Вторник, 23 Януари 2018
15
септ
3
 

Асоциацията на родители на деца с епилепсия:

Промените в ТЕЛК ще доведат до проблеми за хората с увреждания

Петък, 15 Септември 2017 | 12:02:08 Полина Тодорова


Сериозни възражения относно подготвените промени в медицинската експертиза на хората с увреждания изразиха от Асоциацията на родители на деца с епилепсия (АРДЕ). В становище до социалния министър Бисер Петков и здравния министър проф. Николай Петров от там описват редица проблемни моменти в планираните изменения, които според тях ще доведат до влошаване на положението им.

На първо място от АРДЕ настояват да бъде приложен чл. 4.4. от Конвенцията за правата на хората с увреждания на ООН, според който действаща нормативна уредба не може да бъде валидно отменяна или заменяна с нова такава, ако промяната води до по-неблагоприятни за хората с увреждания правни последици. От организацията се обвяват за оптимизиране на експертизата на уврежданията, като посочват, че подкрепят предложението да се премине към преструктуриране на органите на експертиза в единна административна структура, подчинена на МЗ, включваща НЕЛК, ТЕЛК, РКМЕ. Според тях това ще доведе до ефективен контрол върху цялостната дейност на експертизата на уврежданията. От АРДЕ не са съгласни с идеята да се оценява „загубена” и/или „остатъчна” работоспособност, както и оценката да се извършва от Комисии за експертиза на работоспособността (КЕР), организирани и ръководени от НОИ.

Според тях линията на бедността трябва да се приеме като подоходен критерий за различните видове плащания за хората с увреждания, а елементите, формиращи интеграционната добавка по Закона за интеграция на хората с увреждания – като процент от минималната работна заплата за страната. Те настояват и за разработване на компенсаторен механизъм за получаване на отнетите 25% социална пенсия от хората с трайни увреждания, например под формата на месечна социална помощ. Друго настояване е увеличаване на размера на интеграционната добавка за балнеолечение и рехабилитационни услуги съобразно действителната й стойност.

От АРДЕ имат и сериозна критика към Концепцията за реформиране на системата за експертиза на работоспособността на МТСП. На първо място те посочват раздробяването на действащия модел на експертиза на шест последователни етапа с извършване на четири различни оценки. Според тях това ще увеличи административния натиск върху хората с увреждания, които следва да преминат през повече административни процедури за признаване на социалните и осигурителните им права. Разделянето на системата за оценка на уврежданията влиза в противоречие с модела на Международната класификация на човешкото функциониране, уврежданията и здравето на Световната здравна организация, отбелязват още от АРДЕ. В тази връзка се посочва, че оценката на функционалността на хората с увреждания следва да се извърши едновременно от мултидисциплинарен експертен екип и да даде заключение за отражението на здравословното състояние върху способността за действие и участие на хората с увреждания.

Главният недостатък на модела, предложен от МТСП, е разкъсването на медицинската експертиза и експертизата на работоспособността, категорични са от организацията. Без задълбочено разбиране за медицинския аспект на увреждането, каквото имат лекарите със съответните специалности за всеки вид увреждане, не биха могли да бъдат преценени вярно и пълно и потенциалните ограничения във функционално отношение (на индивидуално и социално ниво), породени от увреждането, обясняват от АРДЕ. 

Като основен „порок“ на промените от там определят и частта, касаеща осигурителните и социални права. „Противопоставяме се на изразеното от МТСП разбиране, че „законовата възможност за получаване едновременно на пенсия и заплата, или на повече от една пенсия, поощрява стремежа за придобиване на пенсия за инвалидност“, заявяват от АРДЕ. Според тях е недопустимо и въвеждането на рехабилитацията като задължително условие преди извършването на експертизата на работоспособността. От организацията не са съгласни и с предложението НОИ да организира и ръководи дейността за оценка на работоспособността, като се аргументира, че това ще доведе до нарушаване на изискванията за безпристрастност на решаващия орган.

Критики са изказани и по отношение на дефиницията на уврежданията в подготвените промени.

В становището се посочва още, че изложените съображения относно Методиката за определяне на работоспособността са твърде общи и пожелателни и не става ясно как точно ще се определят критериите за определяне на работоспособността, така че да бъдат приложими във всеки различен случай. Един от основните недостатъци на новата методика според АРДЕ е и че тя следва да дава оценка съобразно текущото работно място, което ще налага изготвянето на нова оценка всеки път при кандидатстване за нова работа или при промяната на работното място.

От асоциацията не пропускат и въпроса за твърдения за голям брой „хора фалшиви инвалиди” и ”лъжливи експертни решения“. Съгласни сме, че има недействителни решения на ТЕЛК, но едва ли ще се докаже такъв процент “фалшиви инвалидни пенсии”, какъвто се посочва в публичното пространство, смятат от организацията, като предупреждават, че това ще бъде оправдание за масово занижаване процента на нетрудоспособност при освидетелстване и преосвидетелстване на хора с увреждания от експертните медицински комисии, преминали в системата на НОИ. „Имаме основателни пpeдположения, че ще се отиде към административно налагане на рестриктивни критерии за издаване на експертни решения, както и че ще се намали процентът загубена работоспособност или вид и степен на увреждане. Всичко това означава, че едни хора с увреждания ще получат по-малки пенсии, а повече от 150 000 лица с увреждания ще ги загубят напълно“, предупреждават от там. Припомняме, за подобен риск алармираха и от Сдружението на лекарите от ТЕЛК-София.

В заключение от АРДЕ настояват да се променят нормативните актове, след като са разписани моделите на оценка и са апробирани в различни региони на страната, както и да се включи за член представител на хората с увреждане от национално представителните организации с мандат в Националния съвет по Медицинска експертиза.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
G$mc

Гост 15.09.2017 13:51:56

какво балнеолечение БЕ - хората умират от глад и липса на основни лекарства.................... стига сте източвали

Гост 15.09.2017 14:53:58

По правилно е да кажеш-стига сте се правили,че пълните(касата)

Гост 15.09.2017 22:05:37

На това нямане , като започнат да изпращат върволици пенсионери на курорт и всичко се изясня . В Африка има полеви болници - не курорти .


Още новини
Общинските болници започват дела заради лимитите през 2015 година
22.01.2018 17:07:20

Общинските болници започват дела заради лимитите през 2015 година

Общински болници ще заведат дела заради наложените им лимити през 2015 година. Това стана ясно от ...

Обвиниха немския сериен убиец Хьогел за смъртта на още 97 пациенти
22.01.2018 16:29:34

Обвиниха немския сериен убиец Хьогел за смъртта на още 97 пациенти

Германецът Нилс Хьогел, който в момента излежава доживотна присъда за убийството на шестима пацие ...
Актуална тема
Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала
19.12.2017 16:11:09 Ирина Пекарева

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала

Законът за бюджета на НЗОК за 2018 г. вече е неоспорим юридически факт. ...

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?
13.11.2017 14:15:45 Полина Тодорова

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?

От години представители на различни здравни професии настояват за свои законово представени и рег ...

Бремето на лимитите остава да виси над болниците
26.09.2017 17:59:27 Полина Тодорова

Бремето на лимитите остава да виси над болниците

НЗОК за пореден път съвсем ясно отхвърли възможността извършената от лечебните заведения надлимит ...

Проф. Плочев поема една одържавена и „минирана“ с проблеми здравна каса
27.07.2017 17:26:44 Полина Тодорова

Проф. Плочев поема една одържавена и „минирана“ с проблеми здравна каса

Проф. Плочев става 16-ят управител на НЗОК в 18-годишната история на здравноосигурителния фонд, с ...