Вторник, 16 Януари 2018
01
ноем
8
 

Проф. Плочев: И ние, и БЛС работим по преостойностяване на клиничните пътеки

Сряда, 01 Ноември 2017 | 11:19:06


Здравната система е грешно конструирана – основите са грешно поставени. Това заяви пред БНТ управителят на НЗОК проф. Камен Плочев. „Градежът, значи, те са започнали с добри намерения, хората, които са създали тази каса преди 18 г. Искали са да направят един социален минимум на здраве, хората да се чувстват сигурни. Но никой не е очаквал, че ще се хлъзне в посока търсене само на печалба и на луксозни варианти на здравеопазване“, коментира той и посочи, че лечението принципно е скъпа дейност и 8% здравна вноска е малко.

По думите му, проблем има и в контрола. „Липсва ефикасният контрол, което е много важно. Поради което първото, което осъзнах, че трябва да направя с екипа, който ръководя – това е на всяка цена да преустроя системата на контрол, да направя такъв контрол, който да дава реална, точна информация. Защото нали знаете, парите са въпрос на сметка. Ако неправилно се направи сметката – фалираш“, каза проф. Плочев и допълни, че към момента са положени основите на реален контрол.

„Основата се нарича електронно здравеопазване. Това е контрол на дейностите, обемите и разплащанията онлайн в реално време, като най-добрият контрольор няма да бъде служител от касата, а самият пациент. Той със своята карта, електронна лична идентификационна здравна карта ще може във всеки момент да влиза в системата, системата ще регистрира неговото влизане. Тоест ще знаем къде се е прегледал, ще знаем в коя лаборатория са му взети изследвания, ще знаем в кой рентген е направена снимка, ще знаем след това в коя аптека си е взел лекарството или в коя болница е отишъл – и как е отишъл до болницата, дали по заобиколния път чрез личния лекар и специалиста, или директно по спешност направо в болницата. Всичко това ще ни даде възможност не само да имаме реална представа, но и да планираме дейностите. И най-важното – да планираме риска“, подчерта управителят на касата.

От думите му стана ясно, че идеята за промяна на цените на клиничните пътеки не е забравена. Той припомни, че те не са актуализирани от 10 години и посочи, че към момента има огромен дисбаланс сред тях, което кара лечебните заведения да се стремят да приемат болни със заболявания, които се лекуват по по-скъпите пътеки и да избягват тежко болни с допълнителни усложнения, тъй като те не се заплащат от НЗОК.

„Тук е много важно да залегнем на принципи. Трябва да има принцип – защо го правим така, защо увеличаваме тук със 100 лв., пък там с 200 лв., а пък еди-къде си с 300 лв. Тези принципи в момента се разработват. Но аз не мога да коментирам, защото те са предмет на разговори между нас и Лекарския съюз – хората, които ще изпълняват тези дейности. И няма да е коректно от сега да кажа неща, които може и да не станат утре или колегите да не са съгласни. Но сме разработили наш вариант, те са разработили също“, обясни проф. Плочев.

Управителят на НЗОК коментира и текстовата част на новия бюджет на касата, в която са наложени забрани за финансиране на нови дейности в болниците и нови лекарства. „Значи, това за мен е немислимо“, заяви той и посочи, че не трябва да се избягва новото. „Трябва да го приемем, но много внимателно и преценено. Да не е поредният опит някой да направи пари за сметка на здраве. А това е нещо, срещу което аз се боря“, каза проф. Камен Плочев и допълни, че тъкмо тук е една от пробойните в системата. „Какво пречи сега за една нова молекула, ново лекарство, групата, те си имат пациентски организации, да се направи един фонд, този фонд евентуално да мине през Министерство на здравеопазването по някакъв друг начин, от който фонд да се подпомогнат хората. Дори и фирмите, пуснат пет човека например безплатно да видим как върви това лечение, и като върви добре, ами ние сами ще търсим фирмата да си купим лекарството и да помагаме на хората. Просто не може изведнъж – дошло лекарството днес, айде утре на пазара“, коментира той и даде следния пример: „Франция например като излезе ново лекарство, две години това лекарство се проучва, прави му се маркетинг по различни модели дали действа или не, и чак тогава осигурителните дружества започват да го заплащат. Значи, трябва да има нещо по средата.“

От думите на управителя на касата стана ясно, че той приветства идеята за реално включване на допълнителни осигурители. „Много добра идея. Така трябва да стане наистина, така трябва да бъде. Касата трябва да покрива един минимум пакет, който да осигурява на хората здраве. Това, което се полага по Конституция. Но някои допълнителни неща трябва да се дозаплащат. Защото сега какво става? България е на второ място в света по копеймънт, тоест заплащане от джоба. Американците плащат 56% от джоба си, ние плащаме 47%“, заяви той и отново се върна на въпроса за здравните вноски: „Проблемът е, че здравеопазването е скъпо и тази солидарна система, която събира само 8%, в другите държави са 12, 16, 18%, тоест ние събираме една сума, която покрива един минимум. Тя не може да покрие всички разходи. Трябва да има надграждане“, коментира проф. Плочев.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
yaCU

Гост 01.11.2017 13:53:46

"Но никой не е очаквал, че ще се хлъзне в посока търсене само на печалба и на луксозни варианти на здравеопазване.........“. Да искаш адекватно заплащане на положения квалифициран труд не е печалбарство. В днешно време терминът "луксозно здрваеопазване" е най-малкото смешен - ами върнете допотпните болници от миналия век. Народът е свикнал с мизерията. Добре, че е терминал 2.

Гост 01.11.2017 22:12:59

Единствената позитивна новина е ,че ще строят скоро и Терминал 3. Честито на всички , ако остане тук млад лекар и не само млад, да бъде освидетелстван незабавно и въдворен в психиатрия

БЛС-Въоръжено Крило 01.11.2017 12:27:56

Този израз 'плащане от джоба' е дълбооооко манипулативен. А плащнето на здравната вноска не е ли от джоба на потребителя на здравни услуги ? Или Баце ги дава а? Или Горанов ги дава от шлифера си ? Айде стига манипулации какво е финансирането там и тук. Каквото си внасяш и плащаш това ще получиш без значение Германия или България. Няма такива филми онова било от джоба , а другото не

Гост 01.11.2017 11:56:09

Трагедията е пълна!

Гост 01.11.2017 11:39:38

Плочка, в главата ти е пълен мармалад. И докато слушаш съвети от хората от шайката на Глинка, този мармалад все повече ще се сгъстява.

Мъкааа 01.11.2017 19:12:53

Ееех, Кръстева, много ти е мъчно, че те изхвърлиха дисциплинарно за пореден път от НЗОК

Гост 01.11.2017 12:32:51

ЗАЩО бе ,проф Плочев добре се е оринетирал за раздутия пакет на НЗОК, ама вие касиерките си знаете само вътрешните дразги . Надявам се Камен Плочев да сложи Каменната Плоча на вашата тъпа институция и комунистическата здравна система. Името му е ЗНАМЕНИЕ . Амин .....и търсете си работа на борсата там касиерките.

Гост 01.11.2017 11:46:30

Правилно се ориентира да върнеш наше Венче в касата. Да те научи на акъл...


Още новини
От печата: Протестът на общински болници, реакцията на МЗ, политическата реакция
16.01.2018 09:27:45

От печата: Протестът на общински болници, реакцията на МЗ, политическата реакция

Очаквано, протестът на общинските болници е един от фокусите на днешната преса. „Лекари и м ...

Увеличение на клиничните пътеки и актуализиране на стандартите ще иска БЛС в новия рамков договор
15.01.2018 17:52:46

Увеличение на клиничните пътеки и актуализиране на стандартите ще иска БЛС в новия рамков договор

“Години наред БЛС дава гласност на проблемите в сектора, говорим за тях и даваме становища ...
Актуална тема
Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала
19.12.2017 16:11:09 Ирина Пекарева

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала

Законът за бюджета на НЗОК за 2018 г. вече е неоспорим юридически факт. ...

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?
13.11.2017 14:15:45 Полина Тодорова

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?

От години представители на различни здравни професии настояват за свои законово представени и рег ...

Бремето на лимитите остава да виси над болниците
26.09.2017 17:59:27 Полина Тодорова

Бремето на лимитите остава да виси над болниците

НЗОК за пореден път съвсем ясно отхвърли възможността извършената от лечебните заведения надлимит ...

Проф. Плочев поема една одържавена и „минирана“ с проблеми здравна каса
27.07.2017 17:26:44 Полина Тодорова

Проф. Плочев поема една одържавена и „минирана“ с проблеми здравна каса

Проф. Плочев става 16-ят управител на НЗОК в 18-годишната история на здравноосигурителния фонд, с ...