Четвъртък, 19 Юли 2018
08
авг
3
 

И през цялата 2016 г.

Продължават продажбите на лекарства от нефармацевти и в различни от аптека обекти

Вторник, 08 Август 2017 | 15:31:42


Продажба на лекарства от лица без фармацевтично образование или пък в обекти, които нямат разрешение за такава дейност – това са най-сериозните нарушения с висока обществена опасност при търговията с лекарства на дребно, констатирани от Изпълнителната агенция по лекарствата през 2016 г.

Сред най-масовите нарушения пък са продажба на лекарства с рецепта от помощник-фармацевт, продажба на лекарства с рецепта без предоставена такава и неправилно съхранение на лекарства, сочи доклад на агенцията за миналата година.

Сред нарушенията фигурират още и такива като ръководител на аптека, нает на работа от друг търговец и работещ в друга аптека, както и неправилно съхранение на медикаменти с изтекъл срок на годност или такива с нарушена опаковка.

През 2016 г. служители на ИАЛ са извършили съвместни проверки със служители от специализирана дирекция „Борба с организираната престъпност” при ДАНС и сектор „Противодействие на икономическата престъпност” при ОД на МВР след получени сигнали за съхранение и продажби на неразрешени за употреба в Р България лекарствени продукти, както и във връзка с получени сигнали от Български фармацевтичен съюз, граждани и притежатели на разрешение за употреба, касаещи неправомерна продажба на лекарствени продукти по интернет, отчита още докладът на агенцията.

Във връзка с постъпилите през 2016 г. сигнали за недостиг или липса на определени лекарствени продукти на българския пазар са извършвани последователни проверки на търговци на едро и дребно с цел установяване на нарушения, свързани с веригата на доставки и продажби на лекарствени продукти, както и на наличностите на пазара, посочват от ИАЛ.

При извършените инспекции по надзор на пазара са взети 56 бр. проби от лекарствени продукти.

Вследствие на проверките са издадени 70 заповеди за унищожаване на негодни за употреба лекарства, както и три – за блокиране и изтегляне на медикаменти.

С наказателни постановления са приключили 65 производства, съставени са 65 акта за установяване на административно нарушение.

По приключилите към 31.12.2016 г. производства наложените глоби и имуществени санкции от Изпълнителния директор на ИАЛ са в размер на 96 000 лв.

През 2016 г. от влезли в сила Наказателни постановления по сметката на ИАЛ са постъпили 67 850 лв., допълва още отчетът.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
Mw$V

pbd 08.08.2017 18:11:53

Търговците отдавна превзеха храма на медицината и няма морал и закон в тая ДеБилгария които да ги спрат да продават всичко на всеки без оглед на пол , възраст , здравословно състояние и т.н.. Да живее цар Паралей. Агенциите за контрол са създадени, за дз имат добре платена работа някои наши хора, експерти по демагогия.

Гост 08.08.2017 18:42:04

Нечестивецо, в храма на медицината се влиза с дарове. Грешно те е информирал червения каскет от низовата ви организация към Позитано 20 че е безплатно и на корем. Както плащате други услуги, така и там . Иначе вечно ще те мъчат онези хемороиди, ако не носиш дарове в храма. АлелУяяяя !!!!!!

БЛС-Въоръжено Крило 08.08.2017 17:19:59

Най-големият проблем е безогледната продажба на лекарства на пациента нямаш рецепта за съответния медикамент , както в бакалия и явно без никакъв контрол от страна на ИАЛ , а глобата от 5000 лева за аптека явно не стряска никой от здравните бакалии. От тук произтичат другите пагубни последици - антибиотична резистентност заради дебилното ползване на свободно давани антибиотици като вид,доза и продължителност на лечението; самолечението с неподходящи за целта медикаменти водещо до усложнени случаи тегнещи допълнително на разходите на здравната система, далаверите с контрабандни лекарства, ощетяване на лекарите от непреминали през тах пациенти не на последно място, това просто е поредния дъмпинг на лекарския труд и заобикалянето на здравните специалисти и т.н. Явно ще трябва всяка отпусната опаковка да се обвърже с ЕГН на пациента и рецепта с УИН на лекаря в регистър и това да се проверява в аптеките


Още новини
Промени в лекарствената политика и лечението в чужбина иска д-р Дечев (обновена)
18.07.2018 17:24:03 Надежда Ненова

Промени в лекарствената политика и лечението в чужбина иска д-р Дечев (обновена)

Промени в работата на НЗОК ще предложи д-р Дечо Дечев след избирането си за управител на фонда. Т ...

УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна отбеляза патронния си празник
18.07.2018 16:23:45

УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна отбеляза патронния си празник

С литургия за здраве и благополучие, отслужена от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, ...
Актуална тема
Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи
07.04.2018 14:19:32 Надежда Ненова

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи

Два големи проблема се очертават пред България в контекста на универсалното здравно покритие. Тов ...

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала
19.12.2017 16:11:09 Ирина Пекарева

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала

Законът за бюджета на НЗОК за 2018 г. вече е неоспорим юридически факт. ...

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?
13.11.2017 14:15:45 Полина Тодорова

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?

От години представители на различни здравни професии настояват за свои законово представени и рег ...