Събота, 21 Юли 2018
20
ноем
6
 

Проф. Плочев: С мораториума за нови лекарства касата ще си отдъхне за една година

При този натиск за медикаменти и иновации здравната вноска трябва да е 10%, смята управителят на касата

Понеделник, 20 Ноември 2017 | 11:30:17


С мораториума за нови лекарства здравната каса ще си отдъхне за една година. Това мнение изрази в ефира на Дарик радио управителят на НЗОК проф. Камен Плочев, който коментира идеята новите лекарства и дейности в болниците да не се покриват от здравния фонд за период от една година. Припомняме, текстът залегна в проектобюджета на касата за 2018 и беше приет на първо четене в парламента, но срещу него се обявиха представители на опозицията.

Запитан дали е лично „за” или „против” него проф. Плочев отговори: „Причината е, че ни трябва една година да отдъхнем. Значи представете си, че здравеопазването е една кола, която ние бутаме по един наклон. Та е развалена, имаме два варианта, три варианта: да спрем и да поправим колата, да я ремонтираме и тя да си тръгне сама. Да спрем, да поправим за една година системата, да включим електронното здравеопазване."

„В конституцията ясно и точно пише - всеки български гражданин има достъп до адекватно лечение, но никой не е казал „до луксозно лечение“, категоричен бе още той.

Управителят на НЗОК отбеляза, че сумата, изразходвана от касата за лекарства, достига 1,7 млрд. лв. „Никой не е казал, че няма да има нови болници и нови лекарства. Няма да ги плаща касата, иначе и болници ще има, и лекарства ще има“, подчерта проф. Плочев.

Той коментира и оттеглянето на проф. Николай Петров от министерския пост и твърденията, че това е станало заради натиск от фармацевтичния бизнес. „Дори да приемем тезата, че здравният министър си е отишъл заради фармацевтичните компании, аз мисля, че много повече ги подразни това, че прави прозрачна обществена поръчка за търговете за лекарствата и определя цените, по които касата ще плаща. Това е много по-страшно за касата, а не всяка болница с всяка фирма да се договаря колко струва лекарството“, заяви той, като допълни, че проф. Петров е бил тръгнал по прав път в политиките си начело на МЗ.  

По темата за лекарствата проф. Плочев заяви още, че са открити няколко механизма за източване на НЗОК, които трябва да бъдат поставени под контрол. Един от тях, стана ясно от интервюто му, е при тестването на нови медикаменти в болниците, които се поемат от фирмите, а в същото време лечебните заведения да ги отчитат пред касата. Друг механизъм е преопаковането на медикаменти у нас.

Проф. Плочев коментира и преговорите по Националния рамков договор, като посочва, че има проблем около подписването му. „Нямаме двата основни показателя, по които да се договаряме, нямаме фактически обеми, тоест номер две падна (Наредба 2 за основния пакет дейности – бел.ред.), нямаме и нива на компетентност, тоест стандарти. А рамката се договаря по това в коя болница какво може да върви, тоест колко да й се плаща и в какъв обем. Ни обем имаме, ни в коя болница на какво ниво е“, отбеляза той.

Като цяло проф. Плочев посочи, че е налице изкривена философия на пазарния механизъм. „Това е философията на хаоса, да няма правила, да няма ред, за да може да се въртят четири милиарда под масата незаконно, ето това е цялата работа“, заяви той.

Според управителя на НЗОК здравната вноска трябва да се увеличи и да достигне 10 процента, като аргументът, който той даде, е натискът за нови лекарства, както и диагостични и терапевтични иновации. „Като иска толкова иновативни лекарства до всяко най-ново, най-скъпо лекарство, което стига, до най-новия диагностичен метод, който е на света да има достъп българския пациент, да бъде добър да си увеличи вноската“, коментира той.

Проф. Плочев признава още, че е готов да се оттегли от заемания пост, ако няма сходни виждания за системата с новия министър. Подобно разминаване обаче с Кирил Ананиев не е налице, стана ясно от думите му. Ако новият здравен министър дойде и имаме еднакви виждания и ще вървим еднакво напред, няма да си подам оставката, посочи той, като допълни, че с Ананиев са работили много добре и той е много „разбран човек“.

„Ще бъде бягство от бойното поле. Аз съм военен, не бягам от бойното поле“, заяви в заключение проф. Плочев, запитан дали това означава, че остава на поста си. Коментари по темата

Правила на форума за коментари
uRej

Компетентен 20.11.2017 22:46:46

Слушах др. Плочев по Дарик и изпитах истинско задоволство. Той разбира как стоят нещата , витиеват е и изглежда опитен манипулатор и апаратчик. Освен че ще излобира скъпи КП за инфекциите , както го направи навремето Божо катедъра за коронарографиите , Плочев ще се опита с разясняване да лобира за здравна карта , регулации и по-висока здравна вноска . Казва 10 % за да е по-приемливо, той си знае че трябва да са поне 12 . Не че имам особени надежди , но човек с подобно бакалско мислене и просташко изразяване на мислите , с елементи на лек цинизъм , ми допада твърде - чувате ли ! И илач ще има и нови болници ще има , всичко ще има просто НЗОК няма да го плаща и да има нищо общо с това . Ашколсунь !

БЛС-Въоръжено Крило 20.11.2017 16:44:57

Чичодядко, закривайте се и ще си починете. Няма по-безсмислена институция ако ще продължавате с бюджетното финансиране от соца и то на остатъчен принцип .Това може да го вършат и 2 лелки от финансовото министерство, дори не отдел. ЗА КАКВО СТЕ ВИЕ и цялата пасмина наречена надзорен съвет, синдикални глисти, псевдопациентски организации накачурени и навързали се на входа и изхода и така нататък . ЗА КАКВО ?

Памперс 20.11.2017 16:20:29

Има един начин да се отдадеш на дълготраен заслужен отдих, а не на едногодишен. Особено ако си навършил пенсионна възраст. Дядка, отивай си гледай лозята и ракиите, за да не ходиш след няколко месеца с години по други институции да се обяснява. Хунтата приключи, няма кой да те пази.

Гост 20.11.2017 12:49:13

'за да може да се въртят четири милиарда под масата незаконно'. Ами тогава спестете си ги бе. Тогава въведете пазарни правила тоест клиент <-> доставчик на здравната услуга и директни разплащания към доставчика . За какво ви е тогава солидарно осигуряване и то имитация. Всеки да си плаща ползването на здравни услуги след като с години ще спекулирате ,че тези пари са незаконни и даже открадвани от докторите. Ха направете го, да чуем пролетарския вой и писък

Гост 20.11.2017 12:41:14

Дойдохме ли си на думата, политическата измет чрез Плочев говори за увеличение на вноските, та да могат да крадат още повече техните частни и държавни структури. Нищо обаче за остойностяване на лекарски труд, за премахване на бордовете на държавните болници, за закриване паразитния холдинг на Ангарски, за тотални реформи и намаляване чиновляците из НЗОК, РЗОК, РЗИ, МЗ, Център по хигиена и тем подобни.

Гост 20.11.2017 11:59:13

Плочка, те ще ти я подадат, не се притеснявай......... Те и на Глинка подадоха след един следобеден разговор с него......


Още новини
Познавам хората на по-високи нива в НЗОК, те имат капацитет да направят промените
20.07.2018 17:41:26

Познавам хората на по-високи нива в НЗОК, те имат капацитет да направят промените

Без подкрепа от Министерски съвет, МЗ и Надзорния съвет на Здравната каса няма как да се осъществ ...

Само отличници с шанс за прием в МУ-Варна
20.07.2018 16:35:15

Само отличници с шанс за прием в МУ-Варна

Трима студенти с максимален бал от приемните изпити тази година са се записали да учат в Медицинс ...
Актуална тема
Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи
07.04.2018 14:19:32 Надежда Ненова

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи

Два големи проблема се очертават пред България в контекста на универсалното здравно покритие. Тов ...

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала
19.12.2017 16:11:09 Ирина Пекарева

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала

Законът за бюджета на НЗОК за 2018 г. вече е неоспорим юридически факт. ...

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?
13.11.2017 14:15:45 Полина Тодорова

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?

От години представители на различни здравни професии настояват за свои законово представени и рег ...