Събота, 21 Юли 2018
15
ноем
 

Приеха оздравителни мерки за стабилизиране на болницата в Димитровград

Сряда, 15 Ноември 2017 | 14:29:05


5 оздравителни мерки за стабилизиране на димитровградската болница бяха набелязани на работна среща в общината вчера, информира Дарик. Очаква се до края на зимата те да дадат резултат и професионалистите по здравни грижи да получат възнагражденията си в пълен размер, както и забавените в продължение на две години плащания.

В срещата участваха кметът Иво Димов, председателят на здравната комисия в общинския съвет д-р Вълчо Митрушев, управителят на лечебното заведение д-р Матеев, заместникът му д-р Палашев, главният финансист на общината Татяна Ванчева, главният й юрисконсулт Димитър Гавазов, както и представители на синдикатите от болницата.

Рефинансиране на настоящия кредит на МБАЛ „Св. Екатерина“, по който гарант е общината, до 1,5 млн. лв. и разплащане на просрочените задължения към кредиторите, са сред коментираните вчера мерки. Това съобщи след срещата кметът Иво Димов. Той бе категоричен, че общината ще продължи да подкрепя общинското здравеопазване, като в бюджета и за 2018 г. ще бъдат предвидени средства за болницата. Точният им размер ще е ясен, когато се формира годишната финансова рамка.

Очаква се още този месец кметът Иво Димов да внесе докладна за рефинансиране на кредита на МБАЛ до Общинския съвет. Това ще даде възможност да се запази финансов ресурс за покриване на натрупаните задължения за заплати към персонала, които са в размер на около 250- 260 000 лв. Надеждите са преговорите с банката и самата процедура да приключат до два месеца, за да може хората да си получат заплатите до края на зимата.

Сред обсъдените мерки е и създаването на фонд за събиране на средства от продажба на активи. Кметът Иво Димов съобщи, че все още няма постъпили средства от продажбата на парцелите, обособени в двора на болницата, тъй като на обявения търг не са се явили кандидати. „Най-вероятно ще се наложи да занижим началните цени и да обявим повторен търг“, коментира Димов.

След осигуряването на финансова стабилизация, в болницата ще започнат и структурни промени, залегнали в програмата на управителя д-р Матей Матеев. Промените не са свързани със закриване на отделения или съкращения на персонал, категорични бяха участниците в днешната среща.

Управителят на болницата д-р Матеев отново потвърди, че не е оттеглил заявлението си за напускане. Предстои обявяване на конкурси за управители и на двете общински лечебни заведения - МБАЛ „Св. Екатерина“ и „Медицински център – Димитровград“, тъй като договорите на настоящите им управители са изтекли. До месец-два ще задействаме процедурата по избор и се надявам до март догодина тя да приключи, посочи още кметът Иво Димов.

Кметът Иво Димов отново посочи, че за да се подобри финансовото състояние на общинските болници е нужна промяна в държавната политика по отношение на тях, повишаване цените на клиничните пътеки, осъвременяване на медицинските стандарти и други. Има клинични пътеки, чийто цени не са актуализирани от 2004 година, посочи той. По думите му е необходима и промяна в механизма за определяне на лимитите на болницата, защото сега, през зимния период, когато тя работи с пълен капацитет, ги надвишава, а през лятото не е в състояние да ги изпълни.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
DY5b


Още новини
Доклад на ООН: Борбата със СПИН е в застой
21.07.2018 11:40:56

Доклад на ООН: Борбата със СПИН е в застой

Борбата срещу епидемията от СПИН в света е в застой заради настъпилото самоуспокояване след пости ...

Научни доказателства за намален риск: Стандартна токсикология
21.07.2018 10:51:32

Научни доказателства за намален риск: Стандартна токсикология

Общ преглед В света има близо 1 милиард пълнолетни пушачи. Събираните в ...
Актуална тема
Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи
07.04.2018 14:19:32 Надежда Ненова

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи

Два големи проблема се очертават пред България в контекста на универсалното здравно покритие. Тов ...

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала
19.12.2017 16:11:09 Ирина Пекарева

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала

Законът за бюджета на НЗОК за 2018 г. вече е неоспорим юридически факт. ...

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?
13.11.2017 14:15:45 Полина Тодорова

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?

От години представители на различни здравни професии настояват за свои законово представени и рег ...