Петък, 19 Януари 2018
26
окт
3
 

Прецедент: Парламентът прие единодушно промени в ЗЛЗ, предложени от опозицията

Четвъртък, 26 Октомври 2017 | 11:48:03 Ирина Пекарева


Със 139 гласа „за“ и нито един „против“ или „въздържал се“ Народното събрание прие днес на първо четене промени в Закона за лечебните заведения, предложени от левицата.

В началото на месеца по същия начин – с пълно единодушие от 20 гласа „за“, бяха приети те и в здравната комисия на НС.

Промените засягат възможността ведомствените болници да бъдат включени в списъка на лечебните заведения, субсидирани от МЗ по специална методика.

На практика поправките са насочени основно към работата на Военномедицинска академия и предвиждат здравното ведомство да включи и нея в списъка на болниците, които субсидира за медицински изделия за интервенционално лечение на мозъчни аневризми и артериовенозни малформации по КП 206 „Краниотомии, неиндицирани от травма, чрез съвременни технологии (невронавигация, невроендоскопия и интраоперативен ултразвук)“.

Досега в списъка влизаха столичните „Св. Иван Рилски“, „Пирогов“ и „Св. Анна“, „Св. Георги“ в Пловдив и „Св. Марина“ във Варна. По силата на Закона за лечебните заведения Военномедицинска академия, където също се извършва такова лечение, не попада сред болниците, които могат да бъдат субсидирани от МЗ. Така пациентите на лечебното заведение са принудени да доплащат суми от по няколко хиляди лева за терапията си във ВМА.

С поправките в Закона за лечебните заведения обаче това ще се промени, като Военномедицинска академия също ще бъде субсидирана от МЗ.

„С промените в Закона за лечебните заведения се дава възможност за достъп на всеки пациент до съвременни, високотехнологични форми на лечение и то до лечебни заведения, които са абсолютно подготвени да извършват този метод на лечение“, заяви при приемането на промените в парламента проф. Георги Михайлов от БСП. Той подчерта, че това е празнота в закона, която трябва да бъде хармонизирана, за да има равен достъп на всеки български гражданин до животоспасяващи форми на лечение. „Смятам, че всички ние с голямо задоволство ще подкрепим този законопроект“, подчерта народният представител.

От своя страна вносителят на законопроекта проф. Анелия Клисарова коментира: „В момента не съществува хармонизация между нормативните актове и болниците и не могат да получават субсидии от Министерството на здравеопазването. Целим равнопоставеност между лечебните заведения, така че всеки да има право да получава тази така необходима субсидия и да има равнопоставеност между пациентите“. Според нея тази промяна в закона ще доведе до справедливост - всеки пациент да може да бъде лекуван в болницата, която е избрал и съответното лечебно заведение да получи средства за извършената от него дейност.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
r$*D

хахах 27.10.2017 06:22:34

е трябва си може би ако всички шефове на болници се изредят да бъдат министри за по 6-7 месеца може и да се оправят ПОЛОВИната болници у българия хахаха тва е несериозно колко нагли и алчни хора си правят майтап с целио Народ .. бива ли

Никодимчо 26.10.2017 12:37:36

Абе какви са тези държавни субсидии, какво стана с равнопоставеността на икономическите субекти? Къде е сега КЗК? Ами и аз искам държавна субсидия за моето ЕТ! Като ще има субсидии, трябва да има за всички.

Гост 26.10.2017 16:07:57

Ние само се водим правова европейска държава. На тикви и комунисти ЕС им трябва само за да доят Европа и насочват мангизи към фирми на свързани с партиите им лица. Ако бях на мястото на ЕК бих теглил еди силен шут на тази дупка ,която никога няма да скъса с комунистическо-балканските си нрави


Още новини
Централизираната е-система за лекарства ще е готова до пролетта
18.01.2018 17:44:48 Полина Тодорова

Централизираната е-система за лекарства ще е готова до пролетта

До края на март е възможно централизираната електронна система за лекарства да бъде завършена. То ...

С икономии от МЗ ще подпомагат общинските болници
18.01.2018 17:06:56 Полина Тодорова

С икономии от МЗ ще подпомагат общинските болници

В МЗ  ще бъде извършен анализ откъде могат да се реализират евентуални икономии, с които бих ...
Актуална тема
Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала
19.12.2017 16:11:09 Ирина Пекарева

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала

Законът за бюджета на НЗОК за 2018 г. вече е неоспорим юридически факт. ...

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?
13.11.2017 14:15:45 Полина Тодорова

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?

От години представители на различни здравни професии настояват за свои законово представени и рег ...

Бремето на лимитите остава да виси над болниците
26.09.2017 17:59:27 Полина Тодорова

Бремето на лимитите остава да виси над болниците

НЗОК за пореден път съвсем ясно отхвърли възможността извършената от лечебните заведения надлимит ...

Проф. Плочев поема една одържавена и „минирана“ с проблеми здравна каса
27.07.2017 17:26:44 Полина Тодорова

Проф. Плочев поема една одържавена и „минирана“ с проблеми здравна каса

Проф. Плочев става 16-ят управител на НЗОК в 18-годишната история на здравноосигурителния фонд, с ...