Вторник, 17 Юли 2018
23
окт
3
 

Работна група готви мерки срещу фалшивите болнични и решения на ТЕЛК

Понеделник, 23 Октомври 2017 | 15:37:07


Работна група към Министерството на здравеопазването подготвя мерки за справяне с фалшивите болнични и ТЕЛК решения. Това съобщи управителят на Националният осигурителен институт Ивайло Иванов преди заседанието на Надзорния съвет, на което се обсъжда проектобюджетът на общественото осигуряване за догодина, цитиран от БНР. По думите му, той не е притеснен от негативната реакция на бизнес и синдикати към документа.

По повод опита да се намали издаването на болнични листове на мними болни, Иванов даде пример с предприятия, в които над 50 процента от служителите са в продължителен отпуск по болест. При него е идвал британски собственик на фирма в Ихтиман, който разказал, че за шест месеца са издадени 700 болнични на 500 служители, като само един лекар е издал 200.

Заместник здравният министър Мирослав Ненков също потвърди, че се работи по нови мерки за ограничаване на болничните листове без основание.

„Последващият контрол, след като вече е издаден болничният лист, е абсолютно безпредметен, защото той документално е прекрасно оформен. Трябва да образоваме моите колеги, тези, които издават болничните листове. В крайна сметка те нанасят огромна щета“, коментира Ненков.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
WLpx

деси 25.10.2017 13:28:42

Хората получават болнични щото са се осигурявали за това. То не може НОИ само да събира пари, а като се наложи да не плаща. Като има злоупотреби въз основа на наблюдения да налагат контрол и глоби на злоупотребяващите. Що всички наред ще търпят санкции. Това е нарушение на основно човешко право. Господ все пак ни е направил да се разболяваме. Не сме от желязо. Сега, както са тръгнали вирусите, после грипа и какво - да ходим на работа болни, за да разболяваме другите около себе си и да правим оборот на аптеките. И така до към юни 2018 г. после който оцелял, ОК, който умрял- Бог да го прости.

ХХХХХ 24.10.2017 10:10:22

С ДАДЕНОТО ПРАВО НА ЗЗОЛ-а ДА СМЕНЯ ОПЛ НА 6м. МУ СЕ ДАВА СВОБОДАТА ДА ИЗДЕВАТЕЛСТВА НАД ОПЛ НЕ САМО ЗА БОЛНИЧНИ И МЕД. БЕЛЕЖКИ ЗА УЧЕНИЦИТЕ, НО И ЗА НЕНУЖНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ И КОНСУЛТАЦИИ СЪС СПЕЦИАЛИСТИ. ПРИ ОТКАЗ И ПОКАЗВАНЕ НА ПРОФЕСИОНАЛИЗЪМ И ХАРАКТЕР СИ НЕЗАБАВНО ЗАПЛАШЕН ОТ ОТПИСВАНЕ НА ЗЗОЛ-а И СЕМЕЙСТВОТО МУ И ТИ СИ ГУБЕЩИЯТ. ЗАЩО НИКОЙ НЕ НАСТОЯВА ЗА ПРОМЯНА В СРОКА ЗА СМЯНА НА ОПЛ ДА БЪДЕ ПРЕЗ 2-3г. КАКТО Е В ЦИВИЛИЗОВАНИТЕ СТРАНИ?! ВСИЧКИ НАПЪНИ ЗА ОГРАНИЧАВАНЕ НА ФАЛШИФИКАЦИИТЕ СА ОБРЕЧЕНИ НА ПРОВАЛ - САМО СЕ УСЛОЖНЯВА РАБОТАТА НА ЛЕКАРЯ И НАИСТИНА ТРЯБВА ДА СЕ ЗАПЛАЩА ДОПЪЛНИТЕЛНО. Д-р ДУЛИТЪЛ Е МНОГО ТОЧЕН, КАКТО ВИНАГИ - В САЩ АКО НЕ ИЗПОЛЗВАШ ДАДЕНИТЕ ТИ ДНИ ЗА ОТСЪСТВИЕ ПО БОЛЕСТ ИЛИ ДР. СУБЕКТИВНА ПРИЧИНА, СЕ ПРИБАВЯТ КЪМ ГОДИШНИЯ ТИ ОТПУСК!!!!!! ТОВА Е ИСТИНСКА ПОЛИТИКА - НАШЕТО Е НАСИЛИЕ НАД ОПЛ, А НЕ НАД ЗЗОЛ-а, ЗА СЪЖАЛЕНИЕ. ДОКОГА ЩЕ ПРЕЛИВАМЕ ОТ ПУСТО В ПРАЗНО - ЕДИНСТВЕНО ВДИГАМЕ ЦЕНАТА НА КОРУПЦИЯТА, ВМЕСТО ДА Я ОГРАНИЧИМ ЕФЕКТИВНО.

Dr_Doolittle 23.10.2017 18:46:31

Ало чички, въвеждайте доплащане. Защото много лесно за 2.90 пациентът идва,симулира и поучава болничен лист. ЗАЩОТО МНОГО Е ЛЕСЕН ДОСТЪПЪТ ,затова. И въведете поне веднъж нещо европейско. Например в UK за отсъствия поради болест под 10 дни за не се минава при лекар и не се издават болнични листове. Ако отсъствате до 2 дни обаждате се и давате обяснения пред работодателя. Ако отсъствате от 3 до 9 дни , работодателят ви дава формуляр да попълвате защо сте отсъствали. Над 10 дни тогава се изисква медицински сертификат. Всеки си носи отговорност и ако злоупотребява и отсъства системно работодателят му бие шута без обяснения пред синдикати и държавни чиновници. Същото е и с медицинските бележки за учениците. Никой лекар в UK, никаква практика не преглежда деца с хрема ,както тук са си свикнали (щото е безплатно) да се мъкне за да му се оправдаят на детето отсъствията. Родителят се обажда в училището и заявява защо детето ще отсъства. Какво става ако детето системно отсъства с оправдания -идват социалните и ги разпердушинват, отнемат им социалните помощи, а те са съществени. Родителят носи главната отговорност и не може да се крие зад личния лекар с измислени заболявания на детето, защото се успало и не ходило на училище.


Още новини
Тристранката разгледа промените в ТЕЛК
17.07.2018 16:40:48

Тристранката разгледа промените в ТЕЛК

„Слагаме край на възможността с шипове в гърба и два избити зъба да се взима инвалидност. Щ ...

Официалното доплащане за медицински услуги ще изсветли процесите в сектора
17.07.2018 15:46:00

Официалното доплащане за медицински услуги ще изсветли процесите в сектора

Идеята пациентите да доплащат за медицински услуги е стъпка в правилната посока, тъй като ще се и ...
Актуална тема
Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи
07.04.2018 14:19:32 Надежда Ненова

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи

Два големи проблема се очертават пред България в контекста на универсалното здравно покритие. Тов ...

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала
19.12.2017 16:11:09 Ирина Пекарева

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала

Законът за бюджета на НЗОК за 2018 г. вече е неоспорим юридически факт. ...

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?
13.11.2017 14:15:45 Полина Тодорова

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?

От години представители на различни здравни професии настояват за свои законово представени и рег ...