Много е удобно да си съдник , но системата е опорочена до неузнаваемост и не финансовите проблеми ще я обърнат , а медицинската дейност , защото пишем и говорим за медицина на 19.10 , когато награждаваме шепа хора , които имат привилегията да са повече лекари отколкото търговци . Да живеят икономистите , които виждат в тъмното и горко им на мениджърите , които са осветени като крадци . За лекарствата има логика , защото не може от влизането на пазара до влизането на хапчето в устата на болния всички да са финансово мотивирани и доволни (едни с пликче , други с вечеря , трети с конгрес , четвърти със скъпа екскурзия . Крадците са много и те обикновено силно крещят "дръжте крадеца "!ЛОШИТЕ САВ ЦЯЛАТА СИСТЕМА И МОЖЕ БИ МНОГО ОТ ТЯХ БИХА БИЛИ ДРОБРИ , НО ПРИ ДРУГИ УСЛОВИЯ И ДРУГА СИСТЕМА . Няма да стане защото много хора ще загубят много и, а те вземат решенията и търсят виновни .

emt 22.10.2017 17:38:18

Ясно е , че в държавните структури са налице далавери в заплащането на труда при различните отделения и помощен персонал. Някои от тези болници участват в паралелен износ на лекарства зад граница ,срещу големи комисионни. Някои от болничните шефове поради това , че са лоши менижари водят здравните заведения към фалит. Държавен контрол няма. Навсякъде корупция. Здравеопазване няма.

компетентен 21.10.2017 11:20:09

от този АНАЛиз не разбрах главното - колко от парите за болниците се усвояват от частните болници , КОЛКО милиарда са доплащанията в системата , колко като процент се доплаща в общинските , частните и държавните болници , спрямо приходите от НЗОК на същите. Именно числата по тези въпроси ще покажат реалното състояние на нещата ....

Никодимчо 20.10.2017 16:10:20

А на клати*курниците от МЗ в бордовете пресметнахте ли заплатите? Сравнихте ли, че заплатите на членовете от бордовете на МБАЛ-овете са колкото заплатите на поне три отделения? Ама нали са наши хора, верни партийни другари, си траем...

съгласен 23.10.2017 16:26:46

Нали скоро показаха кой е в тези бордове . Брат на депутат в болницата в Габрово , но пък той си работи в часна болница в Плевен и си получава повече от началник на отделение .

бозливо въпросче 22.10.2017 19:41:30

Да сте чули да ни стигат пари за бордоваците, за кияците в МЗ, НЗОК и ИАМО?

Гост 20.10.2017 14:54:38

„Миналата година болниците са изхарчили всичко, което са получили -------------------------------------------Айде още един пуцаджия -икономист. Само тази фраза издава колко е трагичен.Те парите не им стигат-той изхарчили ги.Като вместо 10 000 лв им дават 6000 какво очаква този. Да ги спестят,че да им ги вземе държавата ли!Нещастник!!!


Още новини
Промени в лекарствената политика и лечението в чужбина иска д-р Дечев (обновена)
18.07.2018 17:24:03 Надежда Ненова

Промени в лекарствената политика и лечението в чужбина иска д-р Дечев (обновена)

Промени в работата на НЗОК ще предложи д-р Дечо Дечев след избирането си за управител на фонда. Т ...

УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна отбеляза патронния си празник
18.07.2018 16:23:45

УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна отбеляза патронния си празник

С литургия за здраве и благополучие, отслужена от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, ...
Актуална тема
Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи
07.04.2018 14:19:32 Надежда Ненова

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи

Два големи проблема се очертават пред България в контекста на универсалното здравно покритие. Тов ...

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала
19.12.2017 16:11:09 Ирина Пекарева

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала

Законът за бюджета на НЗОК за 2018 г. вече е неоспорим юридически факт. ...

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?
13.11.2017 14:15:45 Полина Тодорова

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?

От години представители на различни здравни професии настояват за свои законово представени и рег ...