Събота, 21 Юли 2018
09
ноем
 

Проф. Добрин Константинов: Фондът за лечение на деца оказва огромна помощ за скъпите терапии

Четвъртък, 09 Ноември 2017 | 11:30:41


Отбелязваме 20 години от първата костно-мозъчна трансплантация в България. Това е един знаменателен юбилей, който показва, че въпреки трудните икономически условия в средата на 90-те години, успяхме да въведем един революционен метод и той да бъде част от нашия арсенал за лечение. Това каза националният консултант по детска хематология и онкология проф. Добрин Константинов пред БНТ.

Той допълни, че това е огромен успех за България, въпреки че тази година се отбелязват 60 години от представянето на метода в света. „Нека да отбележим, че този метод трудно си е пробил път. От тези 60 години, които сега навършва методът в света, близо 30 години е трупане на опит, на експерименти и дори на някои обезкуражаващи резултати. Неслучайно обаче през 1990 г. беше присъдена Нобелова награда на Едуард Томас и екипа му за експерименталната и практическа дейност за утвърждаване на метода като лечение“, каза проф. Константинов.

Той допълни, че за тези 20 години у нас са извършени 80 донорски трансплантации и над 200 автотрансплантации. „Нуждите са много, но в много случаи трансплантацията е абсолютно индивидуално решение – и като показания, и като решение на семейството на пациента“, каза проф. Константинов.

Националният консултант по детска хематология и онкология коментира и наложения мораториум от НЗОК върху иновативните лекарства за следваща година. „Когато се говори за мораториуми, лимити и други ограничителни мерки, ние като специалисти сме много притеснени. Навлизаме в съвсем нова ера на онкологичните заболявания, която най-общо казано е персонализираната медицина. Това означава, че всички нови и модерни медикаменти, ще бъдат изключително прецизни за всеки пациент, за всяка болест. Не можем да ограничим притока на нови молекули, защото те са шанс за много пациенти. Не можем да спираме прогреса на модерното лечение. То е наистина много скъпо от една страна, но пък от друга е изключително ефективно“, каза проф. Константинов.  

По думите му в тези случаи огромна помощ оказва Фондът за лечение на деца. „Той ни подпомага комплексно, в това число и за иновативни лекарства. Децата в известен смисъл са застраховани предварително от най-новите лекарства, но когато имаме заболявания, при които се налага да се търси нов подход на по-високо ниво, тогава минаваме към т. нар. лечение офлейбъл и тези медикаменти не се реимбурсират от държавата и от никой друг, освен от Фонда. Другата част от помощта е за тези, които се налага да се изпратят на специфично лечение в чужбина. Така че за нас Фондът е изключително ценен“, каза проф. Константинов.

Той поясни, че не всяко лечение може да бъде извършено у нас, въпреки напредването на медицината и в България. „Когато става дума за медицински показания за изпращане на пациент в чужбина – ако се касае за група заболявания, които и по света са редки, те се концентрират в строго определени центрове, които и в най-напредналите страни са малко на брой. Така че това от медицинска гледна точка е абсолютно оправдано“, каза проф. Константинов.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
YHDm


Още новини
Доклад на ООН: Борбата със СПИН е в застой
21.07.2018 11:40:56

Доклад на ООН: Борбата със СПИН е в застой

Борбата срещу епидемията от СПИН в света е в застой заради настъпилото самоуспокояване след пости ...

Научни доказателства за намален риск: Стандартна токсикология
21.07.2018 10:51:32

Научни доказателства за намален риск: Стандартна токсикология

Общ преглед В света има близо 1 милиард пълнолетни пушачи. Събираните в ...
Актуална тема
Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи
07.04.2018 14:19:32 Надежда Ненова

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи

Два големи проблема се очертават пред България в контекста на универсалното здравно покритие. Тов ...

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала
19.12.2017 16:11:09 Ирина Пекарева

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала

Законът за бюджета на НЗОК за 2018 г. вече е неоспорим юридически факт. ...

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?
13.11.2017 14:15:45 Полина Тодорова

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?

От години представители на различни здравни професии настояват за свои законово представени и рег ...