Вторник, 17 Юли 2018
26
окт
3
 

Прецедент: Парламентът прие единодушно промени в ЗЛЗ, предложени от опозицията

Четвъртък, 26 Октомври 2017 | 11:48:03 Ирина Пекарева


Със 139 гласа „за“ и нито един „против“ или „въздържал се“ Народното събрание прие днес на първо четене промени в Закона за лечебните заведения, предложени от левицата.

В началото на месеца по същия начин – с пълно единодушие от 20 гласа „за“, бяха приети те и в здравната комисия на НС.

Промените засягат възможността ведомствените болници да бъдат включени в списъка на лечебните заведения, субсидирани от МЗ по специална методика.

На практика поправките са насочени основно към работата на Военномедицинска академия и предвиждат здравното ведомство да включи и нея в списъка на болниците, които субсидира за медицински изделия за интервенционално лечение на мозъчни аневризми и артериовенозни малформации по КП 206 „Краниотомии, неиндицирани от травма, чрез съвременни технологии (невронавигация, невроендоскопия и интраоперативен ултразвук)“.

Досега в списъка влизаха столичните „Св. Иван Рилски“, „Пирогов“ и „Св. Анна“, „Св. Георги“ в Пловдив и „Св. Марина“ във Варна. По силата на Закона за лечебните заведения Военномедицинска академия, където също се извършва такова лечение, не попада сред болниците, които могат да бъдат субсидирани от МЗ. Така пациентите на лечебното заведение са принудени да доплащат суми от по няколко хиляди лева за терапията си във ВМА.

С поправките в Закона за лечебните заведения обаче това ще се промени, като Военномедицинска академия също ще бъде субсидирана от МЗ.

„С промените в Закона за лечебните заведения се дава възможност за достъп на всеки пациент до съвременни, високотехнологични форми на лечение и то до лечебни заведения, които са абсолютно подготвени да извършват този метод на лечение“, заяви при приемането на промените в парламента проф. Георги Михайлов от БСП. Той подчерта, че това е празнота в закона, която трябва да бъде хармонизирана, за да има равен достъп на всеки български гражданин до животоспасяващи форми на лечение. „Смятам, че всички ние с голямо задоволство ще подкрепим този законопроект“, подчерта народният представител.

От своя страна вносителят на законопроекта проф. Анелия Клисарова коментира: „В момента не съществува хармонизация между нормативните актове и болниците и не могат да получават субсидии от Министерството на здравеопазването. Целим равнопоставеност между лечебните заведения, така че всеки да има право да получава тази така необходима субсидия и да има равнопоставеност между пациентите“. Според нея тази промяна в закона ще доведе до справедливост - всеки пациент да може да бъде лекуван в болницата, която е избрал и съответното лечебно заведение да получи средства за извършената от него дейност.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
jnfX

хахах 27.10.2017 06:22:34

е трябва си може би ако всички шефове на болници се изредят да бъдат министри за по 6-7 месеца може и да се оправят ПОЛОВИната болници у българия хахаха тва е несериозно колко нагли и алчни хора си правят майтап с целио Народ .. бива ли

Никодимчо 26.10.2017 12:37:36

Абе какви са тези държавни субсидии, какво стана с равнопоставеността на икономическите субекти? Къде е сега КЗК? Ами и аз искам държавна субсидия за моето ЕТ! Като ще има субсидии, трябва да има за всички.

Гост 26.10.2017 16:07:57

Ние само се водим правова европейска държава. На тикви и комунисти ЕС им трябва само за да доят Европа и насочват мангизи към фирми на свързани с партиите им лица. Ако бях на мястото на ЕК бих теглил еди силен шут на тази дупка ,която никога няма да скъса с комунистическо-балканските си нрави


Още новини
Официалното доплащане за медицински услуги ще изсветли процесите в сектора
17.07.2018 15:46:00

Официалното доплащане за медицински услуги ще изсветли процесите в сектора

Идеята пациентите да доплащат за медицински услуги е стъпка в правилната посока, тъй като ще се и ...

Нужен е обществен дебат за отношението към работещите в Спешна помощ
17.07.2018 14:58:44

Нужен е обществен дебат за отношението към работещите в Спешна помощ

Основният проблем в Спешната помощ не е заплащането, каза днес във Варна националният консултант ...
Актуална тема
Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи
07.04.2018 14:19:32 Надежда Ненова

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи

Два големи проблема се очертават пред България в контекста на универсалното здравно покритие. Тов ...

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала
19.12.2017 16:11:09 Ирина Пекарева

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала

Законът за бюджета на НЗОК за 2018 г. вече е неоспорим юридически факт. ...

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?
13.11.2017 14:15:45 Полина Тодорова

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?

От години представители на различни здравни професии настояват за свои законово представени и рег ...