Сряда, 24 Януари 2018
09
ноем
 

Проф. Добрин Константинов: Фондът за лечение на деца оказва огромна помощ за скъпите терапии

Четвъртък, 09 Ноември 2017 | 11:30:41


Отбелязваме 20 години от първата костно-мозъчна трансплантация в България. Това е един знаменателен юбилей, който показва, че въпреки трудните икономически условия в средата на 90-те години, успяхме да въведем един революционен метод и той да бъде част от нашия арсенал за лечение. Това каза националният консултант по детска хематология и онкология проф. Добрин Константинов пред БНТ.

Той допълни, че това е огромен успех за България, въпреки че тази година се отбелязват 60 години от представянето на метода в света. „Нека да отбележим, че този метод трудно си е пробил път. От тези 60 години, които сега навършва методът в света, близо 30 години е трупане на опит, на експерименти и дори на някои обезкуражаващи резултати. Неслучайно обаче през 1990 г. беше присъдена Нобелова награда на Едуард Томас и екипа му за експерименталната и практическа дейност за утвърждаване на метода като лечение“, каза проф. Константинов.

Той допълни, че за тези 20 години у нас са извършени 80 донорски трансплантации и над 200 автотрансплантации. „Нуждите са много, но в много случаи трансплантацията е абсолютно индивидуално решение – и като показания, и като решение на семейството на пациента“, каза проф. Константинов.

Националният консултант по детска хематология и онкология коментира и наложения мораториум от НЗОК върху иновативните лекарства за следваща година. „Когато се говори за мораториуми, лимити и други ограничителни мерки, ние като специалисти сме много притеснени. Навлизаме в съвсем нова ера на онкологичните заболявания, която най-общо казано е персонализираната медицина. Това означава, че всички нови и модерни медикаменти, ще бъдат изключително прецизни за всеки пациент, за всяка болест. Не можем да ограничим притока на нови молекули, защото те са шанс за много пациенти. Не можем да спираме прогреса на модерното лечение. То е наистина много скъпо от една страна, но пък от друга е изключително ефективно“, каза проф. Константинов.  

По думите му в тези случаи огромна помощ оказва Фондът за лечение на деца. „Той ни подпомага комплексно, в това число и за иновативни лекарства. Децата в известен смисъл са застраховани предварително от най-новите лекарства, но когато имаме заболявания, при които се налага да се търси нов подход на по-високо ниво, тогава минаваме към т. нар. лечение офлейбъл и тези медикаменти не се реимбурсират от държавата и от никой друг, освен от Фонда. Другата част от помощта е за тези, които се налага да се изпратят на специфично лечение в чужбина. Така че за нас Фондът е изключително ценен“, каза проф. Константинов.

Той поясни, че не всяко лечение може да бъде извършено у нас, въпреки напредването на медицината и в България. „Когато става дума за медицински показания за изпращане на пациент в чужбина – ако се касае за група заболявания, които и по света са редки, те се концентрират в строго определени центрове, които и в най-напредналите страни са малко на брой. Така че това от медицинска гледна точка е абсолютно оправдано“, каза проф. Константинов.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
#$7H


Още новини
Единственият законов начин да влязат повече пари в болниците е увеличаване цените на клиничните пътеки
24.01.2018 10:56:00

Единственият законов начин да влязат повече пари в болниците е увеличаване цените на клиничните пътеки

Ако се продължава със същите темпове и без да се реформира системата, неминуемо ще се стигне до ф ...

Джипитата не получавали таксата за пенсионери четири месеца
24.01.2018 09:59:23

Джипитата не получавали таксата за пенсионери четири месеца

Здравното ведомство и, съответно, здравната каса все още не са изплатили дължимите суми на медици ...
Актуална тема
Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала
19.12.2017 16:11:09 Ирина Пекарева

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала

Законът за бюджета на НЗОК за 2018 г. вече е неоспорим юридически факт. ...

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?
13.11.2017 14:15:45 Полина Тодорова

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?

От години представители на различни здравни професии настояват за свои законово представени и рег ...

Бремето на лимитите остава да виси над болниците
26.09.2017 17:59:27 Полина Тодорова

Бремето на лимитите остава да виси над болниците

НЗОК за пореден път съвсем ясно отхвърли възможността извършената от лечебните заведения надлимит ...

Проф. Плочев поема една одържавена и „минирана“ с проблеми здравна каса
27.07.2017 17:26:44 Полина Тодорова

Проф. Плочев поема една одържавена и „минирана“ с проблеми здравна каса

Проф. Плочев става 16-ят управител на НЗОК в 18-годишната история на здравноосигурителния фонд, с ...