Събота, 21 Юли 2018
07
ноем
3
 

Проф. Николай Габровски: Проблемът с агресията срещу медиците е проблем на комуникацията

Над 30 са документираните случаи на пострадали медицински специалисти през тази година

Вторник, 07 Ноември 2017 | 14:59:53 Надежда Ненова


„Колегите, които се занимават със спешната част на лечението, са най-уязвими, най-често подложени на насилие. Причината за това е може би от една страна голямото притеснение, което пациентите имат, когато са в спешно състояние, а от друга - заради желанието им всичко да бъде разрешено с много голяма скорост, веднага и по най-добрия начин, което не винаги е възможно. Това е повод за разминаване, понякога неразбиране и за съжаление крайният израз на това неразбиране е насилието“.

Това каза зам.-директорът на „Пирогов“ проф. Николай Габровски при представянето на видеосингъл на Владимир Ампов-Графа, посветен на кампанията на БЛС срещу насилието над медици – „Да спасяваш е призвание, не заслужава наказание“, #ПребориГнева. Кампанията е организирана от Български лекарски съюз и цели повишаване на информираността за правата и задълженията на пациентите.

„Проблемът в отношенията лекар – пациент е проблем на комуникацията и насилието не може да го реши. Някой очаква нещо, което няма как да получи. Може би и не е необходимо да го получи точно в този вид или в този момент и това създава напрежение и се предизвиква конфликт. Мисля, че е необходимо обучение във всяко едно звено, не само при лекарите и медицинските сестри, но и при пациентите. Те трябва да се научат да са по-спокойни. В този смисъл тези кампании са особено важни, защото показват истинското лице на проблема“, каза още проф. Габровски.

По думите му най-важната цел на кампанията е да образова пациентите и в тежки ситуации да не се стига до напрежение и излишни емоции, защото точно това е, което пречи на лекарите да си вършат добре работата.

„Над 60 случая на насилие са документирани за миналата година. Тази година случаите на насилие са над 30. Има много други, но хората, върху които е упражнено, в повечето случаи не споделят. Не цифрите обаче са важни в случая, най-важното е, че този проблем съществува и че трябва да му бъде сложен край. Или най-малкото да бъде сведен до абсолютния минимум“, каза председателят на БЛС д-р Венцислав Грозев.

Проф. Габровски каза още, че медицинската сестра, която беше пребита от 18-годишния Калоян Милев в "Пирогов", е значително по-добре чисто физически, а операцията е била успешна. „Вече за психическото й състояние ще трябва да я питате нея, но съм сигурен, че едва ли би идвала на работа със същото желание, както преди“, каза още проф. Габровски.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
m*M6

не! 07.11.2017 22:52:37

БЛС откачи, няма такова тъпо, глупаво поведение, само Графа ни беше кусура. Това ли измислихте за 5 бона заплати, че наглеци такива? Съгласен напълно с долния - толкова слабо безидейно и скапано ,но алчно ръководство не е имало в историята на съюза.

Гост 07.11.2017 16:27:42

Верно , не сме имали досега по-слабо ръководство на БЛС . Дирижираните събори ще ги преглътнем, глупостите на Галка и председателя по медиите също. Толкоз могат ,толкоз правят макар и за солидни заплати , който ние им плащаме. Но това с кампанията срещу агресията се оляха. Кампанията включваше анкета, но не сред спешните екипи ,за да не се разбере истината;създаване на черни списъци на агресивни пациенти и песен на Графа. Значи като тръгнат с шамарите и юмруците срещу нас- пускаме им Графа; записваме ги в черния списък на Галка; звъним на тел. 112; където ни пускат музика; и търсим паник бутонардето ни го обеща МЗ , но все още го няма и чакаме да дойде , ако дойде полиция . На другия ден ни показват размазаните физиономии по телевизора за да вдигнем рейтинга на медиите и накрая напускаме работа , за да оцелеем.

Гост 07.11.2017 15:08:14

Предател! Не са верни тези тъпотии.. Работата е много по-дълбока,напреднала, необратима,неспасяема..здравеопазването си отива.Проблемът е заплатите и липса на персонал..всичко друго си го заврете отзад. Чао!


Още новини
Доклад на ООН: Борбата със СПИН е в застой
21.07.2018 11:40:56

Доклад на ООН: Борбата със СПИН е в застой

Борбата срещу епидемията от СПИН в света е в застой заради настъпилото самоуспокояване след пости ...

Научни доказателства за намален риск: Стандартна токсикология
21.07.2018 10:51:32

Научни доказателства за намален риск: Стандартна токсикология

Общ преглед В света има близо 1 милиард пълнолетни пушачи. Събираните в ...
Актуална тема
Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи
07.04.2018 14:19:32 Надежда Ненова

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи

Два големи проблема се очертават пред България в контекста на универсалното здравно покритие. Тов ...

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала
19.12.2017 16:11:09 Ирина Пекарева

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала

Законът за бюджета на НЗОК за 2018 г. вече е неоспорим юридически факт. ...

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?
13.11.2017 14:15:45 Полина Тодорова

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?

От години представители на различни здравни професии настояват за свои законово представени и рег ...