Сряда, 24 Януари 2018
07
ноем
3
 

Проф. Николай Габровски: Проблемът с агресията срещу медиците е проблем на комуникацията

Над 30 са документираните случаи на пострадали медицински специалисти през тази година

Вторник, 07 Ноември 2017 | 14:59:53 Надежда Ненова


„Колегите, които се занимават със спешната част на лечението, са най-уязвими, най-често подложени на насилие. Причината за това е може би от една страна голямото притеснение, което пациентите имат, когато са в спешно състояние, а от друга - заради желанието им всичко да бъде разрешено с много голяма скорост, веднага и по най-добрия начин, което не винаги е възможно. Това е повод за разминаване, понякога неразбиране и за съжаление крайният израз на това неразбиране е насилието“.

Това каза зам.-директорът на „Пирогов“ проф. Николай Габровски при представянето на видеосингъл на Владимир Ампов-Графа, посветен на кампанията на БЛС срещу насилието над медици – „Да спасяваш е призвание, не заслужава наказание“, #ПребориГнева. Кампанията е организирана от Български лекарски съюз и цели повишаване на информираността за правата и задълженията на пациентите.

„Проблемът в отношенията лекар – пациент е проблем на комуникацията и насилието не може да го реши. Някой очаква нещо, което няма как да получи. Може би и не е необходимо да го получи точно в този вид или в този момент и това създава напрежение и се предизвиква конфликт. Мисля, че е необходимо обучение във всяко едно звено, не само при лекарите и медицинските сестри, но и при пациентите. Те трябва да се научат да са по-спокойни. В този смисъл тези кампании са особено важни, защото показват истинското лице на проблема“, каза още проф. Габровски.

По думите му най-важната цел на кампанията е да образова пациентите и в тежки ситуации да не се стига до напрежение и излишни емоции, защото точно това е, което пречи на лекарите да си вършат добре работата.

„Над 60 случая на насилие са документирани за миналата година. Тази година случаите на насилие са над 30. Има много други, но хората, върху които е упражнено, в повечето случаи не споделят. Не цифрите обаче са важни в случая, най-важното е, че този проблем съществува и че трябва да му бъде сложен край. Или най-малкото да бъде сведен до абсолютния минимум“, каза председателят на БЛС д-р Венцислав Грозев.

Проф. Габровски каза още, че медицинската сестра, която беше пребита от 18-годишния Калоян Милев в "Пирогов", е значително по-добре чисто физически, а операцията е била успешна. „Вече за психическото й състояние ще трябва да я питате нея, но съм сигурен, че едва ли би идвала на работа със същото желание, както преди“, каза още проф. Габровски.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
de3Z

не! 07.11.2017 22:52:37

БЛС откачи, няма такова тъпо, глупаво поведение, само Графа ни беше кусура. Това ли измислихте за 5 бона заплати, че наглеци такива? Съгласен напълно с долния - толкова слабо безидейно и скапано ,но алчно ръководство не е имало в историята на съюза.

Гост 07.11.2017 16:27:42

Верно , не сме имали досега по-слабо ръководство на БЛС . Дирижираните събори ще ги преглътнем, глупостите на Галка и председателя по медиите също. Толкоз могат ,толкоз правят макар и за солидни заплати , който ние им плащаме. Но това с кампанията срещу агресията се оляха. Кампанията включваше анкета, но не сред спешните екипи ,за да не се разбере истината;създаване на черни списъци на агресивни пациенти и песен на Графа. Значи като тръгнат с шамарите и юмруците срещу нас- пускаме им Графа; записваме ги в черния списък на Галка; звъним на тел. 112; където ни пускат музика; и търсим паник бутонардето ни го обеща МЗ , но все още го няма и чакаме да дойде , ако дойде полиция . На другия ден ни показват размазаните физиономии по телевизора за да вдигнем рейтинга на медиите и накрая напускаме работа , за да оцелеем.

Гост 07.11.2017 15:08:14

Предател! Не са верни тези тъпотии.. Работата е много по-дълбока,напреднала, необратима,неспасяема..здравеопазването си отива.Проблемът е заплатите и липса на персонал..всичко друго си го заврете отзад. Чао!


Още новини
Лекари и каса с принципно съгласие за промяна в 24-часовото разположение
23.01.2018 16:57:07 Полина Тодорова

Лекари и каса с принципно съгласие за промяна в 24-часовото разположение

Постигнато е съгласие да се работи за промяна в нормативната база в насока отпадане на 24-часовот ...

Фармакомпанията Sanofi придобива Bioverativ
23.01.2018 15:21:20

Фармакомпанията Sanofi придобива Bioverativ

Sanofi и Bioverativ – биофармацевтична компания, фокусирана върху терапии за лечение на хем ...
Актуална тема
Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала
19.12.2017 16:11:09 Ирина Пекарева

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала

Законът за бюджета на НЗОК за 2018 г. вече е неоспорим юридически факт. ...

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?
13.11.2017 14:15:45 Полина Тодорова

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?

От години представители на различни здравни професии настояват за свои законово представени и рег ...

Бремето на лимитите остава да виси над болниците
26.09.2017 17:59:27 Полина Тодорова

Бремето на лимитите остава да виси над болниците

НЗОК за пореден път съвсем ясно отхвърли възможността извършената от лечебните заведения надлимит ...

Проф. Плочев поема една одържавена и „минирана“ с проблеми здравна каса
27.07.2017 17:26:44 Полина Тодорова

Проф. Плочев поема една одържавена и „минирана“ с проблеми здравна каса

Проф. Плочев става 16-ят управител на НЗОК в 18-годишната история на здравноосигурителния фонд, с ...