Сряда, 24 Януари 2018
15
ноем
 

Приеха оздравителни мерки за стабилизиране на болницата в Димитровград

Сряда, 15 Ноември 2017 | 14:29:05


5 оздравителни мерки за стабилизиране на димитровградската болница бяха набелязани на работна среща в общината вчера, информира Дарик. Очаква се до края на зимата те да дадат резултат и професионалистите по здравни грижи да получат възнагражденията си в пълен размер, както и забавените в продължение на две години плащания.

В срещата участваха кметът Иво Димов, председателят на здравната комисия в общинския съвет д-р Вълчо Митрушев, управителят на лечебното заведение д-р Матеев, заместникът му д-р Палашев, главният финансист на общината Татяна Ванчева, главният й юрисконсулт Димитър Гавазов, както и представители на синдикатите от болницата.

Рефинансиране на настоящия кредит на МБАЛ „Св. Екатерина“, по който гарант е общината, до 1,5 млн. лв. и разплащане на просрочените задължения към кредиторите, са сред коментираните вчера мерки. Това съобщи след срещата кметът Иво Димов. Той бе категоричен, че общината ще продължи да подкрепя общинското здравеопазване, като в бюджета и за 2018 г. ще бъдат предвидени средства за болницата. Точният им размер ще е ясен, когато се формира годишната финансова рамка.

Очаква се още този месец кметът Иво Димов да внесе докладна за рефинансиране на кредита на МБАЛ до Общинския съвет. Това ще даде възможност да се запази финансов ресурс за покриване на натрупаните задължения за заплати към персонала, които са в размер на около 250- 260 000 лв. Надеждите са преговорите с банката и самата процедура да приключат до два месеца, за да може хората да си получат заплатите до края на зимата.

Сред обсъдените мерки е и създаването на фонд за събиране на средства от продажба на активи. Кметът Иво Димов съобщи, че все още няма постъпили средства от продажбата на парцелите, обособени в двора на болницата, тъй като на обявения търг не са се явили кандидати. „Най-вероятно ще се наложи да занижим началните цени и да обявим повторен търг“, коментира Димов.

След осигуряването на финансова стабилизация, в болницата ще започнат и структурни промени, залегнали в програмата на управителя д-р Матей Матеев. Промените не са свързани със закриване на отделения или съкращения на персонал, категорични бяха участниците в днешната среща.

Управителят на болницата д-р Матеев отново потвърди, че не е оттеглил заявлението си за напускане. Предстои обявяване на конкурси за управители и на двете общински лечебни заведения - МБАЛ „Св. Екатерина“ и „Медицински център – Димитровград“, тъй като договорите на настоящите им управители са изтекли. До месец-два ще задействаме процедурата по избор и се надявам до март догодина тя да приключи, посочи още кметът Иво Димов.

Кметът Иво Димов отново посочи, че за да се подобри финансовото състояние на общинските болници е нужна промяна в държавната политика по отношение на тях, повишаване цените на клиничните пътеки, осъвременяване на медицинските стандарти и други. Има клинични пътеки, чийто цени не са актуализирани от 2004 година, посочи той. По думите му е необходима и промяна в механизма за определяне на лимитите на болницата, защото сега, през зимния период, когато тя работи с пълен капацитет, ги надвишава, а през лятото не е в състояние да ги изпълни.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
yu1#


Още новини
Лекари и каса с принципно съгласие за промяна в 24-часовото разположение
23.01.2018 16:57:07 Полина Тодорова

Лекари и каса с принципно съгласие за промяна в 24-часовото разположение

Постигнато е съгласие да се работи за промяна в нормативната база в насока отпадане на 24-часовот ...

Фармакомпанията Sanofi придобива Bioverativ
23.01.2018 15:21:20

Фармакомпанията Sanofi придобива Bioverativ

Sanofi и Bioverativ – биофармацевтична компания, фокусирана върху терапии за лечение на хем ...
Актуална тема
Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала
19.12.2017 16:11:09 Ирина Пекарева

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала

Законът за бюджета на НЗОК за 2018 г. вече е неоспорим юридически факт. ...

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?
13.11.2017 14:15:45 Полина Тодорова

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?

От години представители на различни здравни професии настояват за свои законово представени и рег ...

Бремето на лимитите остава да виси над болниците
26.09.2017 17:59:27 Полина Тодорова

Бремето на лимитите остава да виси над болниците

НЗОК за пореден път съвсем ясно отхвърли възможността извършената от лечебните заведения надлимит ...

Проф. Плочев поема една одържавена и „минирана“ с проблеми здравна каса
27.07.2017 17:26:44 Полина Тодорова

Проф. Плочев поема една одържавена и „минирана“ с проблеми здравна каса

Проф. Плочев става 16-ят управител на НЗОК в 18-годишната история на здравноосигурителния фонд, с ...